avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 357 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Se poate afla daca s-a intocmit certificatul de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Se poate afla daca s-a intocmit certificatul de succesiune din alta parte decat de la cei care au participat direct la succesiune?!!

Iata care este povestea.
Tatal meu a decedat in anul 2000. Cativa ani mai tarziu au decedat bunicii paterni. In urma buncilor au ramas in viata 3 copii (conceputi impreuna) si un al patrulea (nascut de bunica dintr-o relatie anterioara). Cei trei copii comuni au toate actele cu privire la proprietatile defunctilor bunici.
Unchii ramasi in viata nu m-au chemat sa particip la succesiune nici pe mine nici pe surorile mele.
Nu am facut notificare la notar in termen deoarece erau niste probleme legate de proprietate si am crezut ca la momentul deschiderii succesiunii nu ne vor omite.
In urma cu cateva saptamani unul din unchi m-a sunat sa-mi ceara sa merg la un notar (oricare) si sa dau declaratie cum ca nu am pretentie la mostenire (numai eu... pe surorile mele nu le-a contactat!!), aceasta fiindu-i necesar in "tribunal" pentru lamurirea problemelor de proprietate (obtinerea titlului de proprietate direct pe numele sau.. si nu pe numele bunicului).
Am refuzat sa dau respectiva declaratie deoarece eu nu cunnosct componenta mesei succesorale si i-am cerut sa ma cheme la succesiune. Toate acestea s-au facut verbal!! De atunci nu am mai avut niciun fel de dialog.
Pot afla pe alta cale daca s-a deschis succesiunea si ce anume contine aceasta?!

Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 14:43, 1 Martie 2007
Daca s-a deschis.... mai greu daca s-a facut prin notar.
Daca au ales calea judecatii, puteti cauta procesul in opis la Judecatoria de la ultimul domiciliu al defunctului.

Referitor la bunuri - la administratia financiara, prin vecini, la Cartea funciara, pe oriunde...#-o
Referitor la succesiunea facuta la notar: din cate stiu eu in fiecare localitate exista un notar(din toti cati sunt ei acolo) la care se afla un registru in care se tine evidenta succesiunilor. Daca nu ma insel eu puteti cauta si acolo.
sau la Cartea funciara, daca e vorba de imobile, dar numai daca s-a esit din indiviziune:-/
dar din cate am inteles, daca ai fost contactat pt. renuntare, inseamna ca pana la acea data nu s-a dezbatut succesiunea:)
Multumesc pentru raspunsuri. Situatia se prezinta astfel: terenul aflat in Bucuresti (s2) a fost achizitionat de bunic cu multi ani in urma pe baza unei chitante de mana, aceasta chitanta nu a fost transcsrisa in act de proprietate. Dupa decesul bunicului , fiul care locuia in respectivul imobil a incercat sa obtina acest lucru pe cale judecatoreasca si bineinteles ca a dorit sa faca acest lucru direct pe numele sau, numai ca eu stiu (de la parinti) ca inafara de acest imobil mai exista si alte bunuri, despre care nimeni nu discuta (cel putin nu cu mine). Dosarul catre judecatorie a fost intocmit de un alt unchi (decedat si el la aceasta data) si se pare ca acest unchi ar fi precizat in dosar atat numele tatalui cat si numele meu. Parerea mea insa este ca in dosar se afla cartea de imobil si cum tatal meu a crescut in acel imobil, parinti l-au trecut in cartea de imobil. Imi amintesc ca inainte de '89 si ai mei aveau o astfel de carte de imobil in acre eram trecuti toti ai casei.
Prost este ca eu nu am nicio o coordonata despre dosarul trimis la judecatorie (nu stiu precis nici ce anume se cere in el), nu am nici certificatul de deces al bunicului..etc.

Apropos noi am fost 4 copii la parinti, unul a decedat la varsta de 9 ani, in aceasta situatie mama poate veni la mostenirea bunicilor mei paterni (tatal meu fiind si el decedat anterior decesului bunicilor)?!!

Se poate cu adresa la Camera Notarilor Publici.

Alte discuții în legătură

Legat de mostenire - notariat de stat actb actb Buna ziua, Vreau sa aflu daca s-a dezbatut mostenirea de pe urma defunctilor mei bunici paterni. Speta este urmatoarea: bunica paterna a decedat in 1984, ... (vezi toată discuția)
Succesiune -drept nepot imperia imperia Bunicul meu e decedat de 2 ani. Bunica este in viata, insa imobilul era pe numele bunicului. Singurul copil al lor este si el decedat. Eu nu stiu cum ... (vezi toată discuția)
Se poate afla daca s-a intocmit certificatul de succesiune din alta parte decat de la cei care au participat direct la succesiune?!! ninapreda ninapreda Iata care este povestea. Tatal meu a decedat in anul 2000. Cativa ani mai tarziu au decedat bunicii paterni. In urma buncilor au ramas in viata 3 copii ... (vezi toată discuția)