avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1180 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare cu chitanta de mana inainde de dezbaterea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare cu chitanta de mana inainde de dezbaterea mostenirii

Sunt unica mostenitoare a bunicului meu care a detinut cateva loturi de teren unele se afla pe rol inregistrate la primarie altele au fost cumparate cu chitanta de mana de la un unchi. Cineva vrea sa cumpere de la mine acele terenuri insa dezbaterea mostenirii , intabularea , si costurile de vanzare sunt mai mari decat valoarea terenurilor. Eu i-am propus sa la vand cu conditia sa suporte cumparatorul toate costurile necesare vanzarii , inclusiv succesiune + suma cu care am cazut deacord pentru teren. Cumparatorul a zis sa facem o chitanta de mana iar peste o perioada de timp merge la instanta pentru perfectare de acte, iar daca eu nu ma prezint el sustine ca va avea castig de cauza si autentifica acea chitanta de mana.
Eu va intreb daca este posibil asa ceva (deoarece in acest moment terenurile nu sunt pe numele meu), si daca nu cumva voi fi obligata de instanta sa imi fac succesiunea si sa fac acte notariale de vanzare cumparare lucru cu care as iesi in pierdere. M-am gandit sa specific in chitanta de mana ca la momentul pefectarii actelor cumparatorul suporta toate costurile inclusiv succesiune. In acest caz as putea fi obligata sa suport eu acele costuri. Mentionez ca in momentul de fata cumparatorul nu doreste facem actele la notar pentru ca nu are acum suficienti bani, dar a zis ca e deacord sa scriem in chitanta de mana ca el va suporta costurile ulterioare.
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Aprilie 2010
efuionut, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters79003 , utilizator 17:49, 21 Aprilie 2010
Situatia se poate rezolva daca are el avocat.
Ar fi bine sa aveti si dvs. ca sa nu va pacaliti.
buna ziua.
de ce nu faceti un contract de imprumut, intre viitorul cumparator si dvs. ?
dansul va imprumuta suma de bani necesara pt. dezbaterea succesiunii si intabularea terenurilor .
ulterior, faceti act de vanzare-cumparare pe terenurile proprietatea dvs.
suma imprumutata se va scadea din suma reprezentand contravaloarea terenurilor .

terenurile pe care bunicul le-a cumparat de la unchiul dvs. in baza unor inscrisruri sub semnatura privata. nu aveti nici un drept sa le instrainati . acestea nu vor intra in patrimoniul dvs. nici ulterior dezbaterii succesiunii .
va trebui sa solicitati in isntanta perfectarea contractului de v-c cu privire la acele terenuri.

va recomand sa cereti o consultatie juridica unui avocat inaintea oricarui demers .
Era cel mai simplu sa imi dea suma de bani pentru suucesiune si intabularea terenurilor, dar a zis ca nu o are acum si oricum din ce am inteles cred ca vrea sa palteasca cat mai putin din moment ce a adus in discutie ca merge ulterior in instanta pentru perfectare de acte. Problema e ca el vrea sa intre in posesia terenurilor destul de repede iar eu nu vreau sa i le cedez pana nu am suma de bani ceruta.
Pe mine nu ma dereanjeaza sa ii fac acum acte de mana, dar asa vrea sa stiu daca el ma va putea obliga intr-un fel in viitor sa suport costurile succesiunii si intabularii.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Aprilie 2010
efuionut, utilizator
Daca printr-o intelegere , autentificata la notar, acesta isi asuma obligatia de a plati toate cheltuielile de judecata ce ar rezulta din dezbaterea succesiunii si pentru celelalte acte, atunci instanta de judecata nu va va putea obliga sa platiti acele cheltuieli de judecata. Insa important este ca dvs. sa va prezentati cel putin la primul termen de judecata si sa recunoasteti faptul ca ati semnat acel antecontract sau chitanta, cum vreti sa o denumiti, si ca sunteti de acord cu actiunea reclamantului, cu mentiunea ca cheltuielile de judecata vor cadea in sarcina acestuia potrivit intelegerii facute in forma autentica la notariat.

Daca faceti o chitanta sau antecontract asupra unor terenuri care nu sunt si nici nu vor fi in proprietatea dvs. dupa dezbaterea succesiunii, promitentul-cumparator va poate obliga la restituirea sumei date ca avans, inclusiv sa platiti cheltuielile de judecata.
Deci mare atentie la ceea ce promiteti sa vindeti!
Va recomand sa consultati un avocat pentru redactasrea actelor juridice.
referitor la acele terenuri pe care sunt chitante de mana, intentionez sa solicit perfectarea contractului de vanzare cumparare.

Alte discuții în legătură

Instiintare in vederea incheierii contractului de vanzare-cumparare sub semnatura privata intitulata "chitanta" Nnicoleta1 Nnicoleta1 Buna seara! Am si eu o nelamurire. Sunt unica mostenitoare a unei familii. In anul 2006 am \\"vandut\\" un teren unei familii sub semnatura privata (chitanta ... (vezi toată discuția)
Act vanzare 1rt 1rt Plec in strainatate si doresc sa dau un avans pentru un teren pe care voi perfecta actele notariale cand voi veni. Pot face o chitanta de mana pentru acest ... (vezi toată discuția)
Se poate ataca in instanta o promisiune de vanzare-cumparare de mana? marystanga marystanga In 2011 bunica mea a facut o promisiune de vanzare-cumparare cu o persoana de mana doar intre cei doi fara martori si fara a fi smnat in fata unui ... (vezi toată discuția)