avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1155 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident motocicleta
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident motocicleta

Buna ziua,

Ma confrunt cu o problema si as dorii sa stiu parerile dvs .
Dl X se deplaseaza cu motocicleta ( pe prima banda ) pe un drum drept cu doua benzi de circulatie si la un mom dat este acrosat de o masina din partea stanga ( dl Y efectua manevra de schimbare a directiei de mers fara a se asigura ) . Acrosarea are loc cu oglinda retrovizoare dreapta ( cum de altfel rezulta si din expertiza politiei ) si in urma acrosarii motociclistul cade si se loveste de bordura . La locul accidentului sosesc organele de politie dar si salvarea . Motociclistul este dus la spital fiind f grav accidentat . La fata locului politia constata ca masina era oprita intre benzi , se vad urme de frana de ambele parti , si ii se cere conducatorului Y sa sufle in etilotest . In urma rez se constata ca el are o imbibatie alcool de 0.19 % . Se inctomeste procesul verbal la fata locului unde se specifica ca Y se face vinovat de producerea accidentului , etc.Este dus la spital unde ii se recolteaza sange iar in urma analizelor ( la al doilea test de sange ) rezultatul este 0.
De aici lucrurile incep sa se desfasoare cf legii: se iau declaratii , se cheama martorii la politie , se face o expertiza , se trimite dosarul la parchet , se intocmeste rechizitoriu si Y este trimis in judecata in baza art. 184 cp alin 2 si 4.
Victima ...X este supus unor intreventii chirurgicale foarte complicate , sta 14 zile in spital si merge apoi la IML de unde i se dau 85-90 zile de ingrijiri medicale .
Expertiza politiei arata clar si spune alb pe negru ca : vinovat de producerea accidentului este Y , ca este singurul care putea sa evite producerea accidentului , si ca totul s-a produs din vina exclusiva a lui pt ca nu s-a asigurat la schimbarea directiei de mers si in plus avea o alcoolemie de 0.19%. Mai mult ...aici este trecut faptul ca in urma accidentului masina prezenta avarii : oglinda dreapta retrovizoare avea geamul spart .
Expertiza IML ...spune ca lui X i s-a pus viata in pericol si ca a avut nevoie de 85-90 zile ingrijiri medicale ( s-au facut doua evaluari la IML a doua fiind la cateva luni de la accident iar ras lor fiind aceleasi ( 85-90 zile ) ) .
Procurorul intocmeste rechizitoriul si il acuza de vatamare corporala grava din culpa pe Y si il trimite in judecata .

Fapta se judeca,.. X aduce martori care au vazut clar producerea accidentului , se depun inscrisuri , probe .
Y...nu depune nimic care sa vina sa contrazica ceva din acel dosar , el sustinand ca este nevinovat si ca nu l-a acrosat in nici un fel pe X si sustine ca oglinda masinii era sparta dinaintea producerii accidentului dar nu face dovada in nici un fel a acestui lucru. Ba mai mult ..studiind dosarul se poate observa ca Y nu isi mentine declaratiile facute la politie in sensul ca acum spune ceva ...apoi isi schimba declaratia , apoi revine la ce a zis anterior , in total avand vreo 10 declaratii date, din care vreo doua coincid .
Nu stiu daca are relevanta sau nu ( pt mine are ) faptul ca Y este recidivist , el avand un cazier deloc curat si culmea a savarsit aceleasi infractiuni : a condus fara permis de conducere si a condus sub influenta bauturilor alcoolice fapt pt care a facut si inchisoare 4 ani ( in mom de fata mai are vreo 2 ani cu suspendare cred ).

Fondul se termina ....se amana pronuntarea de 4 ori , si in final se pronunta :
Y...este nevinovat de producerea acestui accident deoarece faptei ii lipseste unul din elementele constitutive ale infractiunii .

Acum va intreb pe dvs : vi se pare posibil acest lucru ? Dupa parerea dvs care ar fii fost acel element lipsa? Se poate rasturna atat de usor o expertiza tehnica facuta de politie , rechizitoriu si o expertiza iml doar pe o simpla '' apreciere''????

Va multumesc ...astept raspunsurile dvs !
Cel mai recent răspuns: jery , utilizator 15:38, 27 Aprilie 2010
jery a scris:

Este dus la spital unde ii se recolteaza sange iar in urma analizelor ( la al doilea test de sange ) rezultatul este 0.

Deci, nu se poate retine ca a condus sub influenta alcoolului. Pana si in aerul expirat este sub limita.

In rest, pentru vatamare corporala din culpa, n-avem de unde sa stim ce a gandit instanta. Poate ne spuneti cum a motivat-o.
Multumesc dna av gabriela ....asa este nu poate fii acuzat ca a condus sub influenta bauturilor alcoolice , cu toate ca politia are alta parere , de aceea a specificat in expertiza ca ...'': daca Y nu consuma bauturi alcoolice si nu ar fii virat fara a se asigura nu se mai producea accidentul ...'', dar asa cum ati zis si dvs asta nu inseamna ca este absolvit de vina in totalitate . O sa revin cu amanunte si am sa va spun si motivatia .

Astept in continuare parerile dvs .
Credeti ca situatia se poate schimbat in apel ? Oare mai da careva importanta la ceea ce se intampla in tara asta?

Multumesc
dle doberv ....este clar ca nu a fost ceva cu intentie ..doar '' din culpa '' inseamna fara intentie , daca ar fii fost sa se ia lucrul asta in considerare atunci politia trebuia sa nu mai il trimita in judecata , nu ? Ziceau atunci ...da domne dl Y nu vrut , gata ...s-a intamplat si asta e , dar ce spune legea ??? raspunzi in fata legii si daca nu ai vrut ........ai gresit si raspunzi pt faptele tale .
Daca instantele considera ca lucrurile nu s-au intamplat asa....de ce mai exista politie , procurori si toate cele ? Sa mearga direct instanta la fata locului si sa judece cazul pe loc si sa dea verdictul!
Pacat de tara asta ...pacat de noi ceilalti cu frica lui d-zeu si cu bunul simt !
Cand se ia in calcul '' recidiva ''?.......se poate vb aici de recidiva ?
am aflat ca Y pe langa condamnarile care le-a avut ( a condus fara permis si a condus sub infl bauturilor alcoolice peste limita egala ) mai a avut doua condamnari pt furt calificat .:O:O:O

Alte discuții în legătură

Alcool sau prioritate? poftica poftica Pe un drum cu prioritate din intravilanul unei localitati i-mi iese in fata din drepta, dintr-o curte un ditamai camion, cu intentia de a traversa pe sensul ... (vezi toată discuția)
Accident rutier incadrat tendentios.. herminalucia herminalucia sunt in trafic cu un auto,masina nu mai are asigurare valabila,deci este expirata,vine un motociclist imi loveste usa din partea soferului,imi ia oglinda ,sunt ... (vezi toată discuția)
Accident cu victima danyell_crystyan danyell_crystyan in 16 decembrie 2015 am acrosat cu masina un pieton care se afla pe mijlocul drumului la 10-15 metri dupa o trecere de pietoni.precizez ca eram in afara ... (vezi toată discuția)