avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 746 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... hotarare irevocabila
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

hotarare irevocabila

Inainte de toate, salutare tuturor! Si, acum, voi incerca sa relatez cat mai pe scurt problema mea :

- in calitate de creditor-reclamant am cerut la judecatorie aplicarea art. 580 indice 3 C.proc.civ, respectiv aplicarea unei amenzi civile debitoarei pt. nerespecatrea obligatiei de a face prevazuta in titlul executoriu ;
- obligatia debitoarei consta in a-mi preda minora in fiecare sambata dimineata, timp de 3 ore ;
- in urma refuzului repetat al debitoarei de a-mi preda fetita sambata dimineata, timp de 3 ore, conform titlului, am solicitat organelor de politie de la sectia de care apartine debitoarea sa vina sa constate aceasta situatie, incheindu-se procese-verbale ;
- vazand ca nu rezolv nimic cu organele de politie, am solicitat sprijinul unui executor judecatoresc, care a notificat-o ca in urmatoarea zi de sambata sa fie acasa pentru a preda fetita ;
- in ziua stabilita, respectiv sambata, ne-am prezentat ( eu si executorul) si surpriza a fost mare – usa s-a deschis, debitoarea spunand ca nu s-a opus niciodata in a respecta o hot. jud., insa nu a putut din cauza faptului ca minora sufera de afectiuni respiratorii, prezentand o adeverinta medicala in acest sens – executorul a consemnat aceasta imprejurare intr-un proces-verbal;
- saptamana urmatoare, executorul a notificat-o, precizand ca sambata vom veni iar, insa la ziua stabilita usa nu s-a mai deschis, fapt consemnat iar in proces-verbal!!!

Dupa toate aceste « esecuri » privind respectarea dreptului meu legal, m-am adresat instantei, solicitand aplicarea unei amenzi civile debitoarei si daune cominatorii pt. fiecare zi de intarziere.
Cererea a fost respinsa ca neintemeiata, hotararea fiind irevocabila pt. primul capat al cererii ( aplicarea amenzii) si cu recurs pt. al doilea capat al cererii ( daunele cominatorii).

PRECIZARI : la probe am depus procesele-verbale incheiate de executor si o adeverinta medicala a minorei emisa cu o luna inainte de toata tevatura, din care reiesea clar ca este sanatoasa !!!
Am precizat ca adeverinta medicala depusa la dosar de catre debitoarea-parata are lipsuri privind diagnosticul, nr. de zile de ingrijiri medicale etc.
De asemenea, am cerut instantei sa aprobe proba cu martori si sa faca o adresa catre sectia de politie de care apartine debitoarea, in vederea trimiterii proceselor-verbale incheiate cu ocazia constatarii faptului ca refuza sa respecte titlul executoriu, insa instanta a refuzat solicitarea mea pe aceste probe :(

INTREBARI : ce pot face in situatia in care ma simt neindreptatit de hotararea data , mai ales ca pt. primul capat al cererii hotararea este irevocabila?
:(
Va multumesc anticipat pt. rabdarea de a citi tot , dar nu puteam scrie mai putin, pt. ca am vrut sa aveti o imagine clara a intregii povesti.
Ultima modificare: Joi, 19 Aprilie 2007
Morrigan, utilizator
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 10:52, 24 Aprilie 2007
Da, pe daunele cominatorii nu stiu cum ar fi putut o instanta sa aprecieze o anumita suma... Si oricum nu se acorda conform legii, insa nu vad de ce ar fi neintemeiate, mai degraba inadmisibile... Insa pe primul capat nu inteleg de ce a considerat instanta ca este neintemeiat. Adica neintemeierea este o chestiune clara, procedurala... Ciudat...
Nu ai spus deloc pe ce cale a mers partea adversa, poate ar fi ajutat sa intelegem.
Oricum, hotararea are autoritate de lucru judecat numai pentru evenimentele derulate pana la introducerea/concluzionarea actiunii, cu privire la evenimentele ulterioare se poate introduce o alta actiune, chiar cu acelasi obiect.
Care este varsta copilului?
Incercati pe penal, poate intelege mai degraba sa respecte hotararea. Si cereti toate cheltuielile pe care le-ati facut datorita nerespectarii de catre ea a hot jud.

Da, pe daunele cominatorii nu stiu cum ar fi putut o instanta sa aprecieze o anumita suma... Si oricum nu se acorda conform legii, insa nu vad de ce ar fi neintemeiate, mai degraba inadmisibile... Insa pe primul capat nu inteleg de ce a considerat instanta ca este neintemeiat. Adica neintemeierea este o chestiune clara, procedurala... Ciudat...
Nu ai spus deloc pe ce cale a mers partea adversa, poate ar fi ajutat sa intelegem.
Oricum, hotararea are autoritate de lucru judecat numai pentru evenimentele derulate pana la introducerea/concluzionarea actiunii, cu privire la evenimentele ulterioare se poate introduce o alta actiune, chiar cu acelasi obiect.
Care este varsta copilului?
Incercati pe penal, poate intelege mai degraba sa respecte hotararea. Si cereti toate cheltuielile pe care le-ati facut datorita nerespectarii de catre ea a hot jud.

In primul rand multumesc pt. ca mi-ai raspuns :) Acum sa completez povestea :
- partea adversa nu a facut niciun demers special - la proba cu inscrisuri s-a folosit de acea adeverinta medicala a minorei care spunea ca sufera de " afectiuni respiratorii" , proba pe care instanta a apreciat-o ca fiind suficienta si pt. care mi-a respins actiunea, fara a tine cont de precizarile facute de mine referitoare la continutul acestei adeverinte, respectiv ca-i lipseau diagnosticul, nr. necesare de ingrijiri medicale, daca este o afectiune cronica sau acuta etc. (boala de care suferea minora ar fi trebuit sa fie numita spre ex. viroza respiratorie, astm etc si NU doar afectiuni respiratorii, nr. de zile necesare vindecarii pt. a sti intervalul de timp in care urmeaza sa se faca bine etc. ) ;
- minora are 1 an, dar chiar daca ar fi avut 7, 8 sau mai mult disputa ar fi fost aceeasi, intrucat cei 2 parinti nu se inteleg si debitoarea - mama foloseste acest copil pt. a se razbuna pe creditorul - tata pt. neintelegerile dintre ei pe perioada in care au fost impreuna;
- in ceea ce priveste o actiune penala nu se poate , deocamdata, intrucat lipsesc amenintarea sau violenta fata de executorul judecatoresc. Se pare ca, a fost " bine" sfatuita de avocat, insa din pacate toate aceste sfaturi de " bine" sunt detrimentul minorei :( ( a se vedea art. 271 al. 1 din C.pen) ;
- asa ca am mers pe actiune civila, pe art. 580 indice 3 C.proc.civ. ( aplicarea unei amenzi civile debitoarei) si stii ce s-a intamplat :(

Ma simt neajutorata cand vad atata nedreptate, mai ales cand clientul ma intreaba: " daca in fata unui titlu executoriu debitoarea nu vrea sa respecte hotararea, daca instanta nu a sanctionat-o pt. acest lucru si nu tine cont de probele aduse sau si mai rau, respinge unele probe propuse de noi ca neutile, probe ce ar fi putut demonstra reaua credinta a debitoarei, ce-mi ramane de facut, decat sa-mi fac singur dreptate ??? " :(:(

INTREBARE : pot ataca cu recurs aceasta hotarare data de catre instanta de executare, in speta de fata judecatorie, chiar daca e irevocabila ? ( se vedea art. 377 rap. la art . 299 C.proc.civ)
Nu, evident ca nu poti... #-o

Incearca o reincredintare... sau o marire a timpului de petrecut cu minora (rearanjarea programului de vizitare), pe motiv ca, avand in vedere afectiunea sa, e nevoie de timp pentru ca tatal sa o cunoasca in manifestarea ei pentru dezvoltarea unei relatii normale parinte-copil. Ca si bolnavii au dreptul la o relatie cu tatal lor, nu? ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daune cominatorii - cuantificare si aplicarea art. 580 indice 3 cpc Morrigan Morrigan Salut comunitatea avocatnet! Sa trec la subiect: cauza are ca obiect program stabilire vizitare minor. Precizez ca m-am judecat atat pe calea ordonantei ... (vezi toată discuția)
Un sfat va rog paul_2008 paul_2008 Contract de vanzare- cumparare incheiat intre doua societati comerciale. La termenul de livrare convenit, cumparatorul nu vine sa-si ridice marfa. Termenul ... (vezi toată discuția)
Ignorarea sentintei marfan marfan buna ziua, am castigat un proces, am investit sentinta cu formula executorie, primarul respectiv care trebuie s-o puna in aplicare zice ca asa ceva nu se ... (vezi toată discuția)