avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1321 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Nunta ultracentrala - tulburarea linistii publice
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Nunta ultracentrala - tulburarea linistii publice

Buna ziua,

Cred ca multi dintre cei care locuiesc in zonele centrale - dar nu numai - ale oraselor din Romania se confrunta cu aceasta problema.
Este vorba despre nuntile care sunt marcate cu zaiafet public, in speta o coloana de masini cu numere de Italia (nu c-ar conta, dar e tipic) si un zgomot infernal, produs de claxoanele masinilor respective. In orasul la care ma refer, traseul este de vreun kilometru, si e parcurs indeobste de vreo trei ori de aceeasi coloana, ca sa afle tot romanul ca s-a maritat localnica Veta cu Gicu din Palermo.
Traseul trece prin fata Primariei si a Prefecturii si as estima ca in zilele cand se fac nunti, sau in special in weekend-uri, cam vreo patru-cinci coloane diferite fac taraboiul descris.

Nu ca n-ar fi frumos sa ne bucuram de necazul mirelui #-o :D, dar exista niste reguli de convietuire ce0ar trebui respectate, dat fiind ca nu traim pe camp, in corturi.

Au fost facute sesizari telefonice la Primarie, ca si la Politie. Cei de la Primarie spun ca e de competenta Politiei, si viceversa. Ca Politia sta cu cascheta-n san este dovedit de faptul ca am vazut de vreo cateva ori echipaje ale lor, parcate pe dreapta, veghind, probabil, ca nu cumva sa se supere vreun trecator sau vreun locatar si sa arunce cu vreo barabula in capul vestitilor nuntasi.

De competenta cui ar trebui sa fie aceasta problema ? O sesizare facuta la Politie, insotita de un material video, ar putea declansa o reactie ? Ceea ce fac voiosii nuntasi nu se cheama tulburarea linistii publice ? Faptul ca se clazoneaza in oras, lucru interzis, nu atrage si raspunderea politistilor care stau pe margine si constata acest lucru, sa actioneze in consecinta ?

Cu scuzele necesare celor ce considera ca nunta cuiva trebuie sa testeze nervii celor mai putin odihniti, va multumesc pentru atentie.
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 03:29, 26 Aprilie 2010
Dvs. aveti perfecta dreptate cansd sustineti ca nu taim pe camp sau in corturi. Competenta amendarii celor care deranjeaza liniste publica prin actionarea claxoanelor apartine politiei rutiere, deocamdata singura in masura sa sanctioneze sunt politistii de la rutiera.
Corect, Politia rutiera, lucru facut telefonic, insa daca va povestesc ca am asistat la o faza cand un politist a incercat sa faca semne unei astfel de coloane, in sensul ca sa nu mai claxoneze, iar de pe capota unei masinute cu numere de Italia s-a ridicat un baietan care l-a injurat foarte urat, urmat de admonestarile racnite pe geam de alti co-nuntasi (de felul "ce vrei, ba, nu vezi ca-i nunta ?!"), cred ca este clar cine dicteaza termenii. Faza s-a intamplat la cativa metri de Primarie, pe ditamai bulevardul. Si nu, nu este vorba despre Craiova.

Telefonic, politistii de serviciu au afirmat ca nu pot opri o coloana de nuntasi, pentru ca nu au efective ca sa stapaneasca situatia. Ca sa depunem, cei afectati de acest fenomen (este un fenomen, din moment ce se repeta an de an), sa depunem o plangere scrisa. si ca eventual, vor fi sanctionati ulterior cei care clazoneaza. Mie mi se pare ca este imposibil sa trimiti o amenda cuiva, ca ar fi claxonat, daca nu il opresti in trafic imediat ce s-a intamplat fapta si nu ai martori la incident. Cel sanctionat va castiga in instanta fara probleme daca amenda e data la stiu eu, cateva zile dupa incident.

Ramane, ma gandesc, o plangere adresata impotriva celor care nu sanctioneaza, adica impotriva politistilor de la rutiera. Sau un material filmat, trimis la Realitatea, ca sa se bucure toti romanii de necazul celor care asculta zilnic claxoanele nuntasilor.

Proba video ar fi acceptata de politie ? Cui te poti adresa ca sa reclami politia ?
Nu ai cum sa reclami politia....asa la modul general ca institutie....Cei care nu-si fac datoria si care sunt de serviciu pe zona respectiva. Singura solutie viabila sa nu se mai deranjeze linistea publica ar fi ca aceste Case de casatorii sa fie construite in afara localitatilor sau la periferia sectoarelor/oraselor sau sa se interzica accesul autoturismelor cam la 500-1000 metri pe traseul ce duce la aceste Case de casatorii.
Astfel de propuneri se pot face la serviciile primariei de sector/Capitala insotite de datele personale ale locuitorilor nemultumiti si de semnaturile acestora.

Cred ca ar fi bine sa formati un grup de cetateni si sa depuneti un memoriu la primarie urmand sa aolicitati o audienta la primar sau la consilierii acestuia si incercand, de comun acord, sa gasiti o solutie viabila si legala. Consiliul local poate lua hotarari care sa impiedice astfel de manifestari , nu in mod direct, ci indirect...asa cum am incercat sa ofer solutia mai sus prezentata.
Multi locuitori sunt departe de civliizatie....trebuie sa treaca mult timp pana sa poata fi integrati in societate. Speram sa apucam sa traim aceste timpuri.
Succes in demersurile pe care le veti intreprinde. cineva trebuie sa face aceva..sau cel putin sa incerce. Daca nu se face nimic.., nimic nu se schimba.
Aveti dreptate,mai ales daca este vorba despre un orasel.
Competenta apartine politiei,formulati sesizare in acest sens.
Pe de alta parte,chiar daca este vorba despre Veta si Gicu,de la Adancata si nu din Palermo,claxonatul fiind interzis,cei care folosesa claxonul sunt contravenienti

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Primar galagios w0lfshad3 w0lfshad3 In orasul meu natal, municipiu de judet, circula masini de publicitate scazanad nivelul de trai considerabil prin poluarea sonora pe care o produc. Cand am ... (vezi toată discuția)
Polițist rutier dietmarkrutsch dietmarkrutsch Am observat tot mai multe spețe și comentarii despre polițistul rutier vs. cel ne-rutier. În sensul că în conformitate cu OG 195/2002 DOAR POLIȚISTUL ... (vezi toată discuția)
Depasirea vitezei la intrarea in localitate Consilier Juridic Consilier Juridic Buna ziua tuturor! Despre plangerea contraventionala s-a discutat mult, despre radarele mobile la fel sau contestarea PV in instanta dar haideti sa vedem un ... (vezi toată discuția)