Am o întrebare, dacă un martor este chemat la un proces, are dreptul să tacă atunci când îi sunt puse întrebări acuzatoare ? Sau să aștepte ca avocatul apărării/acuzării să protesteze ?
Martorul nu are acest drept, din contra, are obligatia de a raspunde conform adevarului si faptelor intamplate. Daca se constata ca acesta refuza sa raspunda sau tainuieste anumite lucruri, poate fi acuzat de marturie mincinoasa. Daca v-ati uitat la prea multe filme americane, atunci va spun ca procedura noastra este foarte diferita de cea anglo-saxona, fiind de factura latina pe filiera franceza.
Am înțeles și mulțumesc pentru răspunsul rapid, însă aș mai avea o întrebare: dacă de exemplu ar exista probe incriminatoare împotriva ta, mai ești chemat ca martor ?
Exista dreptul la tacere.
In ceea ce il priveste pe martor,acesta are dreptul de a nu contribui la propria incriminare.Nu poate fi obligat sa depuna marturie in conditiile in care aceasta ar presupune autoacuzarea.Este un element al dreptului la un proces echitabil.
Nu , daca vet i dobandi calitatea de inculpat in procesul penal nu veti putea depune marturie, cele 2 calitati fiind incompatibile.
Dreptul la tacere e recunoscut acuzatului, nu martorului, care are obligatia sa apara in fata judecatorului si sa declare adevarul.Cu toate acestea, daca in timpul audierii unui martor intervin indicii de culpabilitate a acestuia din care rezulta ca acesta poate fi suspectat de comiterea unei infractiuni, judecatorul trebuie sa intrerupa audierea si sa procedeze la luarea unei noi declaratii de la aceasta persoana, insa, de aceasta data, in calitate de suspect. Aceasta reprezinta o garantie a respectarii dreptului la tacere, care este calificat ca fiind una din din componentele fundamentale ale dreptului apararii.