Ohooo aici e rost de proces.....
Va fi o batalie grea, dar care cred ca va merita...
ca principiu, nicio masura ce priveste personal pe un angajat nu poate fi luata fara incunostintarea acestuia prealabila.
Trebuie sa actionati rapid intrucat sunt anumite termene care nu trebuiesc pierdute
Aveti 30 de zile de la comunicare sa contestati decizia de concediere la tribunalul in raza caruia aveti domiciliul, nu platiti taxe de timbru.
trebuie facuta mai intai procedurade reclamatie prealabila la ITM si abia dupa aceea la Tribunal Sectia Litigii de Munca.. dar dvs daca erati director comercial la un SA trebuia sa aveti contract de mandat iar contractul de munca trebuia sa fie suspendat pe perioada mandatului.. in plus, trebuia sa va ofere alt post, eventual pe o functie de executie inainte de a va da preavizul de concediere..si inca ceva.. perioada de preaviz pentru direcotri este de 30 zile conform codului muncii si contractului colectiv de munca la nivel national.. colegul meu ce si a exprimat opinia mai sus are dreptate.. e rost de un proces frumos, in care veti castiga in instanta multe drepturi inclusiv reincadrarea dvs si salariile pe perioada cat dureaza litigiul
In primul rand va multumesc pentru sfaturile oferite.
Cu siguranta contest decizia,ca vreau neaparat parerea instantei de judecata. Oricum, de pierdut..... nu mai am ce pierde, dar nici nu pot sa accept si sa ma impac cu bataia asta de joc din partea angajatorului si cu maniera in care m-au pus pe liber.
Lecturand codul muncii se pare ca nu prea am ce contesta, cu exceptia termenului de preaviz, care este obligatoriu si de care nu am beneficiat intrucat angajatorul s-a grabit sa il plateasca.
in rest ........ destul de greu ....pe urmatoarele considerente :
- la mine a fost o concediere individuala si nu colectiva, in consecinta nu erau obligati sa-mi puna la dispozitie alt loc de munca conform pregatirii profesionale;
- o sa-mi fie greu sa dovedesc ca nu a fost o cauza reala si serioasa, deoarece ei nu au angajat pe altcineva in locul meu sau pe alta functie si sa preia atributiile mele. Toate serviciile mele din cadrul directiei comerciale le-au impartit la ceilalti directori............ si o sa invoce reorganizarea activitatii angajatorului in scopul eficientizarii activitatii. Ma intreb, cum poate un director economic, care are treaba lui si cifrele lui si care nu a avut niciodata treaba cu partea comerciala, sa preia ofertarea, contractarea, etc.... o parte din serviciul meu, dar asta probabil nu are relevanta...
- am fost angajat cu contract individual de munca pe perioada nedeterminata si nu cu contract de mandat. Doar directorul general are incheiat contract de mandat;
- m-am documentat putin ce anume pot cere, respectiv reintegrare, salarii etc., dar mai intai trebuie sa obtin anularea deciziei ca nelegala si netemeinica, iar pentru asta am nevoie de motive
- este normal sa nu beneficiez de preaviz pe motivul ca l-au platit ????? nu pot accepta asta nici cum dar trebuie sa argumentez. Nu a existat nici o corespondenta intre parti ..... NIMIC....In prima zi de serviciu dupa concediu......AFARA.....Nu trebuia ca in data de 14.04.2010 sa-mi inmaneze o hartie prin care sa-mi aduca la cunostinta data de la care incepe sa curga preavizul si apoi decizia cu art.65 alin1 ??? Ca de altfel........... preavizul oricum trebuia sa mi-l plateasca, sa stau la serviciul 4 ore si sa fiu platita 8 ore.
- pana la urma preavizul este sau nu obligatoriu ? sau ramane la aprecierea angajatorului.
Nu doresc nimanui sa treaca prin asa ceva.
nu gasesc obligatiile angajatorului in cazul concedierii individuale, peste tot se vorbeste de concedierea colectiva.
Daca ar fi sa fac pe avocatul diavolului as invoca urmatoarele aspecte :
- l-am concediat pe X ca nu mai am nevoie de el, iar sarcinile acestuia le-am impartit celorlati directori si astfel au scazut cheltuielile cu personalul;
- concedierea a fost efectiva, intrucat postul acestuia nu se mai regaseste in noua organigrama a societatii;
..........................
Intrebare :
1. este valabila decizia C.A. in urma careia au emis decizia mea de concediere, fara sa aiba in prealabil aprobare AGA ????..... care cu siguranta nu exista si nici nu o pot fabrica peste noapte intrucat ne raportam la o societate deschisa si cotata la bursa, unde convocatorul este obligatoriu.
2. intrucat au sindicat, era normal sa fie purtate discutii si cu sindicatul. Nici nu stiu daca aceste discutii au existat sau nu. Daca liderul de sindicat este bun prieten cu directorul general, eventuala corespondenta dintre parti se poate fabrica sau are vreun anumit regim ?
Ce alte aspecte ar mai putea fi invocate ?