avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 459 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Daca in ultimii 20 de ani impozitul pe pamant a fost ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Daca in ultimii 20 de ani impozitul pe pamant a fost platit de bunicul meu poate sa devina proprietar?

Bunicul meu a avut un unchi care nu a avut mostenitori si l-a luat sa aiba grija de el doar ca nu i-a dat nimic in scris bunicului meu si de cand a murit impozitul este platit de el, exista vreo posibilitate sa devina el proprietar pe acel pamant?
Se mai poate face ceva cu o declaratie la un notar cu 2 martori ca l-a intretinut?
Ultima modificare: Luni, 12 Martie 2018
Ionut.X, utilizator
Buna seara,
Da, va putea uzucapa dupa 30 de ani sau poate sa dezbata succesiunea de pe urma acelui unchi daca nu are descendenti, ascendenti sau alti mostenitori sezinari.
Uzucapiunea reprezinta o modalitate originara de dobandire a dreptului de proprietate, o dovada absoluta a dobandirii dreptului de proprietate.

Aceasta se fundamenteaza pe faptul posesiei, posesiei indelungate, vreme de 30 ani .

Posesia trebuie sa fie una utila, publica, neintrerupta si sub nume de proprietar.

Daca exista mai multi coposesori, suntem in prezenta unui caz de coparticipare procesuala obligatorie, anume exista mai multi reclamanti .( toti succesorii bunicului pot invoca uzucapiunea pe teren, accesiunea imobiliara artificiala pe constructii ).

Faptul posesiei poate fi demonstrat prin orice mijloc de proba.

Asadar, puteti invoca, in probatiune, proba testimoniala cu 2 martori ( de preferat sa fie vecini, asa incat sa cunoasca foarte bine situatia de fapt), inscrisuri ( istoric de rol fiscal, situatia juridica, chitante care atesta plata impozitelor, a taxelor, certificate de atestare fiscala) si expertiza topografica .

Vecinatatile sa fie precizate corect, pentru a nu surveni probleme la efectuarea masuratorilor cadastrale si intabulare.

Dezbarerea succesorala si eventuala partajare se pot realiza numai daca exista un titlu de proprietate.

Uzucapiunea produce efecte retroactive, deci dreptul de proprietate se aprecieaza dobandit de la momentul exercitarii posesiei.


Succes in demersul pe care doriti sa -l initiati!





Ultima modificare: Marți, 13 Martie 2018
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzucapiune daniel_fergusson daniel_fergusson buna ziua. din anii ´50 (fara probe documentale) bunica mea a avut in posesie un teren fara acte, alaturi de cel in proprietate. in 2006 sau facut ... (vezi toată discuția)
Lipsa drept de proprietate fritzman fritzman Buna ziua, doresc sa vand un teren intravilan dar nu am document de proprietate(din cate stiu eu este din 1950). Acest teren a fost al tatalui meu care ... (vezi toată discuția)
Drept de uzucapiune teren??? CosZ CosZ Am moștenit un teren de 700 m2 impreuna cu sora mea. Terenul in realitate masoara 810 m2. Sora mea si a vandut partea si eu am ramas cu 400 m. Nu ma inteleg ... (vezi toată discuția)