Buna ziua!
As dori sa aflu in ce masura un act de intretinere cu transmiterea titlului de proprietate asupra unui imobil poate fi valabil in conditiile in care a fost semnat decat de unul dintre soti (sotia) in conditiile in care in momentul dobandirii titlului de proprietate semnatara contractului de intretinere era (si este inca) casatorita.
Situatie concreta: matusa mea a dorit sa ne faca un act de intretinere cu transmiterea titlului de proprietate asupra unei case pe care a dobandit-o ca mostenire. Mentionez ca la data dobandirii matusa mea era casatorita si mai este si in prezent. La intocmirea si semnarea actului de intretinere nu a participat si unchiul meu si deci el nu a semnat acel act. In ce masura poate fi acel document valabil? Cum se poate solutiona? In conditiile in care legalitatea si valabilitatea documentului poate fi pusa la indoiala ce ma sfatuiti sa fac. Matusa mea doreste in continuare sa ne faca acte pe acea casa. Va multumesc!
Buna ziua ! Raspunsul la intrebarea dvs. se raporteaza la statutul juridic al imobilului . Daca imobilul este bun propriu (asa cum se pare ca este ) al matusii dvs. atunci aceasta poate dispune in orice mod de acesta , indiferent daca e sau nu casatorita . Daca s-au facut imbunatatiri asupra imobilului in timpul casatoriei matusii dvs., celalalt sot poate ridica pretentii la aceste imbunatatiri aduse .
Multumesc mult domnule adrianmarin. Doresc sa va intreb in continuare care sunt pasii care trebuiesc urmati in vederea obtinerii unui titlu de proprietate asupra imobilului mentionat in mesajul anterior. Mentionez ca dreptul de proprietate a fost obtinut in urma unui proces. Multumesc din nou!
Sentinta obtinuta trebuie sa fie definitiva si irevocabila , in sensul de a nu fi fost initiate procedurile de atacare prin recurs a acestea. In acest caz matusa dvs. se va deplasa la registratura judecatoriei unde a fost emisa sentinta , unde i se va aplica mentiunea de "definitiva si irevocabila" . Se va proceda apoi la intabularea dreptului de proprietate asupra imobilului (efectuare cadastru si acordare nr. cadastral) . Odata facute aceste demersuri , matusa poate dispune in orice mod de imobil , inclusiv prin efectuarea unui act de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere .