As dori sa stiu daca drepturile salariatei insarcinate referitoare la compensarea indemnizatiei de maternitate pe minim 6 saptamani si plata unui salariu mediu pe unitate la nastere, prevazute in CCM la nivel national se aplica si in unitatile private unde contractul colectiv la nivel de unitate nu prevede aceste drepturi.Mentionez ca am solicitat aceste drepturi si jurista firmei mi-a raspuns ca nu beneficiez de aceste drepturi intrucat nu sunt prevazute in contractul colectiv de munca semnat la nivelul unitatii
Multumesc
CCM la nivel de unitate nu pot contine clauze sub limita celor prevazute in CCM ramura si/sau national. sSalariata are acest drept chiar daca in CCM pe unitate nu este prevazut.
1. Inseamna ca jurista ori nu cunoaste legile ori a primit ordin dela patron sa va minta.
2. Legea 130/1996, republicata, spune:
Art. 11. -
(1) Clauzele contractelor colective de muncă produc efecte, după cum urmează:
...
d) pentru toţi salariaţii încadraţi în toate unităţile din ţară, în cazul contractelor colective de muncă la nivel naţional.
3. Codul muncii spune:
Art. 238. - (1) Contractele colective de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca incheiate la nivel superior.
Art. 241. - (1) Clauzele contractelor colective de munca produc efecte dupa cum urmeaza:
...
d) pentru toti salariatii incadrati la toti angajatorii din tara, in cazul contractului colectiv de munca la nivel national.
4. Spuneti juristei ca veti da in judecata firma si veti castiga. Sa vedem ce mai spune, atunci.
Salar compensatoriu
Pupicia
O fosta angajata a cerut un salar compensatoriu deoarece nu i s-a acordat la concediere.
In CCM la nivel de unitate nu avem stipulat ca am acorda salarii ... (vezi toată discuția)