avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 966 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas

Buna ziua
Soacra mea are o pensie de 600 ron.Exista posibilitatea ca sa beneficieze de 1/3 din pensia sotului ei decedat ? Sau alta forma de pensie de urmas?
In ce lege sunt tratate problemele de genul aceasta?
Cel mai recent răspuns: m_62_marius , utilizator 19:50, 22 Aprilie 2010
Sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie.
Nu poate cumula doua pensii in sistemul public de pensii.
adica poate alege pensia sotului decedat daca aceasta era mai mare?
Da, poate alege pensia de urmas daca aceasta este mai mare decat pensia proprie.
Pensia de urmas pentru un singur urmas se stabileste astfel: jumatate din punctajul mediu anual al sustinatorului decedat se inmulteste cu valoarea punctului de pensie (cuantumul rezultat este mai mic decat jumatate din cuantumul pensiei).

Soacra dvs. opteaza intre cuantumul propriei pensii si cuantumul pensiei de urmas, determinat astfel cum am scris mai sus.
va multumesc mult

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas monicatanasa monicatanasa In Legea pensiilor, la art.92,se regasesc urmatoarele:\\"sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas sot supravietuitor garsonjon garsonjon Buna ziua.Am o matusa care are sotul grav bolnav. Are pensie de CAP de 400 lei iar sotul ei pensie de 800 lei .In caz de deces poate solicita sa renunte la ... (vezi toată discuția)
Pensia de urmas laslau laslau intrebarea mea este daca mama mea poate renunta la pensia ei in favoarea pensiei tatalui meu decedat care avea o pensie mai mare (vezi toată discuția)