Premise:
1. La plecarea din societate se acorda concediul de odihna neefectuat cuvenit pina la ziua lichidarii.
2. Concediul de odihna neefectuat pina la sfirsitul anului urmator se pierde.
Am un salariat care a intrat in concediu medical in octombrie 2008. Se lichideaza in aprilie 2010. Ii acord concediu de odihna compensat pentru anii 2010 si 2009 sau si partial 2008, neefectuat din cauze obiective (imbolnavire)?
Multumesc.
cred ca, dat fiind faptul ca nu si-a luat concediul de odihna din motive neimputabile lui, puteti sa ii calculati toate zilele de concediu pe care nu le-a luat pana acum.
Multumesc Tuturor.
La premisa nr. 2 m-am bazat pe Codul muncii
Art. 141. [efectuarea şi compensarea concediului de odihnă]
(1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului în anul următor este permisă numai în cazurile expres prevăzute de lege sau în cazurile prevăzute în contractul colectiv de muncă aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.
(4) Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.
Probabil ca poate fi interpretat si altfel.....Numai juristii pot intelege printre rinduri:)
Prin art. 141, legiuitorul obliga partile (atat pe angajat cat si pe angajator) la efectuarea zilelor de odinha cu scopul odihnirii angajatului.
Dar trebuie respectate si prevederile art. 139 din Codul Muncii:
" (1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.
(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari"
Au dreptate ?
ContSters58087
Din luna august 2008 am fost in concediu medical pina pe 31 dec 2008.De la 1 ian 2009 figurez ca pensionar de boala si cei de la firma unde am profesat au fost ... (vezi toată discuția)