avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1295 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA aferent serviciilor prestate de o firma romaneasca ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA aferent serviciilor prestate de o firma romaneasca unei firme din Elvetia

buna ziua,
O firma din Romania presteaza servicii pentru o firma din Elvetia. Firma din Elvetia nu are reprezentanta in RO. Locul prestarii este in RO.
Ma intereseaza daca facturez cu tva sau fara(este vorba despre servicii pe automatizari) si daca factura o emit in lei si/sau in valuta.
multumesc anticipat
o zi frumoasa
Cel mai recent răspuns: ioanrv , utilizator 15:58, 23 Ianuarie 2012
Serviciul se include la art 133 alin 2 din codul fiscal - locul prestarii serviciilor este acolo unde beneficiarul este stabilit - deci in Elvetia. Trebuie doar sa justificati ca partenerul din Elvetia este persoana impozabila (nu neaparat inregistrata in scop de TVA). Solicitati -i documente din care rezulta ca este inregistrat la autoritatile din Elvetia, un numar de inregistrare, certificat de inregistrare, etc. In aceste conditii emiteti factura fara TVA - cu mentiunea pe factura " serviciu neimpozabil in Romania". Factura o faceti in valuta, dar o inregistrati in contabilitate la cursul BNR din data emiterii. Pe exemplarul facturii care ramane la Dvs mentionati si cursul valutar si valoarea facturii in lei. Nu se inregistreaza in 390 - pentru ca Elvetia nu e stat membru UE si nu aveti un cod de tva valid.

Bafta !
O societate neplatitoare de TVA in Romania face o factura de prestari servicii (in EURO) catre o firma din Elvetia. Ce obligatii declarative suplimentare are ?
Ultima modificare: Luni, 23 Ianuarie 2012
ioanrv, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa neplatitor de tva factureaza in ue servicii legate de bunuri din romania Mi-ha-il Mi-ha-il Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta: Un PFA neplatitor de TVA (nu a depasit plafonul) presteaza servicii legate de bunuri imobile din ... (vezi toată discuția)
Obligatii declarative d390 vies remustihenea remustihenea O societate comercila din Romania platitoare de tva, efectueaza o prestare de serviciu unei persoane fizice din Franta (cetatean francez) si colecteaza tva 20% ... (vezi toată discuția)
Facturi externe optionale sob sob Buna ziua, As avea o intrebare legata de modalitatea de facturare catre firme extracomunitare (SUA, Canada). Societatea comerciala cu sediul in Ro, ... (vezi toată discuția)