avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Se poate afla daca s-a intocmit certificatul de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Se poate afla daca s-a intocmit certificatul de succesiune din alta parte decat de la cei care au participat direct la succesiune?!!

Iata care este povestea.
Tatal meu a decedat in anul 2000. Cativa ani mai tarziu au decedat bunicii paterni. In urma buncilor au ramas in viata 3 copii (conceputi impreuna) si un al patrulea (nascut de bunica dintr-o relatie anterioara). Cei trei copii comuni au toate actele cu privire la proprietatile defunctilor bunici.
Unchii ramasi in viata nu m-au chemat sa particip la succesiune nici pe mine nici pe surorile mele.
Nu am facut notificare la notar in termen deoarece erau niste probleme legate de proprietate si am crezut ca la momentul deschiderii succesiunii nu ne vor omite.
In urma cu cateva saptamani unul din unchi m-a sunat sa-mi ceara sa merg la un notar (oricare) si sa dau declaratie cum ca nu am pretentie la mostenire (numai eu... pe surorile mele nu le-a contactat!!), aceasta fiindu-i necesar in "tribunal" pentru lamurirea problemelor de proprietate (obtinerea titlului de proprietate direct pe numele sau.. si nu pe numele bunicului).
Am refuzat sa dau respectiva declaratie deoarece eu nu cunnosct componenta mesei succesorale si i-am cerut sa ma cheme la succesiune. Toate acestea s-au facut verbal!! De atunci nu am mai avut niciun fel de dialog.
Pot afla pe alta cale daca s-a deschis succesiunea si ce anume contine aceasta?!

Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 14:43, 1 Martie 2007
Eu am avut o astfel de experienta. Este adevarat ca sunt din Bucuresti. M-am deplasat la aceasta Camera, undeva pe STR. GRADINA ICOANEI, am depus o cerere , am timbrat-o plus o suma modica si am primit raspuns oficial si legal intr-un termen rezonabil( max. o saptamina). Fiind din alta localitate cred ca acelasi lucru poti sa-l faci si tu , dar prin posta asumindu-ti plata anticipata a taxelor si a raspunsului preplatit.Cauta site-ul respectiv, informeaza-te si actioneaza.
Cea mai sigura metoda ar fi sa deschizi chiar tu dezbaterea succesiunii: de fapt sa incerci sa o deschizi si sa vezi ce se intampla.

Dar daca nu ai macar un titlu de proprietate mai greu - este un cerc vicios pe care nimeni nu se grabeste sa-l repare: ca sa obtii copie dupa titlu de la cadastru iti trebuie anexa 1 de la primare, ca sa obtii anexa 1 ti se cere un titlu de proprietate. O tampenie menita sa-i avantajeze pe cei care au pus mana pe titlurile originale. Dar trebuie sa incerci, e dreptul tau.

Cu anexa 1 si copie identica cu originalul a unui titlu de proprietate (obtinut printr-o minune de la cadastru) te duci la notariat (in raza domiciliului bunicilor pe care ii mostenesti!) si deschizi dezbaterea. Daca deja s-a deschis in alta parte, notarul iti spune si nici nu poate deschide succesiunea el.

Poate ca celelalte solutii or fi mai simple, de fapt... Camera Notarilor trebuie sa te poata ajuta. Tine cont de solutia asta doar asa, de rezerva. Parerea mea e sa nu faci nici un act de renuntare pana nu te lamuresti la ce renunti, unchii devin parsivi cand e vorba de mosteniri - ti-o spun din proprie experienta.
Chiar daca nu aveti INCA nici un act cu care sa faceti dovada bunurilor existente in patrimoniul defunctului (pentru ca dragutele de rude se cred mai tari si le-au "saltat" sau le "pastreaza" ei) totusi, puteti merge la primul notar care va iese in cale din circumscriptia teritoriala a judecatoriei din care defunctul si-a avut ultimul domiciliu....si spuneti ...eu sunt ruda mortului cutare..si doresc sa obtin de la dvs. un certificat de CALITATE de mostenitor dupa defunctul....(juridic exprimat - faceti o cerere de deschidere a procedurii succesorale notariale). In acel moment notarul este chiar obligat sa cerceteze registrul de succesiuni si sa verifice daca procedura notariala nu s-a deschis la un alt birou (si uite asa ati aflat si dvs ce va intereseaza). Daca s-a deschis in alta parte va trimite acolo, daca nu, o deschide acest notar, ocazie cu care ii va invita el si pe unchiasii cu pricina
Ultima modificare: Joi, 1 Martie 2007
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legat de mostenire - notariat de stat actb actb Buna ziua, Vreau sa aflu daca s-a dezbatut mostenirea de pe urma defunctilor mei bunici paterni. Speta este urmatoarea: bunica paterna a decedat in 1984, ... (vezi toată discuția)
Succesiune -drept nepot imperia imperia Bunicul meu e decedat de 2 ani. Bunica este in viata, insa imobilul era pe numele bunicului. Singurul copil al lor este si el decedat. Eu nu stiu cum ... (vezi toată discuția)
Se poate afla daca s-a intocmit certificatul de succesiune din alta parte decat de la cei care au participat direct la succesiune?!! ninapreda ninapreda Iata care este povestea. Tatal meu a decedat in anul 2000. Cativa ani mai tarziu au decedat bunicii paterni. In urma buncilor au ramas in viata 3 copii ... (vezi toată discuția)