Am fost chemat la politie unde mi s-a spus ca o anumita persoana a depus plangere impotriva unui grup de persoane din firma in care eu lucrez pentru o anumita fapta. Fapta s-ar fi petrecut in aprilie 2016, a fost reclamata in mai 2016, iar pe data de 01.03.2017 eu am fost chemat la politie pentru a fi audiat in calitate de martor. Inainde de a fi audiat mi-a fost adus la cunostinta verbal motivul pentru care am fost chemat dupa care mi-au fost atarate cateva poze dintr-o baza de date a politiei (poza care de altfel o am in buletin) fiind acuzat de catre politist ca eu personal am savarsit acea fapta.
Deoarece acuzatia este total falsa, iar situatia prezentata nu are logica in savarsirea infractiunii, am fost dechis cu politistul, care din cauza ca nu putea sa probeze o fapta ce nu exista a devenit violent verbal, impunandu-mi sa sustin anumite lucruri impotriva vointei mele, la un moment dat acesta chiar sustinea faptul ca imi agravez situati datorita celor sustinute de mine deoarece reiese savarsirea altor fapte decat cele reclamate.
Eu vazand ca politistul este impotriva mea si toata discuta se desfasoara impotriva mea, acesta acuzandu-ma permanent de savarsirea mai multor infractiuni, in momentul in care mi s-a cerut sa declar in scris i-am spus clar ca eu in calitate de martor am dreptul de a nu ma acuza motiv pentru care am refuzat sa dau declaratia. In acel moment politistul a devenit mult mai violent verbal a tipat la mine si mi-a spus ca voi fi acuzat de fals in declaratie in cazul in care refuz sa dau declaratia, acesta renuntand la actiunile sale doar in momentul in care i-am spus ca imi este rau si nu sunt in masura sa declar nimic.in acel moment.
Mentionez faptul ca eu personal consider ca nu este normal sa fiu obligat sa fiu audiat in calitate de martor mai ales in situatia in care am fost acuzat direct de savarsirea unor fapte, doar ca in acest fel politistul sa poata obtine probe impotriva mea, deoarece punand presiune pe mine asi putea declara lucruri care ar pute fi interpretate.
Va rog sa ma lamuriti daca in acest moment, in care urmarirea este inceputa in REM eu, in calitate de persoana reclamata, pot sa fiu audiat in calitate de martor, iar politistul care ma ancheteaza are voie sa ma oblige sa declar anumite lucruri. Eu stiam ca exista prezumptia de nevinovatie, acet lucru ne fiind respectat de politist care ma acuza permanent de savarsirea mai multor fapte. :(( #-o :( :((
Va multumesc. Raspunsul dumneavoastra m-a linistit.
Cunoasteti cumva decizia CEDO cu privire la autoincriminare? cea despre care faceati vorbire? Doresc sa ma documentez inainte.
SI ce asi putea sa ii spun politistului cand ma intreaba ceva care ma intraba ca sa nu imi creez probleme?
Nu pot sa ii spun ca nu doresc sa raspund la aceasta intrebare deoarece consider ca ma pot autoincrimina, deoarece acesta poate sa foloseasca aceasta afirmatie impotriva mea.
Sau asi putea sa spun doar ca nu imi aduc aminte aceste detalii?
In ce masura este legal sa inregistrez modul in care va decurge audierea? tinanad cont ca am suspiciunea ca si a doua etapa de audieri va decurge fara a-mi fi respectata prezumtia de nevinovatie, politistul va incerca probabil din nou sa ma influenteze in timpul audierii si probabil ca acesta va fi vioelnt verbal si de aceasta data?
Sincer chiar imi este teama sa merg la audieri, desi stiu ca sunt nevinovat, datorita atitudinii agresive a politistului de la prima sedinta de audieri
Asi fi interesat ca ulterior sa reclam atitudinea politistului. Stiu ca daca eu reclam o fapta care a avut loc intr-o unitate de politie, ii revine politistului obligatia de a-si demonstra nevinovatia deoarece acolo eu fiind audiat singur sau in prezenta altor colegi de-ai lui nu am cum sa il probez cu martori. De asemenea stiu ca legea permiteinregistrarea video daca este savarsita o infractiune, iar ulterior judecatorul nu va lua in considerare acea inregistrare dar acea inregistrare poate intari plangerea mea sau alte probe care le-asi putea aduce
Este bine sa stiti ca in cursul urmăririi penale, regula este ca audierea sa se înregistreaze cu mijloace tehnice audio sau audiovideo. In cazul in care înregistrarea nu este posibilă, acest lucru se consemnează în declaraţie, cu indicarea concretă a motivului pentru care înregistrarea nu a fost posibilă.
Dvs solicitati in mod expres organului de UP ca audierea sa fie inregistrata. Ar fi bine totusi daca v-ati angaja avocat care sa mearga cu dvs, v-ar scuti de tot stresul asta.