Salut comunitatea avocatnet! Sa trec la subiect: cauza are ca obiect program stabilire vizitare minor. Precizez ca m-am judecat atat pe calea ordonantei presedintiale, cat si pe fond, in prezent.
Judecatoria a pronuntat sentinta, pe care ambele parti au atacat-o cu apel . Acum asteptam sa ne judecam la apel.
Insa, in cadrul ordonantei presedintiale reclamantul a obtinut titlu executoriu, pe care insa nu-l poate pune in aplicare datorita refuzului paratei, refuz care nu face insa obiectul infractiunii de nerespecatre a hotaririlor judecatoresti.
Fata de aceasta imprejurare, reclamantul a solicitat sprijinul executorului judecatoresc, organelor de politie, care au consemnat refuzul debitoarei-parate de a executa obligatia de a face stabilita in titlu executoriu.
Pentru a-si putea exercita drepturile prevazute de lege si stabilite de instanta in titlu executoriu, creditorul-reclamant va solicita instantei sa faca aplicarea art. 580^3 C.p.c . si daune cominatorii pentru fiecare zi de întârziere pânâ la executarea obligaţiei prevazute în titlu executoriu.
INTREBARI :
1.daunele cominatorii pot fi cuantificate de catre creditor sau de catre instanta, resp. executorul judecatoresc;
2.daunele cominatorii anterioare cererii de aplicare a art. 580^3 C.p.c . pot fi cuantificate de catre creditor, respectiv cele de la data obtinerii titlului executoriu până la data introducerea cererii? ( in speta, titlul a fost obtinut in decembrie 2006, creditorul-reclamant avand dreptul la relatii personale cu minora, conform unui program stabilit de instanta, respectiv in fiecare sambata, de la 10 la 13 dimineata, in afara domiciliului minorei, cu obligatia insa de a lua si a aduce minora la domiciliul debitoarei-parate) ;
3. se timbreaza daunele cominatorii, atat cele din trecut, cat si cele viitoare ? ? (ex. :
de la data la care a obtinut titlu executoriu si pana in prezent au trecut 10 zile de vizita in care a fost impiedicat sa-si exercite dreptul, creditorul-reclamant estimand daunele cominatorii la suma de 500 RON pt. fiecare zi de intarziere, reprezentand 5000 RON pana in prezent, iar cele viitoare urmand a fi evaluate in functie de debitoarea-parata ).
4. cum va pune in aplicare instanta disp. art. 580^3 C.p.c. si care va fi modalitatea creditorului-reclamant de a verifica daca debitoarea-parata va plati atat amenda civila, cat si daunele cominatorii ?
Multumesc anticipat celor care se vor osteni sa-mi raspunda, sa-mi dea o sugestie.
Cel ce cere daune cominatorii stabileste si cuantumul acestora, nu instanta sau executorul din oficiu.
Ele trebuie cerute si stabilite printr-o hotarare judecatoreasca.
Pt a se aplica art. 583/3, creditorul trebuie sa ceara ca instanta sa-l oblige pe debitor la plata unei amenzi civile pana-si executa hotararea, amenda care care se face venit la stat.
Creditorul verifica daca s-au platit daunele prin executorul judecatoresc; intrucat e vorba de bani, ele se vor executa ca orice datorie baneasca.
Multumesc de raspuns, m-am edificat intr-o mare masura.
Insa, specificasem in partea introductiva a mesajului ca, reclamantul-creditor urmeaza sa solicite instantei aplicarea art. 580^3 C.p.c. atat obligarea paratei-debitoare la plata unei amenzii civile, cat si obligarea acesteia la plata unor daune cominatorii.
Nelamuririle mele vizau acest ultim aspect, referitor la daunele cominatorii, nelamuriri mentionate la intrebarea 2 si , respectiv 3...in speta, daca se plateste taxa de timbru pt. daunele cominatorii, atat pt. cele anterioare cererii in instanta de a face aplicarea art. 580^3 C.p.c. , cat si pt. cele ulterioare introducerii cererii.
Ignorarea sentintei
marfan
buna ziua,
am castigat un proces, am investit sentinta cu formula executorie, primarul respectiv care trebuie s-o puna in aplicare zice ca asa ceva nu se ... (vezi toată discuția)
Daune cominatorii
marfan
Buna ziua,
Am depus inscris pt acordare daune cominatorii in valoare de 15 ron/zi.
Nu aveam avocat langa mine, nici alte surse de informare.
Acum constat ... (vezi toată discuția)