avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 903 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... angajare contract de munca individual
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

angajare contract de munca individual

Buna ziua
Am o intrebare ce necesita si o dezbatere pe fond.
La angajare este necesar ca pe postul respectiv sa fie angajata o persoana cu calificare ceruta.
ITM in general nu accepta inregistrarea unor contracte unde angajatul nu are calificarea ceruta, de exemplu: portar sau femeie de servici,betonist, vanzator, etc.
Va rog frumos, daca se poate sa precizati textul sau textele de lege care reglementeaza aceasta situatie, fac trimitere sau se specifica ca este obligatoriu ca pe un astfel de post, cum este exemplificat mai sus, sa fie necesar calificarea respectiva.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:22, 25 Aprilie 2010
In contract se trece functia/meseria conform Clasificarii ocupatiilor din Romania (COR). Daca va uitati in COR o sa vedeti ca fiecare functe/meseria are niste cerinte in ce priveste nivelul de studii, calificarea etc.
1. Raspunderea angajarii pe un post a unei persoane competente o are angajatorul, nu o are ITM care, in unele privinte, isi depaseste competentele.
2. Nici un angajator nu va angaja pe un post de pilot de avioane un portar, sau pe post de medic veterinar un inginer constructor.
3. Nu exista o lege care sa prevada ce spuneti dvs. Daca ITM v-a refuzat inregistrarea acelor CIM trebuia sa va spuna si baza legala (ar fi bine sa le-o cereti dvs.).
Multumesc.
Din pacate aceasta este si parerea mea, situatia este cu atat mai hilara cu cat si in urma discutiilor purtate cu unii dintre angajatii ITM nici acestia nu au putut sa-si sustina opinia, motivand ca ar exista unele texte in Legea 319/2006 s.a.m.d.
Bineinteles ca pentru ocuparea unor posturi, de exemplu lacatus mecanic, este necesar calificarea respectivei persoane.
În unele cazuri reglementate prin dispoziţii legale speciale, încheierea contractului individual de muncă, pentru încadrarea în anumite posturi, este condiţionată şi de existenţa prealabilă a unui aviz conform (obligatoriu) ori consultativ al unui organ.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legislatia muncii Ionel Coman Ionel Coman Buna ziua , daca angajatorul are angajati numai lacatusi si electricieni iar el inventează funcția internă de \"operator mentenanță\" pt. a folosi ... (vezi toată discuția)
Calificare - functie Andrei Gica Andrei Gica O persoana cu scoala profesionala absolvita (electrician) poate ocupa functia de fierar betonist? In COR se cere pt aceasta functie studii medii, dar nu scrie ... (vezi toată discuția)
Inregistrare cim AndreiTimi AndreiTimi Buna seara, Am si eu o intrebare. Daca firma este cu capital privat pot inregistra la ITM un contract de munca pentru un angajat cu codul COR 213904 ... (vezi toată discuția)