avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 221 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Dealer Volkswagen care mi-a pus viata in pericol
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Dealer Volkswagen care mi-a pus viata in pericol

Buna dimineata,

Va retin cu o poveste ceva mai lunga si anume...

In Aprlie 2008 am cumparat un autovehicul marca VW Jetta, nou, de la reprezentanta locala Volkswagen.

In Octombrie 2008 am constatat ca acesta are un defect destul de serios (spun eu) si anume: in anumite situatii si dupa un timp de utilizare a luminilor de avarie (cateva minute), o mare parte din functiile si sistemele masinii nu mai functioneaza, unele dintre acestea esentiale si care mi-au pus viata in pericol. De ce am constatat dupa 7 luni? Pentru ca nu folosesc luminile de avarie decat in cazurile prevazute de lege si nu in fiecare zi cum am observat ca se practica.

Bineinteles ca am contactat imediat reprezentanta in Octombrie 2008 si am primit un raspuns (doar verbal din pacate) de genul: "Da, stim si va chemam noi cand avem o solutie. Scoateti cateva minute bateria masinii si se rezolva".

Timp de un an de zile am evitat sa folosesc luminile de avarie, desi precizez ca sunt obligat de lege sa le folosesc cand este cazul. In acest interval am insistat, insa mi s-a spus sa astept (doar verbal din pacate, insa am martori cel putin 3 angajati ai reprezentantei VW care "deja ma cunosc").

In Octombrie 2009, fiind in service-ul reprezentantei mentionate pt. o banala reparatie pe RCA am intrebat din nou: "Pentru problema mea cu avariile aveti solutie?". Raspuns primit: "Da avem." Au schimbat unul din calculatoarele masinii si m-au asigurat ca totul este OK, insa in Martie 2010, problema a reaparut intr-o situatie critica pentru mine:

Noapte, frig, ploua sunt pe un drum european. Obligat de lege folosesc luminile de avarie si FIIND convins ca problema este rezolvata. Problema REAPARE si in consecinta nu pot dezaburi nici luneta si nici parbrizul, climatronicul nu mai functioneaza, comenzile de pe volan/consola nu mai functioneza, bordul nu mai este luminat deloc, nu vad ce lumini de semnalizare merg deoarece nu sunt semnalizate la bord nici acustic si nici vizual. Nu insist in detalii tehnice insa aveam ceva viteza si era sa fac un accident grav.

Ulterior acestui incident am contactat reprezentanta mentionata mai sus si am primit un raspuns gen: "Pai bagam masina in service sa vedem ce are". Din acel moment am refuzat orice interventie asupra masinii tinand cont de incompetenta acestora.

Nu sunt paranoic, insa la Toyota a trebuit sa moara o persoana pentru un banal covoras si au rechemat milioane de masini. Nu vreau sa fiu un caz similar, am familie si pe deasupra am dat si zeci de mii de euro pe masina si special am ales cel mai "safe" pachet (masina in sine care are 5 stele Euro NCAP plus 10 airbaguri, ABS, ESP, ASR, etc.)

Va rog sa-mi dati un sfat ce pot face si daca merita sa ma adresez instantelor. Am un "case" sau nu ? Vreau sa plateasca deoarece eu consider ca:

1. Reprezentanta locala VW a tratat aceasta situatie cu o indiferenta crasa si mi-au pus viata mea si a familiei mele in pericol.
2. Masina nu a functionat niciodata la parametrii pentru care eu am platit.


Tin sa mentionez ca acest defect este cunoscut de un numar mare de utilizatori VW Jetta 2007-2008 (personal am dicutat cu doi).


Multumesc anticipat pentru raspunsuri.

Iulian
Ultima modificare: Duminică, 25 Aprilie 2010
Iulian1977, utilizator
Cel mai recent răspuns: Iulian1977 , utilizator 22:24, 26 Aprilie 2010
cred ca ar ajuta o sesizare la Oficiul pentru protectia consumatorului.... sau alte organe care au atributii de control in domeniu. Exista o problema..... si destul de serioasa avand in vedere ca a v-a fost pusa in pericol viata sau putea sa va fiepusa in pericol viata. Din pacate suntem in Romania, si sunt circumspect in ceea ce priveste promovarea unui proces impotriva VW pentru despagubiri evident morale. NIci cand sunt probe certe, si dovezi clare, in ceea ce priveste daunele materiale nu se poate stii 100 % ca iti castigi pretentiile.Cu atat mai putin daunele morale pentru defectiuni care nici macar nu sunt probate cu expertiza.
In ceea ce priveste Voklswagen putini stiu de exemplu ca motoarele lor sunt de conceptie anii 70, chiar daca designul s-a modificat substantial in ultimii ani. Ele se bucura de un succes de piata in ciuda faptului ca sunt modele care se stie din fabricatie ca au probleme majore. De exemplu VW Passat de dupa 2008 , motorul diesel 2.0 are probleme mari la injectoare cand ajunge undeva la 150.000 km, si de asemenea se defecteaza planetarele. Motorul diesel 1,9 nu are probleme. Motoarele nu sunt testate in competitii de grandprix, sau raliu, cum fac alte marci de renume, si care transpuin modelele de serie ultimele tehnologii.
Va sfatuiesc sa vindeti masina decat sa porniti un proces civil, care va va secatui de resurse, si cu foarte putini sorti de izbanda. Repet, sesizati OPC-ul, si poate asa o sa ii traga de urechi, dar cam atat,.,..... cu stima
ca sa existe un 'big case", ar fi trebuit sa consultati atunci un avocat ; acesta v-ar fi sfatuit sa formulati sesizari, in scris, din care sa rezulte fara dubii, ce problema aveti, sa va adresati direct producatorului, sa efectuati o expertiza tehnica auto, etc.
Daca ati fi indeplinit aceste minime conditii, ati fi putut afla, in primul rand, daca persoanele care circulau cu acel vehicul pot fi in pericol, cum se poate remedia aceasta defectiune de fabricatie ( spuneti dvs) si, totodata, ar fi existat si un set minim de probe extrem de necesare in instanta.
Cum nimic din toate cele prezentate nu au fost indeplinite, cred ca va fi destul de dificil sa gasiti un avocat, banuiesc care sa fie platit cu onorariu de succes( adica la finalul cazului) si acesta sa piarda timpul degeaba pentru un caz cu foarte putine sanse de reusita.:(
Ultima modificare: Duminică, 25 Aprilie 2010
Doinita Stingaciu, Avocat
Am postat pe acest sit pentru a cere cateva pareri inainte de a consulta un avocat/mediator.

Stiu ca nu traim in USA, insa nu sunt deloc de acord cu "din pacate suntem in Romania". Stiu ca justitia in Romania este de toata jena :( , insa eu chiar vreau sa schimbam ceva, cate putin. De ex. am facut plangeri in momentul in care datele mele cu caracter personal au fost "furate" (L677/2001) si in consecinta am fost sunat de diverse companii in scop comercial. Multi inchid telefonul si nu dau importanta. Am si primit raspunsuri gen: "Haideti domnu', da' ce poti face cu un CNP ?"... chiar asa...?!

Dar sa revin la subiect:

1. Eu am ceva cu dealerul local VW nu cu producatorul. Eu NU am cumparat masina de la producator in mod direct iar pe teritoriul Romaniei eu sunt obligat prin contract sa fac reparatiile la ei (masina fiind in garantie).

2. Se pot face si acum sesizari, plangeri si expertize in scris atat timp cat masina inca are acel defect, desi am in scris ca problema ar fi fost rezolvata de dealerul local VW.

3. In prima faza incerc o mediere, nu exclud acest lucru. Sunt convins ca dealerul local este interesat sa vanda noua Jetta (vedeti si reclamele recente) si nu doreste o publicitate negativa, in conditille in care in acest an daca au vandut 10 masini...

4. Din informatiile pe care le am, ar exista o solutie banala pt. acest caz insa dealerul din incompetenta(renumita pe plan local) si lipsa de interes au ingnorat buletinele tehnice interne furnizate de VW. REFUZ categoric sa cred ca grupul VAG nu are o solutie de 3 ani la aceasta problema!

Multumesc pentru timpul acordat.

Cu respect,
Ultima modificare: Luni, 26 Aprilie 2010
Iulian1977, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Motor stricat la 27.000 km, reprezentanta land rover ridica din umeri land-rover land-rover Am un autoturism Land Rover an 2020 cu motorul stricat la 27.000 km. Autoturismul se afla in primul an de garantie. Service-ul autorizat Land Rover da din ... (vezi toată discuția)
Posibilitatea schimbarii autoturismului in perioada de garantie! mass mass Buna ziua! Va rog sa ma indrumati intr-o problema! Este vorba despre o masina Ford Focus luata in august 2010 noua. - In luna ianuarie 2011 am sesizat ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla daca ai cumparat un autoturism neconform?! vio_libra vio_libra Buna ziua, Cum se poate apara o persoana juridica care a achizitionat de curand (prin finanatare leasing) un autoturism NOU care a fost livrat cu vicii ... (vezi toată discuția)