avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1029 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Controverse legate de adoptarea Legii nr. 49/2010
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Controverse legate de adoptarea Legii nr. 49/2010

Sa incercam in acest topic sa punem pe tapet controversele aparute in legislatia muncii si de asigurari sociale odata cu intrarea in vigoare a Legii nr.49/2010.
Cel mai recent răspuns: Corbeanca , utilizator 11:38, 21 Februarie 2011
1. E ca o deraiere in lant a unor trenuri, deraiere datorata schimbarii macazului, fara ca aceasta schimbare sa fie corelata cu semnalele de avertizare.
2. Seamana cu legea salarizarii unice care se aplica fara ca nimeni sa stie cum.
3. De ce oare trebuie sa-l obligi pe un angajator privat sa nu lucreze cu pensionari? Este problema lui si statul nu ar trebui sa intervina aici.
4. Nu asa se rezolva problema locurilor de munca.
5. Ca intotdeauna, guvernul umbla la efect si nu la cauza.
Problema concreta, pe care am discutat-o cu mai multi angajatori si la care eu nu am un raspuns: daca unui angajat ii inceteaza de drept raporturile de munca la data indeplinirii conditiilor pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta, cum mai poate acesta sa-si continue activitatea cu acordul angajatorului?

Pe de o parte, art. 56 din Codul muncii s-a modificat in acest sens:
"Art. 56. - Contractul individual de muncă existent încetează de drept:
d) la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare;".
2. La articolul 56 se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu următorul cuprins:
"(2) Pentru situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. d) - k), constatarea cazului de încetare de drept a contractului individual de muncă se face în termen de 5 zile lucrătoare de la intervenirea acestuia, în scris, prin decizie a angajatorului, şi se comunică persoanelor aflate în situaţiile respective în termen de 5 zile lucrătoare."

Pe de alta parte, art. 41, alin. (5) din Legea nr. 19/2000 a fost modificat in acest sens:
1. La articolul 41, alineatul (5) va avea următorul cuprins:
"(5) Asiguraţii care îndeplinesc condiţiile prevăzute de prezenta lege pentru obţinerea unei pensii pentru limită de vârstă, cu excepţia pensiei anticipate şi a pensiei anticipate parţiale, îşi pot continua activitatea numai cu acordul angajatorului, în condiţiile legii."

Pai angajatului ori ii inceteaza de drept raportul de munca si angajatorul doar constata acest lucru, prin decizie, ori isi poate continua activitatea cu acordul acestuia.

Cum ar putea un angajat sa-si continue activitatea conform art. 41, alin. (5) din Legea nr. 19/2000 daca indeplineste conditiile pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta si dosarul este inaintat casei de pensii cu carnetul de munca inchis cu mentiunea "solicita pensionarea..."? Sau, altfel spus, cum impac eu art. 56 din Codul muncii cu art. 41, alin. (5) din Legea nr. 19/2000, astfel cum au fost modificate prin Legea nr. 49/2010?

Multumesc anticipat! :bow:
Ultima modificare: Duminică, 25 Aprilie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Ma gandesc la obtinerea unui punct de vedere oficial din partea ITM si din partea Casei de pensii.....
Asteptam cu nerabdare raspunsul ITM-ului =D>Dar as vrea sa va cer parerea intr-o anumita situatie.Suntem in ilegalitate daca de exemplu avem o persoana care indeplineste conditiile de pensionare ptr limita de varsta si care isi depune dosarul in vederea dobandirii calitatii de pensionar.Ii "inchidem" carnetul de munca
Dar care ar fi modalitatea cea mai corecta de a pastra actualul pensionar in postul respectiv in calitate de salariat (ar concura la asta super calificarea salariatului respectiv dar si blocare posturilor in sectorul bugetar.)?????.Continuarea contractului individual de munca sau incheerea unui contract de prestari....sau ce alta modalitate credeti ca ar fi potrivita???????Mii de multumiri
Cred ca cel mai corect ar fi , daca angajatorul este de acord, ca salariatul sa-si continue activitatea in baza aceluiasi contract individual de munca . Cel putin in unitatile bugetare unde posturile sunt blocate , incetarea contractului individual de munca ar duce la blocarea postului . Prin pastrarea cim initial , salariatul respectiv ar cumula , in conditile legi, pensia cu salariul .

Alte discuții în legătură

Codul muncii ONELIN ONELIN Care credeti ca este rationamentul pentru care legiuitorul a modificat prin legea nr.49/2010, litera d) a art.56 din Codul Muncii? Cum inceteaza CIM in cazul ... (vezi toată discuția)
Pensionare conform legii nr. 49/2010 emiliaa emiliaa Un angajat nascut in 10.04.1946 a indeplinit varsta de pensionare in ianuarie 2010. Nu a depus dosar de pensionare la casa de pensii si nici nu va depune el. ... (vezi toată discuția)
Incetare contract de munca conf. art. 56 "d" din l.53/2003 modificat. gaby1970 gaby1970 Buna ziua, va rog sa ma lamuriti in aceasta situatie.:\"> In Legea 19/2000 cu modificari si completari ulterioare(inclusiv L49/2010) se mentioneaza ,, ... (vezi toată discuția)