avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 487 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... uzucapiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

uzucapiune

buna ziua.
din anii ´50 (fara probe documentale) bunica mea a avut in posesie un teren fara acte, alaturi de cel in proprietate. in 2006 sau facut masuratorile cadastrale pt intabulare dar i sa intabulat doar cel in proprietate. in incheiere totusi se mentioneaza suprafata si posesia terenului fara acte de catre bunica.
bunica a decedat in 2009 iar mostenitoarea este fiica ei, adica mama mea. in 2010 sa facut succesiunea.
acum, eu am cumparat de la mama mea terenul mostenit de ea de la bunica. am dreptul sa initiez actiunea de uzucapiune pt terenul posedat fara acte de bunica mea si apoi de mama mea?
multumesc, anticipat!
Ultima modificare: Joi, 16 Iulie 2020
daniel_fergusson, utilizator
Cel mai recent răspuns: dan_plescan , utilizator 17:43, 17 Iulie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Chemati in judecata statul roman prin primarie
sa inteleg ca am sanse?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Adresati-va instantei de judecata, invocand jonctiunea posesiilor.

Mama dumneavoastra, in calitate de mostenitoare, se poate adresa instantei de judecata, invocand uzucapiunea, unind posesia exercitata de aceasta, cu posesia exercitata de bunica dvs, actualmente decedata.

Uzucapiunea produce efecte retroactive, deci titlul de proprietate(hotararea judecatoreasca) este apreciata ca este dobandita de la data exercitarii posesiei.

Dobanditi un istoric de rol fiscal de la PRIMARIA in a carei raza teritoriala este situat terenul, situatia juridica a acestuia( care atesta faptul ca imobilul este bun proprietate privata, asa incat sa fie uzucapat ).

Solicitati PRIMARIEI orice inscris doveditor.

Aveti in vedere proba testimoniala cu doi martori, de preferat vecini, care sa cunoasca situatia de fapt, in detaliu.

Este aplicabil vechiul Cod civil, art. 1847.

Posesia trebuie sa fie una continua( fara intermitente ), publica (asadar, sa nu fie una clandestina ), neintrerupta si exercitata sub nume de proprietar.

O zi frumoasa,

av .Stoica Ioana.
deci mama trebuie sa invoce jonctiunea, cat mai este in viata? eu, nu pot?
multumesc mult, d-na avocat Stoica
Ultima modificare: Vineri, 17 Iulie 2020
dan_plescan, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzucapiune? Gheorgheni Alina G Gheorgheni Alina G In cazul in care nu exista niciun fel de acte de proprietate pe un teren, acesta mostenindu-se din tata in fiu cum era pe vremuri, ce fel de actiune ar trebui ... (vezi toată discuția)
Obtinerea actului de proprietate beneficiind de uzucapiune andrei calud andrei calud Buna ziua! In anul 1990 am cumparat o casa si un teren vis-a-vis de casa, cu chitanta de mana. In anul 2001 primaria a incadastrat terenul respectiv ... (vezi toată discuția)
Casa parinteasca fara titlu de proprietate.bună ziua! nu avem titlu de proprietate pe casă și terenul ... RobuSanda RobuSanda Bună ziua! Nu avem titlu de proprietate pe casă și terenul aferent , locuită în prezent de mama, care s-a căsătorit în 1956 cu tata( decedat în ... (vezi toată discuția)