avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1100 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Problema complexa
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Problema complexa

Am lucrat timp de circa 1 an de zile la o firma care ulterior a decis sa renunte la serviciile mele prin desfiintarea postului meu. Dupa ce am plecat de la firma am constatat urmatoarele:
1. Contractul meu de munca a fost inregistrat la ITM cu o perioada mai scurta decat cea in care eu am lucrat, cu un salariu inregistrat mai mic decat cel primit efectiv in mana si cu semnatura mea falsificata
2. Dupa 6 luni de lucru la firma am constatat din actele emise de ITM (necesare pentru obtinerea ajutorului de somaj) ca firma mi-a redus abuziv in contract norma de lucru de la 8 la 4 ore, inregistrand un act aditional la contract pe care se regaseste de asemenea semnatura mea falsificata
3. Inainte de a pleca de la firma am fost in concediu medical. Desi preavizul semnat de mine (de 20 zile lucratoare) incepea odata cu a doua zi de la expirarea concediului medical, am constatat din adeverinta primita de la ITM ca firma a depus un alt preaviz cu o data de incepere care se afla in interiorul perioadei de concediu medical. Acel preaviz avea din nou o alta semnatura decat a mea.
Prin aceste actiuni ale administratorului firmei nu am putut beneficia de ajutorul de somaj, deoarece in urma actiunilor sale, nu figurez in evidentele ITM cu 12 luni stagiu de cotizare in ultimele 24 de luni.
Mentionez de asemenea ca firma nu mi-a achitat salariul pe ultimele 4 luni lucrate, datoriile acesteia catre mine fiind de 2000 RON. Mai mentionez ca nu am semnat in niciun registru pentru primirea salariului.
Ce imi sugerati:
- sa apelez la un avocat pentru a solutiona aceasta problema/ daca da cam care ar fi costurile estimative
- sa il actionez in instanta fara ajutor juridic/ daca da ce sanse am de a recupera paguba si ca acesta sa plateasca pentru actiunile sale
- daca pot solicita plata ajutorului de somaj pentru lunile care s-au scurs in mod retroactiv, iar daca nu este posibil sa solicit daune morale si materiale firmei pentru paguba creata prin instanta
- as mai dori sa stiu daca martorii pe care i-as chema in instanta trebuie sa fie de acord cu depunerea unei marturii sau pot fi citati si implicit obligati sa se prezinte in instanta
Cel mai recent răspuns: mante23 , utilizator 19:17, 16 Iulie 2010
faceti o sesizare la Itm si spuneti despre contract, act aditional nesemnat de dvs.
dati angajatorul in judecata pentru recuparearea creantelor salariale, dar si pentru fals. aveti sanse sa va recuperati paguba. proba inceperii activitatii ( reala ) o faceti prin orice mijloc de proba ( martori - care depun marturie etc ) cererile referitoare la solutionarea conflictelor de munca se judeca in regim de urgenta, termenele de judecata nu pot fi mai mari de 15 zile
succes
ioana.matei a scris:

faceti o sesizare la Itm si spuneti despre contract, act aditional nesemnat de dvs.
dati angajatorul in judecata pentru recuparearea creantelor salariale, dar si pentru fals. aveti sanse sa va recuperati paguba. proba inceperii activitatii ( reala ) o faceti prin orice mijloc de proba ( martori - care depun marturie etc ) cererile referitoare la solutionarea conflictelor de munca se judeca in regim de urgenta, termenele de judecata nu pot fi mai mari de 15 zile
succes

Am facut sesizarea, iar ITM a declarat printr-o adresa ca nu este de competenta lor si au inaintat plangerea la politie. La politie am dat declaratie, am depus actele detinute de mine si am dat si nume de martori. Pana in prezent desi au trecut 4 luni de la depunerea declaratiei si a probei de semnatura nu am fost contactat de cei de la politie. Subinspectorul care mi-a luat declaratia a mentionat ca voi fi contactat, dar acest fapt nu s-a intamplat inca.
As mai dori sa stiu daca martorii care nu vor sa vina sa depuna declaratie, pot fi citati si implicit obligati sa se prezinte sau sa riste o amenda.
In legatura cu depunerea unei plangeri la tribunalul teritorial pt conflicte de munca, este destul de devreme avand in vedere ca mi s-a spus din mai mult surse ca recuperarea pagubei (cauza civila) se face doar dupa rezolvarea cauzei penale (falsificarea semnaturii), fapt ce va dura mai mult de 15 zile.
In acest context puneam intrebarea daca ar fi mai bine sa apelez la un avocat pentru reprezentare atat in cauza civila cat si penal (daca este cazul) si cam care ar fi costurile.
Va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de munca+anexe semnatura falsificata de administrator mante23 mante23 Am lucrat timp de circa 1 an de zile la o firma care ulterior a decis sa renunte la serviciile mele prin desfiintarea postului meu. Dupa ce am plecat de la ... (vezi toată discuția)
Contract de munca fals madalina1979 madalina1979 Am lucrat o luna la o firma si patronul refuza sa imi dea salariul si nu mi-a facut contract de munca,am depus plangere la itm si la 12 zile dupa depunerea ... (vezi toată discuția)
Decizie de incetare a cim fara preaviz oprea_rodica68 oprea_rodica68 la incetarea cim nu mi s-a dat sa semnez formularul de preaviz,poate fi anulata decizia in acest caz?ce obbligatii are fostul angajator daca instanta decide ... (vezi toată discuția)