avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1049 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contractul de vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contractul de vanzare-cumparare

Reclamantul cheama in judecata paratul solicitand instantei constatarea nulitatii absolute a contractului de vanzare-cumparare incheiat intre ei si avand drept obiect apartamentul proprietatea reclamantului. In motivarea actiunii reclamantul a aratat ca la data incheierii contractului a fost in eroare, deoarece vointa lui reala a fost de a inchiria paratului apartamentul, nu de a-l vinde. Care ar putea fi solutia instantei?
Cel mai recent răspuns: Spirios , utilizator 08:05, 22 Aprilie 2010
eroarea pe care o invocati poate conduce intr-adevar la nulitatea absoluta a actului juridic incheiat intre dvs si cumparator, numai ca pentru a putea admite instanta actiunea si sa constate nulitatea absoluta a actului trebuie sa probati eroarea in care ati fost
eroarea, fiind format doar dintr-un element de natura psihologica se va proba foarte greu
in plus, in cazul unui act juridic cu titlu oneros cocontractantul (partea care nu este in eroare: cumparatorul in cazul dvs.) trebuie sa fi stiut ca elementul asupra caruia cade falsa reprezentare a realitatii (eroarea) a fost un element hotarator pentru incheierea actului de catre partea aflata in eroare
Ceea ce solicita reclamantul este geu de grezut si geu de probat. Cum va explica reclamantul ca la data semnarii contractului a primit in schimb suma de ...nu stiu cate mii sau sute de euro? Cred ca este imposibil de crezut ca reclamantul poate invoca faptul erorii cand acesta a primit un pret de vanzare.....
Solutia nu poate decat aceea de respingere a actiunii ca neintemeiate. In plus va pierde si o taxa de timbru considerabila + onorariul de avocat al paratului.
Nu aveti decat de dovedit faptul ca nu ati realizat o liberalitate care ar corespunde valorii reale a imobilului. De exemplu daca valoarea de piata a imobilului este de 50000 euro si in contractul de vanzare-cumparare este trecuta suma de 10000 euro, este clar ca nu puteati sa vindeti pentru un pret derizoriu acel imobil. Cauza incheierii unui astfel de contract de vanzare-cumparare constituie aspectul asupra caruia trebuie sa meditati. Pretul trebuie sa fie serios, adica sa nu fie derizoriu, atat de disproportionat in raport de valoarea bunului vandut incat sa ne gandim la o liberalitate (donatie).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriptie drept anulare contract rrocambole rrocambole Conform noilor coduri, dupa cat timp de la data vanzarii se prescrie dreptul de a cere anularea unui contract de vanzare a unui imobil? (vezi toată discuția)
Hotarare care sa tina loc de act autentic Gociu și Asociații Societate Civilă de Avocați Gociu și Asociații Societate Civilă de Avocați Buna ziua! Sunt parat intr-o cauza cu obiect: Hot care sa tina loc de act autentic. In fapt antecontractul de vanzare cumparare este sub semnatura privata ... (vezi toată discuția)
Intentie liberala si calificarea unui act de vanzare-cumparare ca liberalitate BogdanLupu BogdanLupu Relatia de opozabilitate dintre caracterul oneros si liberalitate. Pe scurt ce inseamna acesta liberalitate si ce este intentia liberala? Inteleg bine ca prin ... (vezi toată discuția)