marianTi a scris:
.......... Dacă indexul a fost predat / citit corect, atunci consumul de Gcal / bloc nu este cel corect. Nu mi se pare plauzibil ca la un consum similar să fie înregistrate mai puţin de jumătate din u.c. din luna anterioară.
Ca să nu mai spun ca în martie 2010 am avut un consum individual aproape la jumătate faţă febr 2010.
Sper să o lămurim până la urmă.X-(
V-am subliniat in citatul din mesajul Dv. esentialul. Acel "daca....." poarta raspunderea pentru problema Dv. Si asa cum v-am spus, 100% acest "daca" depinde de o multime de perechi de ochi, in comparatie cu un aparat care citeste prin unde radio contorul de bransament. Este, daca vreti, un aparat contra a zeci de perechi de ochi. Unde credeti ca poate fi eroarea? Unde este subiectivismul mai mare? Nu declar ca asa si ar fi in realitate, dar neavand informatii suficiente in problema Dv. nu pot decat sa ma bazez pe propriile mele observatii de-a lungul timpului si pe presupunerea statistica ca eroarea este la Dv. in asociatie, la citirea indecsilor....si mai abitir la declararea lor, la cat de multi s-au declarat si cat de real s-au declarat
lunar.
Incercam s-o lamurim. Daca tot vrem asta, atunci am sa va rog sa-mi puneti pe un mesaj de raspuns
pe luni, oct 2009 - martie 2010, atat consumul in Gcal, cat si numarul de unitati adunate pe bloc.
Dar....
esential este sa-mi spuneti, daca aveti aceasta posibilitate, tot lunar cat este maximul de unitati
de la apartamentul care a consumat cel mai mult in fiecare luna si daca aveti si
necontorizati....si cati..... Aceste informatii sunt strict necesare ca sa incerc o lamurire. Si mi-ar mai trebui sa stiu si cati estimati aveti in fiecare luna.
Fac aceste observatii de 3 ierni si prima oara cand am observat si eu, la blocul meu discrepante, m-am uitat pe tabelele centralizatoare si am facut o mica cercetare.
Am spus ca incerc o lamurire pentru ca imi este greu sa explic ceva pe baza unor informatii sumare, sumare.
Am sa va dau un singur exemplu de cum se poate distorsiona acest numar de unitati din cauza
necontorizatilor:
- consumul unui necontorizat se calculeaza in functie de cel mai mare consum al unui apartament contorizat in luna respectiva inmultit cu 10% -
acesta este un algoritm fix;
- daca in
luna februarie apartamentul contorizat si-a lasat caloriferele la maxim a inregistrat, sa zicem 200 unitati. Apartamentul necontorizat este calculat ca avand 200 + 200 * 10% = 220 unitati.
- tot in luna febuarie se constata la bransament 10 Gcal.
- deci unitatea in luna februarie va avea 10 Gcal / (200 U + 220 U) = 10 /420 =
0.0238 Gcal/U
In martie
- apartamentul contorizat isi reduce consumul maxim de la 200 U la 100 U pentru ca afara s-a incalzit
- apartamentul necontorizat...Atentie!.... este calculat la 110 U (pe baza algoritmului fix despre care v-am scris mai sus), dar de fapt el a consumat tot 220 U ca si in luna februarie. La acest apartament nu s-a mai strans surubul pe motiv de caldura afara, ci s-a deschis geamul, dar caloriferul a ramas sa consume in continuare la maxim......
- deci in calcul cele doua apartamente au in total 100 +110 = 210 U, in mod real ele au 100 + 220 = 320 U.
- pe bransament se inregistreaza un consum real de 7.5 Gcal, corespunzator cu scaderea la jumatate a consumului de la apartamentul contorizat (partea care este aferenta celui necontorizat a ramas tot 5 Gcal)
-
pe calcul rezulta ca 7.5 Gcal / 210 U =
0.0357
-
real 7.5 Gcal / 320 =
0.0234
Comparand cele doua luni se poate observa ca in
mod real U este echivalentul unei valori in Gcal asemanator
0.0238 in febr fata de 0.0234 in martie.....pe cand
in calcul avem
0.0238 in febr fata de 0.0357 martie. Deci numai din acest exemplu v-am aratat cum poate creste valoarea U echivalent termice, desi cel contorizat si-a redus consumul.
Acesta este un exemplu
numai pentru a fi citit si inteles calculul caldurii. In realitate lucrurile sunt mult mai nuantate si depind de multi factori care unii distorsioneaza mult realitatea in plus sau in minus si totodata se si mai compenseaza intre ei, intr-o masura mai mare sau mai mica.
- nu toate apartamentele declara indecsii - se calculeaza consumul estimat, care poate sa fie departe de cel real - se recupereaza ulterior;
- nu toate apartamentele isi declara indecsii corect - fie i-au citit defectuos, fie isi fac socoteli mercantile subiective de cat pot plati intr-o luna sau alta - se recupereaza ulterior;
- administratorul poate prelua indecsii declarati de proprietari, in mod gresit - greseala care se poate recupera ulterior;
- operatorii de la firma pot prelua indecsii eronat - greseala care se recupereaza ulterior;
- existenta sau nu si un numar relativ mare de necontorizati - caz in care la incalzirea vremii afara aceste apartamente nu-si micsoreaza consumul, nefiind interesati de acest aspect - NU se mai recupereaza ulterior;
- calitatea agentului termic furnizat poate fi diferit de la o luna sau alta - cantitatea de Gcal si deci de valoare a facturii diferita.
Si pentru ca anticipez o concluzie pe care eu o consider eronata si anume, aceea ca mai bine ne
descontorizam, am facut un scenariu si pentru acest caz si am ajuns la ideea finala si esentiala ca, indiferent de distorsiunile valorilor U echivalente termic, cei care sunt contorizati platesc mai putin la caldura decat daca ar fi necontorizati, chiar in conditiile in care tot blocul s-ar
descontoriza, pe ansamblul sezonului rece.