avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 851 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensia de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensia de urmas

intrebarea mea este daca mama mea poate renunta la pensia ei in favoarea pensiei tatalui meu decedat care avea o pensie mai mare
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 00:07, 27 Februarie 2011
Potrivit art. 92 din Legea nr. 263/2010, "soţul supravieţuitor care are dreptul la o pensie proprie şi îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege pentru obţinerea pensiei de urmaş după soţul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasă pensie".

Mama dvs. nu poate opta pentru pensia tatalui, ci pentru pensia de urmas. In cazul unui singur urmas, cuantumul pensiei de urmas este de 50% din punctajul mediu anual al sustinatorului decedat (adica al tatalui dvs.) inmultit cu valoarea unui punct de pensie.
si totusi cei de la casa de pensii au spus ca mama nu are dreptul la pensia de urmas deoarece are 490 lei pensie iar ca sa primeasca pensia de urmas trebuie sa aiba sub 350 de lei .Nu stiu ce sa mai cred ptr ca am citit si eu pe un site al casei de pensii ca pensia de urmas se acorda daca ai 15 ani de casatorie si nu se specifica ca trebuie sa ai pensie sub 350 lei ca sa beneficiezi de ea! cum sa procedez mai departe?
laslau a scris:
si totusi cei de la casa de pensii au spus ca mama nu are dreptul la pensia de urmas deoarece are 490 lei pensie iar ca sa primeasca pensia de urmas trebuie sa aiba sub 350 de lei.

Nu exista o asemenea prevedere in Legea nr. 263/2010. Puteti citi Legea nr. 263/2010 pe prima pagina a acestui forum (art. 83 - art. 93 din lege).

laslau a scris:
cum sa procedez mai departe?

Spuneti-i mamei sa depuna cerere privind acordarea pensiei de urmas la casa de pensii si sa precizeze in cerere ca opteaza pentru cea mai avantajoasa pensie.
mi-a zis o cunostinta ca de fapt daca renunti la o pensie in favoarea celei pe care a avuto cel decedat primesti de fapt doar jumatate din pensia pe care a avuto persoana decedata! e adevarat ?
Legea 263/2010
Art. 89
(1) Pensia de urmas se stabileste, dupa caz, din:
a) pensia pentru limita de varsta aflata in plata sau la care ar fi avut dreptul, in conditiile legii, sustinatorul decedat;
b) pensia de invaliditate gradul I, in cazul in care decesul sustinatorului a survenit inaintea indeplinirii conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta.
(2) Cuantumul pensiei de urmas se stabileste procentual din punctajul mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei prevazute la alin. (1), in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:
a) 50% — pentru un singur urmas;
b) 75% — pentru 2 urmasi;
c) 100% — pentru 3 sau mai multi urmasi.

Alte discuții în legătură

Pensie mariana genoiu mariana genoiu buna Tata a murit acum 2 luni.Avea o pensie de 1100, mama are pensia de 550 si nu se prea ajunge .Intrebarea mea este:exista posibilitatea ca sa renunte la ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas 2014 rev3enge rev3enge buna seara, am si eu o intrebare...bunicamea de 80 de ani are o pensie de 350 lei de pe urma CAP (desi pe cupon ii scrie indemnizatie sociala, aceasta este ... (vezi toată discuția)
Posibilitate de optiune la pensie? ovi1 ovi1 Buna seara; apelez la dvs cu rugamintea sa imi spuneti daca exista posibilitatea ca sotul supravietuitor, pensionar, sa poata opta pentru a lua pensia sotului ... (vezi toată discuția)