Buna ziua! Am o cunostinta care a fost reclamat de un vecin ca i-a distrus un gard. Organele de politie l-au chemat pe reclamat si l-au audiat in calitate de martor, iar ulterior a capatat calitatea de suspect in dosarul penal.
Intrebarea mea este: audierea lui in calitate de martor, desi fusese reclamat, a fost legala? Stim ca martorul are OBLIGATIA sa spuna adevarul, deci de a a da declaratie(desi nu vad cum ar putea fi constrans daca nu vrea) pe cand suspectul poate face uz de dreptul de a nu da declaratie.
De asemenea in codul de procedura penala se specifica faptul ca declaratia de martor data anterior calitatii de suspect nu poate fi folosita impotriva sa, dar totusi ce garantii ai ca nu va fi folosita?
Este legala audierea in calitate de martor daca nu avea inca calitatea de suspect, mai departe insa sa se prevaleze de dreptul la tacere in calitatea de suspect. Declaratia de martor este o proba care va trebui exclusa, nu o pot folosi impotriva lui..
Va multumesc pentru raspunsuri! Nu a dat foarte multe detalii cand a fost martor, dar obligandu-l sa dea declaratie organele de politie si-au putut face o idee si au directionat ancheta si in functie de ce a declarat el.
Am tot cautat si nu am gasit ce consecinte poti suporta dc refuzi sa dai declaratie in calitate de martor. Daca declari lucruri neadevarate ti se intocmeste dosar pentru marturie mincinoasa, dar dc pur si simplu refuzi sa declari ceva?
Au avut loc discutii pe forum in aceasta privinta dar nu mai stiu in ce topic.
Cautati si veti gasi acolo multe discutii.
In cazul expus de dvs., se incalca si dreptul la tacere daca declarati ca martor.
Nu se poate face ceva decat daca persoana are avocat angajat si acesta poarta discutii deosebit de serioase pe acest aspect.
Pe de alta parte, exista si problema ca daca nu se declara nimic se gandesc ca ar fi vinovata persoana...
Mai exista si situatia in care persoana crede ca este audiat ca martor dar, de fapt, nu este audiat in calitate de martor.
Sunt incurcate aceste aspecte...
Se pot rezolva dar numai in concret de la caz la caz...in fata organului de urmarire penala.
Ideea cu pista care sa o aiba politia tine de dreptul la tacere in sensul ca persoana suspecta are dreptul de a nu spune absolut nimic.
Si daca dai o pista deja este ca si cum te autoincriminezi...