avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 764 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas sot supravietuitor
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas sot supravietuitor

Buna ziua.Am o matusa care are sotul grav bolnav. Are pensie de CAP de 400 lei iar sotul ei pensie de 800 lei .In caz de deces poate solicita sa renunte la pensia ei si sa i se dea ce-a a sotului?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:17, 18 Ianuarie 2014
Legea 263/2010

ART. 92
Sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie.

(2) Cuantumul pensiei de urmas se stabileste procentual din punctajul mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei prevazute la alin. (1), in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:
a) 50% – pentru un singur urmas;

Poate opta pentru pensia sotului .
Cum vi s-a spus si mai sus poate opta pentru 50% din pensia sotului (daca aceasta este mai mare decat pensia proprie).
si trebuie sa renunte la pensia ei de 400 de lei?
1. Colegul Carp Mircea a scris mai sus:
ART. 92
Sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie.


2. - Adica opteaza, intre pensia proprie si cea de urmas, pentru cea mai mare dintre ele.
- Nu poate sa primeasca si pensia proprie si cea de urmas.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Beneficiez de pe urma sotului ? viomitrea viomitrea Buna ziua, sunt o pensionara la limita de virsta ,cu o pensie de 800 de lei ,. Mentionez ca dupa o casatorie de 43 de ani, mi-a murit sotul acum un an de ... (vezi toată discuția)
Conditii de acordare a pensiei de urmas pentru sotul supravietuitor ciprian02 ciprian02 Buna seara Care sunt conditiile de acordare a pensiei de urmas pentru sotul supravietuitor in cazul in care la data decesului sotul era pensionar si sotia cu ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas annaon annaon Buna ziua, Cautam ceva informatii pentru matusa mea care a ramas vaduva acum 2 saptamani.Ea are o pensie mai mica decat fostul ei sot.In legea pensiilor pe ... (vezi toată discuția)