avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 898 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... uzucapiune bun vacant
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

uzucapiune bun vacant

Buna ziua, as avea nevoie de cateva opinii cu privire la urmatoarea problema: in anul 1978 proprietarii unei case si terenul aferent decedeaza ; vecinul lor care le fusese alaturi si ii ajutase in ultima perioada, intra in stapanirea casei si terenului; .mai mult , incheie un act sub semnatura privata cu un nepot al defunctilor, prin care acesta vinde casa si terenul, in calitate de unic mostenitor(desi succesiunea nu era deschisa si nici nu s-a deschis pana in prezent); vecinul, achita suma de bani nepotului si se ocupa ca un adevarat proprietar de casa si teren timp de peste 30 ani, platind taxele si impozitele aferente, renovand casa, etc. In prezent, vecinul care s-a ocupat de casa ar dori sa rezolve problema dreptului sau de proprietate asupra imobilului, dar nu mai cunoaste nimic despre nepotul care i-a vandut in anul 1978, crede chiar ca acesta a decedat si ca nu are mostenitori. Ce solutie ar fi avand in vedere faptul ca detine doar o chitanta de mana , dar exista martori care cunosc ca s-a ocupat in exclusivitate de casa timp de peste 30 ani? Ar merge sa ceara instantei sa pronunte o hotarare care sa tina loc de act de vanzare cumparare? Sau o cerere de constatare a intervenirii uzucapiunii? Dar daca si nepotul a decedat, se poate judeca cu statul in calitate de succesor al mostenirii vacante?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 01:02, 26 Aprilie 2010
ambele actiuni merg, daca nepotul a decedat atunci veti chema in judecata primaria respectiva, pentru a se constata ca vecinul este proprietar in temeiul art 1890 C civ si 111 C pr civ,
Mai intai se constata mostenirea vacanta, apoi va formula cerere de constatare a uzucapiunii de 30 de ani, dovedita cu chitanta de mana si martori.
Succesiunile se deschid prin moarte.
Va referiti desigur la dezbaterea succesiunii, care nu s-a efectuat.
Cel mai simplu - uzucapiune.
Statul nu e succesor in speta, doar daca se sesiza de vacanta succesiunii, ceea ce nu a facut daca spuneti ca exista rol fiscal pe numele persoanei respective.
Multumesc foarte mult pentru raspunsuri. O intrebare totusi: daca se constata vacanta succesorala, oare nu se va aprecia ca imobilul(teren si cladire) a fost in proprietatea statului inca de la data deschiderii succesiunii, respectiv anul 1978-anul decesului- si ca o consecinta, pentru perioada perioada 1978-1990 nu pot invoca o posesie utila, intrucat terenurile vacante intrau in proprietateta statului iar proprietatea statului fiind numai publica, bunurile nu se aflau in circuitul civil si deci nu se puteau uzucapa......cum pot preintampina o asemenea problema? Intr-adevar, posesia depaseste 30 ani, exista martori care sa o ateste, chitante de plata a impozitului dar mi se poate invoca pentru perioada 1978-1990 ca nu a fost o posesie utila intrucat era bunul statului...chiar daca statul nu s-a interesat niciodata de el?
dumneavoastra faceti referire la Legea 58 si 59 din 1978 care au fost abrogate, pe de alta parte si ICCJ a pronuntat o decizie in interesul legii prin care se constata ca prescriptia a fost suspendata pe perioada acelor ani , dar bunurile sunt in circuitul civil. Daca aveti un rol agricol pe numele proprietarului, nepotului, etc nu este mostenire vacanta

Alte discuții în legătură

Uzucapiune ContSters344547 ContSters344547 Buna! Un vecin invoca uzucapiunea de 30 ani pt o fasie teren din spatele casei mele.Eu am proces de granituire cu acesta si revendicarea acelei fasii. ... (vezi toată discuția)
Daca in ultimii 20 de ani impozitul pe pamant a fost platit de bunicul meu poate sa devina proprietar? Ionut.X Ionut.X Bunicul meu a avut un unchi care nu a avut mostenitori si l-a luat sa aiba grija de el doar ca nu i-a dat nimic in scris bunicului meu si de cand a murit ... (vezi toată discuția)
Cand devii coproprietar raului raului buna ziua daca eu stau de 21 de ani in casa care au locuit parintii cu mine ei au decedat si casa proprietara este mama ca nu am dezbatut succesiunea si eu ... (vezi toată discuția)