avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 316 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... acceptare succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

acceptare succesiune

Daca au trecut 6 luni de la deces si doar o singura persoana a facut declaratia de acceptare a succesiunii, inseamna ca doar persoana respectiva are dreptul la mostenitoare? Se mai poate face ceva in acest caz?
Cel mai recent răspuns: ContSters30587 , utilizator 12:36, 1 Martie 2007

Daca au trecut 6 luni de la deces si doar o singura persoana a facut declaratia de acceptare a succesiunii, inseamna ca doar persoana respectiva are dreptul la mostenitoare? Se mai poate face ceva in acest caz?

Nu este obligatoriu ca doar acea persoana sa mosteneasca... singura. Acceptarea unei mosteniri se face in 3 feluri:
1. voluntar expres prin declaratie autentificata la notar; 2. voluntar tacit, de ex prin plata impozitelor, mutarea unui mostenitor in casa ce face obiectul mostenirii, etc. ; 3. prin acceptare fortata, care intervine atunci unul dintre posibilii mostenitori da la o parte un bun din mostenire cu scopul de a si-l insusi doar pt. el(aici intervine si o sanctiune civila in sensul ca nu va mai beneficia de bunul in cauza)
Dar, oricare din aceste moduri de acceptare trebuie sa se faca in termenul de 6 luni de la deschiderea mostenirii(moartea celui ce lasa mostenire). Acest termen se mai poate si suspenda sau se mai poate beneficia de repunere in termen, asa ca mai bine mai dati detalii ca teoria e lunga...
Situatia este asa: au trecut 6 luni de la inceperea succesiuni (deces) Intre timp noi ne-am ocupat de administrarea mostenirii in sensul ca s-au platit facturile la curent (impozitele ar fi de platit acum, dar evident dupa 6 luni). Inainte de deces am adus o familie care sa ramana cu batrana si sa aiba grija de ea, nu le-am cerut bani dar nici nu am incheiat vreun act. Dupa deces familia respectiva a ramas acolo in aceleasi conditii adica nu le-am cerut bani, dar cu conditia sa aiba grija de casa, evident fara nici un act si de data aceasta. Ne-am ocupat si de obiceiurile de dupa deces (pomeni)si de inmormantare, dar in afara de chitantele de la curent alte acte nu prea avem prin care sa dovedim acest lucru. Intrebarea ar fi daca altcineva in termen de 6 luni a facut acea acceptare de succesiune este cumva si singurul in masura acum (dupa 6 luni) sa revendice mostenirea? Se mai poate face ceva in acest caz? Este neaparat nevoie sa se faca dovada prin acte sau se poate si cu martori?
din punctul meu de vedere plata facturilor si indeplinirea obligatiilor crestinesti de inmormantare nu inseamna acceptare tacita a mostenirii...intrebarea principala e: in ce relatii de rudenie sunteti cu...batrana?, cea secundara fiind: cine a acceptat in 6 luni mostenirea...
Idei de acceptare tacita ar mai fi: plata facuta de dvs a unei datorii insemnate a defunctului catre altul, efectuarea de cheltuieli utile sau voluptuarii(acestea nu au caracter urgent dar maresc valoarea), perceperea productelor(de ex taierea unui copac important din curte), etc. Ar mai fi dar deocamdata ce ati facut ...pana acum(ce ati zis dvs) nu reprezinta acte de acceptare tacita
Si da unele lucruri pot fi dovedite si prin martori
Ultima modificare: Joi, 1 Martie 2007
ContSters30587, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune ContSters48919 ContSters48919 in cazul in care s-au scurs cele 6 luni de la deces (data deschiderii succesiunii) iar unii dintre mostenitori nu au facut dovada acceptarii (tacita sau ... (vezi toată discuția)
Dupa 6 luni de la decesul mamei, mai am dreptul la succesiune? traista traista buna ziua, anul trecut in luna august 2010, mama mea a decedat, tatal fiind decedat de 14 ani. mai am un frate care a locuit in ultimii 8 ani cu mama , in ... (vezi toată discuția)
Suucesiune zavadaandrei zavadaandrei daca la o succesiune sunt 2 mostenitori, unul a facut cerer de acceptare a succesiunii in termen de 6 luni iar celalalt nu a facut se poate inlatura de la ... (vezi toată discuția)