Am fost chemat la politie unde mi s-a spus ca o anumita persoana a depus plangere impotriva unui grup de persoane din firma in care eu lucrez pentru o anumita fapta. Fapta s-ar fi petrecut in aprilie 2016, a fost reclamata in mai 2016, iar pe data de 01.03.2017 eu am fost chemat la politie pentru a fi audiat in calitate de martor. Inainde de a fi audiat mi-a fost adus la cunostinta verbal motivul pentru care am fost chemat dupa care mi-au fost atarate cateva poze dintr-o baza de date a politiei (poza care de altfel o am in buletin) fiind acuzat de catre politist ca eu personal am savarsit acea fapta.
Deoarece acuzatia este total falsa, iar situatia prezentata nu are logica in savarsirea infractiunii, am fost dechis cu politistul, care din cauza ca nu putea sa probeze o fapta ce nu exista a devenit violent verbal, impunandu-mi sa sustin anumite lucruri impotriva vointei mele, la un moment dat acesta chiar sustinea faptul ca imi agravez situati datorita celor sustinute de mine deoarece reiese savarsirea altor fapte decat cele reclamate.
Eu vazand ca politistul este impotriva mea si toata discuta se desfasoara impotriva mea, acesta acuzandu-ma permanent de savarsirea mai multor infractiuni, in momentul in care mi s-a cerut sa declar in scris i-am spus clar ca eu in calitate de martor am dreptul de a nu ma acuza motiv pentru care am refuzat sa dau declaratia. In acel moment politistul a devenit mult mai violent verbal a tipat la mine si mi-a spus ca voi fi acuzat de fals in declaratie in cazul in care refuz sa dau declaratia, acesta renuntand la actiunile sale doar in momentul in care i-am spus ca imi este rau si nu sunt in masura sa declar nimic.in acel moment.
Mentionez faptul ca eu personal consider ca nu este normal sa fiu obligat sa fiu audiat in calitate de martor mai ales in situatia in care am fost acuzat direct de savarsirea unor fapte, doar ca in acest fel politistul sa poata obtine probe impotriva mea, deoarece punand presiune pe mine asi putea declara lucruri care ar pute fi interpretate.
Va rog sa ma lamuriti daca in acest moment, in care urmarirea este inceputa in REM eu, in calitate de persoana reclamata, pot sa fiu audiat in calitate de martor, iar politistul care ma ancheteaza are voie sa ma oblige sa declar anumite lucruri. Eu stiam ca exista prezumptia de nevinovatie, acet lucru ne fiind respectat de politist care ma acuza permanent de savarsirea mai multor fapte. :(( #-o :( :((
Politistul are dreptul de a va audia in calitate de martor.
Daca considerati ca va sunt incalcate drepturile legea va recunoaste dreptul de a merge insotit de avocat.
In prezent, persoana audiata in calitate de martor poate deveni suspect imediat dupa audiere si chiar si inculpat.
Este si complicat ca martorul nu are dreptul de a uza de dreptul la tacere dar in raport de probe se pot gasi modalitati atipice neprevazute de lege si care sa se poata invoca in mod stiintific sub aspect juridic.
Este insa ceva mult prea complicat ca sa puteti realiza daca nu aveti macar dreptul la baza.
Conform legii trebuie sa declarati si asa va pune problema politistul invocand legea.
Sunt deaord cu dumneavoastra. Dar nu mi se pare normal sa fiu acuzat de savarsirea unei fapte si in acelasi timp sa fiu audiat in calitate de martor.
Cum pot sa fiu si martor si faptuitorul unei fapte in acelasi timp.
SI tinand cont de preiunea care se pune asupra mea in timpul audierii pot foarte usor sa declar ceva care ulterior sa fie folosit impotriva mea si eu ne fiind vinovat de nimic sa fiu cercetat de fapt pentru alte fapte....
SUnt disperat.....
Luni trebuie sa ma prezitnt din nou la audieri, si tinand cont de situatia chiar imi doresc sa nu dau declaratie. Nu imi este frica de acuzatie cum imi este frica de modul in care este efectuata cercetarea, ancheta fiind vadit efectuata impotriva mea.
Sunt bolnav, nu am voie sa ma enervez sau sa stau in stres si de ieri sunt in stres continuu si imi este foarte rau. COnsider ca se face un abuz impotriva mea de aceea va cer ajutorul. Trebuie sa fie ceva ca sa pot sa fiu cercetat in asa fel incat sa imi fie respectate drepturile
Modificarea legii a dus la situatii juridice sinistre dupa parerea mea.
Dar, si pe vechea lege se putea audia ca martor o persoana daca era martor initial si apoi sa devina acuzata in mod oficial.
Eu stiu ca se pune presiune dar nu aveti ce sa faceti in mod efectiv deoarece asa se desfasoara unele anchete penale.
Aveti grija ce declarati ca dupa aceea riscati sa aveti grave probleme.
Pentru exercitarea dreptului la un proces echitabil orice persoana are dreptul de a fi asistata de avocat dar legea nu obliga sa aveti avocat in cazul dvs. deoarece nu sunteti acuzat in mod oficial.
In lege se mai mentioneaza ca orice declarati in calitate de martor nu va poate autoincrimina.
Insa...nefiind in SUA unde legea chiar este lege eu am serioase indoieli cu privirea la echitatea unei proceduri desfasurate in conditiile in care martorul recunoaste fapta si apoi dupa ce este acuzat sustine ca este nevinovat...
La cum este edicata legea actuala este si greu sa va explic mai clar ca as contrazice legea...deoarece foloseste niste termeni care dupa parerea mea sunt confuzi si dau nastere la confuzii grave sub aspectul unor notiuni logice uzuale.
In cazul dvs. poate exista suspiciunea rezonabila ca ati comis fapta dar aceasta nu inseamna ca si va pot dovedi...daca sunteti nevinovat...decat daca v-ati autoincrimina si mai exista si ceva probe pe la dosar...
Poate exista si situatia ca doar declaratia de autoincriminare sa ajute acuzarea si de aceea sa puna atata presiune, existand insa anumite probe care nu sunt clare...
Multumesc mult pentru informatii.
Mai am o singura nelamurire.
Daca totusi nu imi aduc aminte tot ce s-a intamplat, deoarece au trecut 10 luni de atunci, plus problemele de sanatate, sunt sanse mari sa ma incurc in declaratii, daca declar ca nu imi aduc aminte acele detalii sau nu declar ceea ce nu imi aduc aminte cu certitudine, este ok?
politistul mi-a spus ca este fals in declaratii prin omisiune.
Chiar nu reusesc sa imi aduc aminte toate detaliile iar eu consider ca sunt cercetat abuziv deoarece acesta a incercat sa imi influenteze declaratia
Din ce stiu eu declaratia este compusa din intrebari puse de politist la care eu trebuie sa raspund. Pot sa cer ca aceste intrebari sa imi fie consemnate in declaratie?
Si mai am o problema. Eu sriu ca trebuie sa imi aduca la cunostinta calitatea de martor, drepturile si obligatiile, proces verbal pe care eu trebuie sa il semnez si copie dupa acesta trebuie sa ajunga la mine.
Politistul mi-a spus ca nu are aceasta obligatie deoarece mi-a adus la cunostinta calitatea de martor prin declaratie.
Daca am dreptul de a nu ma acuza pot sa evit intrabarile care m-ar putea acuza fara sa fiu tras la raspundere de fals in declaratii?
Ati procedat corect din punctul meu de vedere, cand va prezentati luni, declarati doar ce considerati dvs ca nu va incrimineaza, omisiunea de a spune tot ce stiti cu privire la fapte sau imprejurari esentiale ale cauzei nu poate fi retinuta in situatia in care invocati dreptul la tacere si privilegiul impotriva autoincriminarii, in acest sens s-a pronuntat si CEDO.