avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 562 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... patroni nesimtiti
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

patroni nesimtiti

Buna ziua! Numele meu este Din Marius si sunt din Pitesti , am 29 de ani. Am lucrat la o firma din Bucuresti timp de 6 luni avind ca obiect de activitate distributia de produse alimentare. nu mi s-a incheiat contract de munca si tot am insistat pe aceasta tema. am tot fost amanat. am cerut adeverinte de salariat pentru medicul de familie si pentru scutirea de la plata caldurii la asociatia de proprietari. acestea au fost eliberate si inminate de catre firma respectiva cu stampila firmei, nr de inregistrare,semnatura etc. pe data de 15 ianuarie 2010 am fost anuntat ca firma isi incheie activitatea si ca mi se vor inapoia cartea de munca , adeverinta de somaj (mai lucrasem 8luni de zile in alta parte ,deci puteam beneficia de somaj).am tot asteptat 2 luni de zile si am aflat cu stupoare ca nu am avut cartea de munca depusa la itm si implicit nu am putut beneficia de drepturile mele..........As vrea sa ii dau in judecata si vreau sa stiu ce sanse am sa cistig pentru ca am martori ca am lucrat acolo (colegii), am adeverintele de salariat eliberate si niste chitante cu stampila firmei... diverse probe. ce trebuie sa fac in aceasta situatie? nu vreau sa cer daune morale aberante imi cer doar drepturile mele si vreau ca patronul sa isi primeasca pedepsele respective. va multumesc foarte mult si astept raspunsul dumnaevoastra cit mai detaliat
Cel mai recent răspuns: FLORIN VASILIU , Consultant resurse umane 19:39, 21 Aprilie 2010
sesizati itm si in paralel deschideti actiune pt litiu de munca la tribunal. eventual solicitati unui avocat sa va redacteze intampinarea. faptul ca aveti dovezi si martori ca ati lucrat acolo este in avantajul dvs. aveti sanse reale sa va castigati drepturile.

Sa introduceti o actiune (si nu o intampinare :D, care este de fapt un raspuns al paratului la capetele de cerere de chemare in judecata a unui reclamant! ) in instanta pentru constatarea existentei raporturilor de munca (acestea se pot dovedi prin orice mijloc de proba, inclusiv martori), completarea cartii de munca cu toate datele corespunzatoare existentei contractului de munca pentru perioada in care ati lucrat si obtinerea celorlalte drepturi de care considerati ca ati fost privat prin neincheierea contractului de munca in forma scrisa (ca obligatie a angajatorului) si nedeclararea acestuia la ITM. Puteti solicita si daune morale, dar acestea se timbreaza la valoare. Actiunea se depune la Tribunal, sectia pentru litigii de munca si este scutita de taxa de timbru. Va fi mai dificil daca firma pentru care ati lucrat nu mai exista.
zaharia65_2 a scris:

Sa introduceti o actiune (si nu o intampinare :D, care este de fapt un raspuns al paratului la capetele de cerere de chemare in judecata a unui reclamant! ) in instanta pentru constatarea existentei raporturilor de munca (acestea se pot dovedi prin orice mijloc de proba, inclusiv martori), completarea cartii de munca cu toate datele corespunzatoare existentei contractului de munca pentru perioada in care ati lucrat si obtinerea celorlalte drepturi de care considerati ca ati fost privat prin neincheierea contractului de munca in forma scrisa (ca obligatie a angajatorului) si nedeclararea acestuia la ITM. Puteti solicita si daune morale, dar acestea se timbreaza la valoare. Actiunea se depune la Tribunal, sectia pentru litigii de munca si este scutita de taxa de timbru. Va fi mai dificil daca firma pentru care ati lucrat nu mai exista.

In litigiile de munca nu se suporta de reclamant taxa de timbru pentru daunele morale(tocmai asta-i si ideea de a ajuta salariatul sa-si recupereze prejudiciul suferit in raport cu angajatorul care nu si-a respectat obligatiile), problema este ca nu se dau daune morale in dreptul muncii(conditia este ca angajatorul sa treaca aceasta clauza in CIM sau CCM la nivel de unitate) dupa parerea mea o aberatie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Problema complexa mante23 mante23 Am lucrat timp de circa 1 an de zile la o firma care ulterior a decis sa renunte la serviciile mele prin desfiintarea postului meu. Dupa ce am plecat de la ... (vezi toată discuția)
Adeverinta de vechime sau carte de munca? c_mirela c_mirela Buna ziua, La ultima firma am lucrat doar 2 luni dupa care mi s-a desfacut contractul de munca prin art.56 lit.j (adica beneficiar de somaj). Toata problema a ... (vezi toată discuția)
Plangere contraventionala - amenda aplicata de itm elizabeth74 elizabeth74 Am fost amendat de ITM , in urma unei reclamatii facute de un individ precum ca a prestat servicii fara acte la firma noastra . Asi dori sa contest ... (vezi toată discuția)