buna ziua, am nevoie de un sfat in urmatoarea problema: parintii mei au cumparat in bucuresti un imobil in anul 1980,suprafata totala imobil+teren=358mp.dupa ce au intocmit actele la notar cu act de vanz-cump,proprietarii au dorit sa mai locuiasca timp de o luna pt a-si strange lucrurile si pt mutarea la baia mare.In ziua in care au plecat,au vandut cu chitanta de mana o parte din teren vecinului din fata casei, iar o alta parte vecinului din spatele casei.Acestia au tras gard si au folosit acest teren.In anul 2000 vecinul din fata casei, a vandut casa cu acel lot de teren altui proprietar.Anul acesta, acest vecin a vandut casa dar fara partea aceea de teren deoarece nu au reusit sa o treaca pe titlu de proprietate,iar in demersurile lor,le-a fortat mana parintilor mei sa-si faca cadastru,in speranta ca ai mei o sa le dea degeaba terenul.Parintii mei au inceput demersurile si le-a iesit titlu de proprietate pe tot terenul care a apartinut celor 2 vecini.Acum, acest proprietar vrea sa ne dea in judecata pt a-si recupera terenul desi nu mai are nici chitanta originala,si nici nu a platit vreodata impozit sau sa faca dovada ca este proprietar al terenului respectiv.Intrebarea mea este ce avem de facut pt ca parintii mei sa-si poata intra in drepturi depline deoarece ei platesc impozite pe toata suprafata si au fost inselati de proprietarii de la care au cumparat casa intrucat acestia au vandut tereneul si cu acte si cu chitanta.Mentionez ca nu mai traieste.Multumesc, complicat nu?
Deoarece nu puteti opri pe cineva sa va dea in judecata, cred ca este de preferat sa asteptati sa primiti citatia si o copie a actiunii. Abia atunci veti putea sti care sunt temeiurile de fapt si de drept pe care isi sprijina reclamantul actiunea si veti putea actiona in consecinta.
Inteleg ca vecinul nu este in posesia terenului, deci nu se poate pune nici problema uzucapiunii.
am facut o greseala de exprimare la ultimul rand in loc de ,,traieste,, trebuie ,,traiesc,,si mentionez faptul ca proprietarul care a vandut anul acesta nu mai locuieste aici,in locul lui mutandu-se cel care a cumparat doar casa,fara terenul in cauza
Chitanta aceea de mana prin care vechiul proprietar a vandut partile de teren catre vecini este inopozabila parintilor d-voastra insa posesia exercitata de vecini in mod public le este opozabila si ridica serioase semne de intrebare: De ce au acceptat parintii d-voastra ca altii sa foloseasca terenul?
au acceptat deoarece nu au stiut situatia juridica a acestui teren, iar cand au inteles despre ce este vorba, au inceput sa p rimeasca amenintari, chiar cu moartea si le-a fost teama