avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1032 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... garantii retinute gestionarilor - acoperire minusuri ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

garantii retinute gestionarilor - acoperire minusuri in gestiune

Buna ziua, as dori sa stiu va rog, in situatia in care se retine garantia de 10 % pentru gestionari si se descopera minusuri in gestiune, acestea pot fi acoperite direct din garantie sau trebuie sa fie constatate prin hotarare judecatoreasca, ca sa poata fi recuperate din garantie.
Asta pentru ca in Legea 22 /1969 spune ca atunci cand gestionarul a cauzat o paguba in gestiune si aceasta nu se acopera in termen de 1 luna de la obtinerea titlui executoriu, ... se va despagubi din garantie...
Deci sociatatea angajatoare ar trebui sa aiba o hotarare judecatoreasca care sa constate paguba, ca sa justifice retinerile din garantie?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Georgeta Anghel (Rusu) , Avocat 14:22, 21 Aprilie 2010
Da, retinerile din garantie nu pot fi facute decat in baza unei hotarari judecatoresti irevocabile, conform art.164 alin. 2 din Codul Muncii:
Art. 164
(1)Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
((2)Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lipsuri in gestiune robertsega32 robertsega32 In cazul in care s-a constatat lipsuri in gestiunea unui gestionar, fata de care s-a oprit garantie, cum se procedeaza? e suficienta o decizie prin care i se ... (vezi toată discuția)
Raspundere gestionar girbeaionicavioleta girbeaionicavioleta Gestionar angajat de 2 luni la societate , fara garantie(urma sa se faca) a depus cerere de demisie. In urma inventarului efectuat s-au constatat lipsuri in ... (vezi toată discuția)
Este legal retinere din salar pe langa garantia retinuta lunar? ionela1987 ionela1987 Lucrez ca si lucrator comercial la un supermarket.La angajare am semnat un contract de constituire a garantiei ... (vezi toată discuția)