:O:OBUNA, VAS RUGA SA MA AJUTATI CU O PROBLEMA.SUNT INSARCINATA IN LUNA A-V-A SI MI-AM LUAT CONCEDIU DE RISC DIN A-VIII-A SAPTAMANA,DEOARECE DR. MI-A ITERZIS SA LUCREZ IN FUM (LUCREZ LA UN BAR DE LA 7 LA 23:00),AM INCERCAT SA-I DAU INSTIINTAREA IN SCRIS SEFULUI DAR MI-A SPUS CA STIE MAI ALES CA IAM DAT SI CONCEDIUL MEDICAL,DAR EL IMI SPUNE SA MA DUC LA MUNCA ALTFEL IMI DESFACE CONTRACTUL DE MUNCA,SI NICI NU MI-A PLATIT NIMIC PANA ACUM MOTIVAND CA NUI DA BANI CEI DE LA CAS SI DUPA IMI VA PLATI SI EL,E CORECT ASA?POATE SA MA DEA AFARA ATATA TIMP CIT SUNT IN CONCEDIU DACA NU IAM DAT ACEA INSTIINTARE IN SCRIS?SI CE BANI AR TREBUI SA-MI DEA DIN MOMENTUL PRIMULUI CONCEDIU (12-02-10)SI PINA ACUM(19-04-2010)?MULTUMESC
Instiintarea trebuie data in scris obligatoriu pentru a beneficia de drepturile tale salariale. Din momentul in care il instiintezi in scris anexand si adeverinta medicala, ai toate drepturile - pe durata concediului de risc maternal se acorda o indemnizatie de risc maternal care se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate si al carei cuantum reprezinta 75% din baza de calcul si care se plateste de angajator cel mai tarziu odata cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectiva. Concediul si indemnizatia de risc maternal se acorda fara conditie de stagiu de cotizare. Si in plus nu te mai poate concedia de la primirea instiintarii asa ca ar fi bine sa i o trimiti in scris cu confirmare de primire, daca nu doreste sa o primeasca altfel!
1. OUG 158/2005 spune:
Art. 47. - Constituie contravenţii următoarele fapte săvârşite prin încălcarea obligaţiilor prevăzute la art. 36 alin. (3): a) refuzul nejustificat de plată a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronată a indemnizaţiilor;
c) eliberarea certificatelor de concedii medicale cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare.
Art. 48. - Contravenţiile prevăzute la art. 47 se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei (RON) la 2.500 lei (RON).
Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevăzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzătoare se fac de către organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurări de sănătate.
2. Faceti o sesizare la Casa de Asigurari de Sanatate sa verifice cele sesizate, sa sanctioneze pe patron si sa il oblige sa va plateasca concediul medical.
3. In timpul concediului medical nu va poate concedia. puteti face o sesizare si la ITM pentru nerespectarea contractului individual de munca.
Refuzul platii cm
RocsanaP
Buna ziua, va rog frumos daca ma puteti ajuta si pe mine, eu sunt in CM de o luna pentru risc de sarcina, cand am fost sa imi iau salariul mi-au spus ca nu ... (vezi toată discuția)