avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire cu probleme
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire cu probleme

Stimat forum,
Revin si eu cu niste intrebari la care am primit raspunsuri contradictorii.

Zilele trecute am deschis un subiect tratand problema sub auspiciul procedurilor posibile inaintea decesului tatalui meu vitreg (Titlu- ''Cine i-l va mosteni pe tatal meu vitreg?'').
In momentul de fata as dori sa aflu la ce sa ne asteptam si ce putem face sa ne protejam in cazul ca el nu mai ajunge sa mai lase nici un tip de document cu dorinta sa finala. Cazul este urmatorul:

De mai bine de 20 ani mama mea a convietuit cu tatal meu vitreg si abia in 200 s-au casatorit. Apartamentul in care stam acum este al lui cumparat inaintea povestii cu mama. Anul trecut au renovat tot apartamentul investind sume foarte mari. Mai exista si un autoturism cumparat in timpul casatoriei cu mama. Toate bunurile ce exista azi, exceptand apartamentul, s-au realizat datorita muncii mamei mele.

Prima sotie a lui a dat nastere unui copil in timpul casatoriei lor (fara sa stie el, in momentul casatoriri deja era insarcinata cu alt barbat, spunandu-i adevarul de abia dupa) pe care el personal nu l-a recunoscut. Dar ni s-a spus ca chiar daca el nu a recunoscut acest copil, conform legii ii poarta numele.

La decesul sau ce se poate intampla? Acel copil poate sa vina pur si simplu sa i-si ceara drepturile sau trebuie sa actioneze intai in instanta? Si daca are parte la bunurile lui cat la suta ii revine lui si cat mamei mele?
Cum se poate verifica aceasta paternitate? Cat dureaza si are un cost foarte mare?Cine trebuie sa ia atitudine?
Daca se dovedeste ca acel copil nu e al lui am inteles ca fratii lui pot reclama partile lor.

As aprecia cateva sfaturi.
Multumesc foarte mult.
Vicky.



Cel mai recent răspuns: anouka89 , utilizator 20:09, 19 Aprilie 2010
Copilul se prezuma ca este al lui pana cand se va stabili pe cale judecatoreasca(actiune in tagada paternitatii) contrariul. Costul este destul de mare tinand cont ca testul ADN costa vreo 3000 de lei la care trebuie sa adaugati onorariul de avocat. Daca nu va face acest demers mama d-voastra detine 1/2 din bunurile rezultate din casatorie ca si bunuri proprii plus 1/4 din bunurile proprii ale tatalui tau.Restul pentru fiul presupus nelegitim.Procesul de tagada a paternitatii nu decurge mult daca fiul accepta repede sa faca testul de sange.In cazul in care se va stabili pe cale judecatoreasca ca fiul nu este al lui, mama d-voastra vine in concurs cu fratii tatalui, nu cu fratii fiului.Consultati mai bine un avocat.Este mult de lucru.
Draga Vicky. tatal tau vitreg ar fi trebuit de multa vreme sa faca demersurile pentru tagada paternitati. Acel copil ii poarta numele de familie, numai datorita faptului ca la data nasterii sale, mama lui si tatal tau vitreg , erau inca nedivortati.
Daca lucrurile raman asa, acel fiu, pentru ca in acte este fiul lui - poate pretinde cota sa parte de mostenire , dupa tatal sau,in cazul decesului . El in calitate de fiu alaturi de mama ta, sotie supravietuitoare , daca s-au casatorit intre timp. In masa succesorala intra apartamentul si masina . Partea tatalui de 1/2 din bunurile amintite - se imparte la cei doi mostenitori in parti egale.
Daca nu erau casatoriti legal, tatal tau vitreg putea sa faca un contract de intretinere cu mama ta - ca am inteles din topicul trecut ca el este grav bolnav - si-i transfera bunurile sale.
Ultima modificare: Luni, 19 Aprilie 2010
ContSters122901, utilizator
Multumesc mult pentru raspunsurile atat de promte.
Daca a-ti fi fost din Bucuresti v-as fi angajat sigur pentru a ne apara interesele.
Va doresc tot binele.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Paternitate roxana000 roxana000 Buna ziua,fratele meu a facut un copil cu o domnisoara/doamna,iar copilul nu este pe numele lui,este pe numele fostului sot al doamne/domnisoarei ... (vezi toată discuția)
Test de paternitate constantin29 constantin29 Buna ziua,am o dilema care nu imi da pace am avut si inca am o relatie cu sotia unui amic ,relatie care a inceput in urma cu mai bine de 10 ani si continua si ... (vezi toată discuția)
Succesiune curte si gradina 30 ari ContSters119760 ContSters119760 Eu, nascut la 17.dec.1948 in comuna Sacaseni,Jud. Satu-Mare, am trait impreuna cu tatal meu pina a decedat (in dec.1973), fara mama de la virsta de 9 luni. Eu ... (vezi toată discuția)