avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 410 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Rate prea mari pentru fondul de reparatii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Rate prea mari pentru fondul de reparatii

La mine in asociatie se doreste demararea rapida a demersurilor pentru intrarea in programul de reabilitare termica, si pentru ca pana acum s-a tergiversat strangerea banilor, acum s-a hotarat sa se plateasca niste rate foarte mari pe luna pentru a recupera timpul pierdut si de a completa suma dorita.

Este vorba de 500 de lei (5 milioane lei vechi) pe luna, timp de 8-9 luni, bani pentru fondul de reparatii. Mie mi se pare o suma absurd de mare, si sunt printre cele cateva familii din asociatie care nu-si pot permite asa ceva, in conditiile in care intretinerea ajunge spre 400 lei in fiecare luna.

Este posibil (legal) ca sa ceri astfel de sume? Vecinii care nu pot plati au fost amenintati cu actionarea in instanta, desi cei care nu platesc nu sunt rau platnici, ci pur si simplu nu pot plati sumele astea din motive obiective. Imi dau seama ca pe forum sunt multi avocati si consultanti pentru care 500 de lei nu e mare lucru, dar sunt convins ca inteleg realitatile Romaniei anului de criza 2010. Ce se poate face in acest caz? Alte asociatii platesc intre 35 si 50 de lei pe luna, ceea ce mi se pare absolut rezonabil.

Vecinii care sustin lucrarea pretind ca va trebui sa platim in jur de 1000 de euro de apartament, desi de abea am facut o hartie prin care lumea a semnat ca e de acord cu reabilitarea, si evident nu am ajuns in faza in care cineva abilitat sa faca o expertiza si un raport. De ce trebuie sa strang toti acesti bani inainte? Eu stiu ca trebuie strans doar un avans, nu toata suma (pe care oricum nu o cunoastem exact).

Nu este un abuz ce se intampla? Nu exista si niste legi care sa protejeze oamenii cu venituri mici sau cei afectati de criza? Eu nu sunt din aceia care nu doresc sa platesc sau care ma opun tip Gica Contra, dar si eu si altii suntem in dificultati datorita crizei, de exemplu pe mine ma paste somajul in curand, dar evident pe vecini nu ii intereseaza si probabil nu le pasa daca vine cineva sa ma execute. Asa mie de ce sa imi pese de ce vor ei? Am incercat sa ma inteleg cu ei, dar mi se spune sa iau credit (cum sa imi iau credit daca in curand poate voi fi somer si oricum am venituri f mici si asa) sau sa ma mut din bloc.
Cel mai recent răspuns: ContSters62736 , utilizator 15:13, 20 Aprilie 2010
Este, intr-adevar, o situatie aparte. Suma este enorma pentru o rata la fondul de reparatii si nimeni nu va poate obliga sa platiti o asemenea suma, indiferent de ce amenintari profereaza.

Pe de alta parte nu sunt sigura ca altcineva dinafara asociatiei ar putea sa intervina in favoarea Dv. Aceasta este o problema de organizare interna.

Cred ca ar trebui sa faceti apel la primarie si sa intrebati acolo in ce conditii este asociatia obligata sa faca aceasta plata, in cat timp, daca in rate sau toti banii o data, astfel incat sa puteti sa va faceti o idee daca ce vi se cere in cadrul asociatiei este normal.

Mie, oricum, nu mi se pare deloc in regula. Aici chiar se manifesta dictatura majoritatii, nu mai e democratie si nici bun simt!
elga50 a scris:

Suma este enorma pentru o rata la fondul de reparatii si nimeni nu va poate obliga sa platiti o asemenea suma, indiferent de ce amenintari profereaza.

M-as bucura sa fie asa, adica sa nu ma poate obliga, dar ma tem ca daca AG decide asta eu va trebui sa ma supun, fiind in minoritate. Dansii spun ca daca va exista o hotarare scrisa, voi putea fi actionat in instanta daca nu platesc. Eu cum ma pot apara? Am spus ca sunt de acord sa platesc, dar in limite normale, asa cum fac alte asociatii. Problema e ca dansii vor sa prindem licitatiile de anul acesta, din toamna, si vor banii cat mai repede. Dar eu nu am dreptul sa traiesc? Daca dau 1000 de lei pe luna la bloc, eu chiar nu mai am ce manca, nu vorbesc de altele. Chiar poate cineva sa ma ingroape in felul asta? (banuiesc ca da, doar traim in RO)
Nu mai folositi sloganul acesta ca "traim in Romania". Fapte si mentalitati d-astea se gasesc in toata lumea, nu suntem noi mai breji!

Si acum, sa revenim la problema Dv.
Daca va vor da in judecata, mergeti cu dovada salariilor, ajutorului de somaj, pensii ....ce mai aveti in casa si dovediti ca nu puteti plati.

Pana si bancile au o limita in a calcula rata cuiva la un credit luat - si acela e de buna voie si nesilit de nimeni - in functie de venitul pe familie.
Asociatia, in cadrul careia, altii au hotarat cat sa plateasca lunar vecinii lor care sunt in tr-o situatie financiara mai slaba, cu atat mai mult, ar trebui sa aiba grija Dv.

Eu cred cu convingere ca nu vor putea avea succes cu aceasta aberanta pretentie la judecatorie.....in orice tara am trai!
Va propun sa gasim solutii impreuna.
Daca este hotararea adunarii generale, in conformitate cu legea 230/2007 restantele, inclusiv neachitarea fondurilor legal constituite, se penalizeaza cu maxim 0,2%/zi... Dupa 90 de zile de intarziere la plata (indiferent de felul restantei: intretinere, reparatii, fonduri ...) asociatia poate sa actioneze proprietarul in instanta.
Dupa cum vedeti si acest fond de reparatii neachitat poate fi penalizat si daca o sa cautati aici pe forum o sa gasiti cazuri de proprietari care au restante de 2-3 ani si procese care mai dureaza inca 2-3 ani.
Avand in vedere ca in perioada calda a anului (pana in noiembrie) cheltuielile la asociatie se reduc la mai putin de jumatate fata de sezonul rece, acum, in aceasta perioada se poate contribui la fondul de reparatii cu o suma mai mare. Chiar daca nu reusiti sa dati 500 le/luna, dar macar jumatate din aceasta suma poate reusiti sa o dati. In felul acesta dv o sa platiti poate intr-o perioada de timp dubla fata de altii si poate o sa platiti si ceva penalizari.
Dar poate luandu-va, fata de presedinte un angajament scris ca o sa platiti totusi suma, este posibil sa se decida in comitet sa nu va aplice penalizari si sa nu se mai piarda timp si bani prin instante.
Incercati cu calm si intelegere!
Ultima modificare: Marți, 20 Aprilie 2010
Adriantot, moderator
In momentul de fata pe langa intretinere mai platesc suma de 120 de lei pentru reparatia acoperisului (o poveste mai veche pe care am detaliat-o tot aici pe forum cu vreo 5 luni in urma), si sunt la zi cu ratele (am platit 6 din 12). Pentru mine cheltuielile la bloc inseamna deja 500 ron pe luna. Eu pot astfel arata ca am bunavointa, ca incerc sa ma achit de datorii si contribui la reparatia imobilului. Dar sa mai imi puna in carca inca 500 de lei mi se pare aberant, unii oameni nu au limita si nu isi vad decat de interesul lor. Desigur ca este si in interesul meu o astfel de lucrare, dar nu sunt banca.
In orasul meu pe timpul verii se plateste un fel de avans pentru caldura din iarna asa ca in general e destul de mare intretinerea, dar sa zicem ca ea scade cu 100 de lei vara.
Eu m-am gandit sa fac o cerere catre presedinte prin care sa rog o alta esalonare a platilor si sa motivez cu situatia mea financiara in care ma aflu. Altceva nu stiu ce pot face.... poate aveti dv solutii.

Eu observ ca unii oameni trateaza situatiile in care cineva nu plateste ca pe un conflict, si scoate imediat sabia, dispretuieste, jigneste sau ameninta, in loc sa se incerce gasirea unei solutii acceptabile pentru ambele parti. Mie aproape ca mi s-a impus sa iau credit, ca si cum stiu altii ce e mai bine pentru mine si familia mea!

Va multumesc pentru raspunsuri.

Alte discuții în legătură

Fond reparatii adriandanciu90 adriandanciu90 Buna ziua. S-a stabilit in adunarea generala strangerea unui fond de reparatii repartizat pe 6 luni de intretinere. Cand fac reparatii, iau din banii stransi ... (vezi toată discuția)
Hotaririle luate de fostul comitet de bloc, de anul trecut, mai sunt in vigoare si in prezent ? androidu androidu Buna ziua. Din administratia blocului de anul trecu a mai ramas administratora care este angajata si cenzoul care acum e presedinte. Anul trecut comitetul ... (vezi toată discuția)
Buna seara, asociatia de proprietari din care fac parte nu stie ... Anita2 Anita2 Buna seara, Asociatia de proprietari din care fac parte nu stie cum sa jupoaie mai mult pe proprietari. A infiintat tot felul de rubrici in tabelul de ... (vezi toată discuția)