Buna ziua,
Sunt citata intr-un proces in aparare. Pana acum nu am mai avut contact cu justitia daca pot zice asa si m-ar interesa daca in momentul in care practic sunt chemata de avocatul apararii, procurorul, judecatorul pun si ei intrebari? De asemeni ma intereseaza daca la un astfel de proces unde vin martorii procurorul mai poate veni cu alte dovezi (acuzatii) inpotriva inculpatului decat cele prezentate in dosarul de acuzare?
Da, se vor pune intrebari in urmatoarea ordine: instanta (Presedintele de complet) iar procurorul, avocatul apararii prin intermediul instantei care are dreptul sa cenzureze intrebarile (sa le admita/respinga-dupa caz).
Teoretic, raspunsul la ultima dvs. intrebare este nu, practic, in functie de declaratiile martorilor sau de noile dovezi, se mai poate schimba : fie calitatea unor martori (uneori devin inculpati...complici/marturie mincinoasa/participanti etc.), fie incadrarea juridica a faptei...
iti pot pune intrebari : judecatorul .
Celelate parti (avocatul acuzarii,avocatul apararii si procurorul ) iti poate pune intrebari prin presedintele de judecata.
evident ca procurorul se va ocupa numai de capitolul incriminare si va folosi toate probele si mijloacele posibile.
dvs mergeti si declarati adevarul iar daca nu vreti sa declarati puteti zice ca ati uitat.
dar atat avocatul partii pt care declarati, cat si avocatul partii adverse, in acelasi fel cu procurorul si judecatorul, cu totii au dreptul sa va puna intrebari.
Se pun intrebari de catre presedinte, procuror, aparator dupa ce veti fi ascultata liber si dupa ce veti depune juramantul si vi se vor pune in vedere prevederile privind marturia mincinoasa.
Daca apar elemente noi, bineinteles ca acestea vor fi luate in considerare, fiind coroborate cu celelalte deja existente!