avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 969 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Rate prea mari pentru fondul de reparatii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Rate prea mari pentru fondul de reparatii

La mine in asociatie se doreste demararea rapida a demersurilor pentru intrarea in programul de reabilitare termica, si pentru ca pana acum s-a tergiversat strangerea banilor, acum s-a hotarat sa se plateasca niste rate foarte mari pe luna pentru a recupera timpul pierdut si de a completa suma dorita.

Este vorba de 500 de lei (5 milioane lei vechi) pe luna, timp de 8-9 luni, bani pentru fondul de reparatii. Mie mi se pare o suma absurd de mare, si sunt printre cele cateva familii din asociatie care nu-si pot permite asa ceva, in conditiile in care intretinerea ajunge spre 400 lei in fiecare luna.

Este posibil (legal) ca sa ceri astfel de sume? Vecinii care nu pot plati au fost amenintati cu actionarea in instanta, desi cei care nu platesc nu sunt rau platnici, ci pur si simplu nu pot plati sumele astea din motive obiective. Imi dau seama ca pe forum sunt multi avocati si consultanti pentru care 500 de lei nu e mare lucru, dar sunt convins ca inteleg realitatile Romaniei anului de criza 2010. Ce se poate face in acest caz? Alte asociatii platesc intre 35 si 50 de lei pe luna, ceea ce mi se pare absolut rezonabil.

Vecinii care sustin lucrarea pretind ca va trebui sa platim in jur de 1000 de euro de apartament, desi de abea am facut o hartie prin care lumea a semnat ca e de acord cu reabilitarea, si evident nu am ajuns in faza in care cineva abilitat sa faca o expertiza si un raport. De ce trebuie sa strang toti acesti bani inainte? Eu stiu ca trebuie strans doar un avans, nu toata suma (pe care oricum nu o cunoastem exact).

Nu este un abuz ce se intampla? Nu exista si niste legi care sa protejeze oamenii cu venituri mici sau cei afectati de criza? Eu nu sunt din aceia care nu doresc sa platesc sau care ma opun tip Gica Contra, dar si eu si altii suntem in dificultati datorita crizei, de exemplu pe mine ma paste somajul in curand, dar evident pe vecini nu ii intereseaza si probabil nu le pasa daca vine cineva sa ma execute. Asa mie de ce sa imi pese de ce vor ei? Am incercat sa ma inteleg cu ei, dar mi se spune sa iau credit (cum sa imi iau credit daca in curand poate voi fi somer si oricum am venituri f mici si asa) sau sa ma mut din bloc.
Cel mai recent răspuns: ContSters62736 , utilizator 15:13, 20 Aprilie 2010
nu ne-ati spus a cui a fost decizia de a plati acest cuantuum de 500 lei/luna la fondul de reparatii ... al adunarii generale, al comitetului executiv, al administratorului sau presedintelui ?
daca a fost decizia adunarii generale, acolo ati avut posibilitatea de a va spune punctul de vedere si a fi contra acestuia, invocind faptul ca este o suma mult prea mare pentru posibilitatile dvs.
daca a fost una dintre celelalte situatii, aveti posibilitatea de a convoca o adunare generala extraordinara pe baza unui tabel convocator cu 20% din numarul de proprietari care sa va sustina
carol_lorac a scris:

nu ne-ati spus a cui a fost decizia de a plati acest cuantuum de 500 lei/luna la fondul de reparatii ... al adunarii generale, al comitetului executiv, al administratorului sau presedintelui ?
daca a fost decizia adunarii generale, acolo ati avut posibilitatea de a va spune punctul de vedere si a fi contra acestuia, invocind faptul ca este o suma mult prea mare pentru posibilitatile dvs.
daca a fost una dintre celelalte situatii, aveti posibilitatea de a convoca o adunare generala extraordinara pe baza unui tabel convocator cu 20% din numarul de proprietari care sa va sustina

S-a convocat AG si au fost aproape toti locatarii, dar pana in final, cand am plecat eu si majoritatea nu s-a scris nici o hartie. Bineinteles ca mi-am sustinut punctul de vedere, si n-am fost singurul, dar majoritatea vrea sa demaram procedura cat mai repede. Ma intreb daca ei pot face procesul verbal si hotararea fara ca cei care au fost prezenti sa semneze. Oricum, presiunea e destul de mare si de asta am cerut sfaturi, pentru ca sa stiu cum sa ma apar de niste abuzuri (pentru ca eu asa le consider). In alte blocuri se strange 30-50 de lei pe luna si nimeni nu face presiuni sau scandal, as vrea si eu sa fie la fel.
Ultima modificare: Marți, 20 Aprilie 2010
nenea_LomLom, utilizator
in acest caz, faceti o solicitare de esalonare in rate mai mici catre comitetul executiv, in care sa va argumentati acest demers.
o alta posibilitate ar fi contestarea in instanta a acelei decizii, in 45 de zile de la adoptarea ei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fond reparatii adriandanciu90 adriandanciu90 Buna ziua. S-a stabilit in adunarea generala strangerea unui fond de reparatii repartizat pe 6 luni de intretinere. Cand fac reparatii, iau din banii stransi ... (vezi toată discuția)
Hotaririle luate de fostul comitet de bloc, de anul trecut, mai sunt in vigoare si in prezent ? androidu androidu Buna ziua. Din administratia blocului de anul trecu a mai ramas administratora care este angajata si cenzoul care acum e presedinte. Anul trecut comitetul ... (vezi toată discuția)
Buna seara, asociatia de proprietari din care fac parte nu stie ... Anita2 Anita2 Buna seara, Asociatia de proprietari din care fac parte nu stie cum sa jupoaie mai mult pe proprietari. A infiintat tot felul de rubrici in tabelul de ... (vezi toată discuția)