Buna ziua
Am o vecina care are a lucrat neinterupt din 1984. Pe 24.04.2008 s-a angajat pe per. determinata, pe locul unei angajate aflate in CIC, urmand ca in cateva zile sa-i expire contractul, respectiv 24.04.2010. In acea unitate urmeaza a se elibera un alt loc pe per. determinata, tot CIC, dar i s-a spus ca nu se poate. Daca la 24.04.2010 expira contr. pe per. determinata nu se poate incheia un altul, tot pe per. determinata, cu data de 01.05.2010?
Un alt semn de intrebare apare in privinta somajului...I s-a spus de la resurse umane ca nu va primi somaj. Eu i-am zis ca va primi, stiam de regula conform careia in ultimele 24 de luni trebuia sa lucrezi cel putin 12 luni pt. a beneficia de somaj.
Ce sfaturi si eventual articole din legislatie imi puteti da?
Va multumesc.
Poate sa incheie un nou contract pe durata determinata intrucit este vorba de alt post. Pentru a beneficia de somaj trebuie sa-si fi pierdut locul de munca din motive neimputabile sau din manifestarea sa sde vointa cum este cazul contractului pe durata determinata
Art. 80 Codul Muncii:
(3) Contractul individual de munca pe durata determinata poate fi prelungit si dupa expirarea termenului initial, cu acordul scris al partilor, dar numai inauntrul termenului prevazut la art. 82 si de cel mult doua ori consecutiv.
(4) Intre aceleasi parti se pot incheia succesiv cel mult 3 contracte individuale de munca pe durata determinata, dar numai inauntrul termenului prevazut la art. 82.
(5) Contractele individuale de munca pe durata determinata, incheiate in termen de 3 luni de la incetarea unui contract de munca pe durata determinata, sunt considerate contracte succesive.
Art. 82. - (1) Contractul individual de munca pe durata determinata nu poate fi incheiat pe o perioada mai mare de 24 de luni.
(2) In cazul in care contractul individual de munca pe durata determinata este incheiat pentru a inlocui un salariat al carui contract individual de munca este suspendat, durata contractului va expira la momentul incetarii motivelor ce au determinat suspendarea contractului individual de munca al salariatului titular.
In legatura cu somajul, aveti dreptate, poate primi daca in ultimele 24 de luni a cotizat cel putin 12 luni.