Recent, compania unde lucrez, pe motive reale care nu mi-au fost aduse la cunostinta, mi-a inaintat o decizie de concediere individuala prin care departamentul in care lucrez se desfiinteaza, urmand ca cele doua structuri din subordinea mea sa treaca sub director. Implicit prin aceasta miscare doar pozitia mea s-a desfiintat. Motivul oficial din decizie a fost restructurarea pentru reducerea de costuri. Evident o cauza inventata atata timp cat compania este pe profit, iar in perioada anterioara deciziei cat si in timpul preavizului meu au fost angajate diverse persoane in cadrul aceleiasi directii.
Am rugamintea sa imi spuneti ca pana imi angajaez un avocat, la ce anume trebuie sa fiu atent, ce documente sa fac rost cat inca mai sunt acolo, pentru a pregati un dosar de contestare la tribunal a deciziei de concediere individuala.
Aceeasi situatie este si la mine in cazul unui angajator doar ca eu nu am apelat la un avocat deoarece locul de munca cat si angajatii nu erau adecvate mie , ceea ce nu am stiut inainte de angajare si nici nu exista posibilitati legale (un registru oficial la Fortele de Munca unde sa poti citi parerile angajatilor fostilor angajati sau ale aplicantilor la acele firme) pentru a afla inainte sa te angajezi. Daca colegii si locul de munca iti sunt favorabile tie (ca si mediu de lucru), atunci restructurarea este o forma abuziva de desfacere a contractului de munca si in aceste cazuri este posibil sa fi deranjat prin discutii sau atitudine anumite persoane sau activitati in firma. Poti apela la serviciile unui avocat in materie de cod al muncii si sa pregatesti contractul de munca pe care trebuie sa il fi citit cu atentie si sa nu prevada o asemenea clauza cat si contractul colectiv (daca aveti) si eventual sa instiintezi sindicatul (daca aveti si ai cotizat) si toate fisele fiscale de pana atunci inclusiv protectia muncii (care se face pentru fiecare angajat) cat si fisa postului care spune care sunt atributiile si denumirea functiei. Aceasta firma nu are voie sa mai infiinteze un post similar care sa aiba macar una din atributiile din fisa postului a locului de munca restructurat. Daca se intampla asta este o masura abuziva restructurarea si firma trebuie sa va reincadreze pe o alta pozitie similara. Firma are obligatia sa anunte fiecare loc de munca scos la concurs la Fortele de Munca si toate modificarile ca pozitii in organigrama de functionare a firmei. Succes.
.... Aceasta firma nu are voie sa mai infiinteze un post similar care sa aiba macar una din atributiile din fisa postului a locului de munca restructurat. ....
De unde ati dedus asa ceva, avand in vedere ca niciun text de lege nu interzice unui angajator asa ceva?
..daca locul de munca este deja ocupat si nu este liber (Cum desfiintezi postul doar asa ca ti se nazare fara sa se accepte de catre angajatii de pe acele locuri de munca ca si repartizare sau reincadrare pe alt post) . Acel post a fost ocupat prin concurs sau oricum ( exista contract ) si atunci daca faci asa ceva incalci Codul Muncii care protejeaza atat angajatii cat si angajatorii. Daca se vrea desfacerea unui contract de munca se trimite preaviz care sa specifice motivele pertinente si cunoscute de catre toti angajatii (Ex: situatia firmei). Un colectiv de munca este un grup de persoane cu o structura organizatorica care lucreaza impreuna pentru buna functionare si atingerea unor obiective. Daca angajatul nu are motive temeinice sa restructureze postul si nu a anuntat intentia catre personal si Fortele de Munca ca restructureaza organizarea firmei atunci este ilegal. Daca vreti sa va dau litere de lege, nu-mi permit acum sa analizez Codul Muncii. Dar ganditi logic si urmariti rationamentul. Firma nu este o functiune care sa dezorienteze un angajat ci sa il orienteze in munca (prin alegerile personale ale angajatului si propunerile angajatorului, chiar daca nu mai este pe viitor angajator).
Va spun eu inainte sa analizati dvs Codul Muncii ca nu exista text de lege care sa sustina ceea ce afirmati dvs., iar procedura concedierii este arhicunoscuta pe acest Forum.
Este posibil sa fie asa cum spuneti dumneavoastra dar oricum in cazurile prezentate, de ce ar mai fi contract de munca daca oricand ar putea sa ma dea afara un angajator? Acolo unde am specificat - "Daca angajatul nu are motive -- Este o mica greseala ma refeream la angajator". Daca angajatorul nu are motive temeince - este ceea ce vroiam sa scriu. Multumesc.
Revenire dupa ccc
jcm
Buna ziua! Urmeaza sa reincep serviciul dupa 2 ani de ccc. In urma unei discutii cu sefa mea, mi-a dat de inteles ca nu e obligata sa ma reincadreze pe acelasi ... (vezi toată discuția)