avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 396 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... probleme la testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

probleme la testament

buna,am o matusa si un unchi care nu au copii si care au hotarat sa imi dea casa mie,eu fiind unul din nepoti pe baza de testament.acestia mai au frati si nepotii.
acum pe mine ma intereseaza daca testamentu se poate ataca in instanta si daca poate altcineva sa devina proprietar daca unchji si matusa se razgandesc.
Eu am ivestit mii de euro aici pe baza testamentului,daca ii sa se razgandeasca pot sa imi recuperez investitia?
Mai am ceva de adaugat cand s-a cumparat aceasta casa mama mea a platit si ea si apare scrisa in chitanta de achitare a casai,intrebarea este daca pot sa recuperez si acei bani ?

astept un respuns caci sunt presata de timp
va multumesc
in cazul in care testamentul este anulat, revocat, modificat, pentru investitiile facute in bunurile trecute in testament si dovedite prin chitante, facturi, etc. aveti un drept de creanta pe care puteti sa-l valorificati impotriva persoanei care l-a dobindit.
in cazul acelei chitante, daca este corect intocmita, mama dv. are un drept de creanta asupra sumei inscrisa in aceasta.
acestia mai au frati si nepotii.


Fratii nu au calitatea de mostenitori rezervatari
, asa incat sa sesizeze instanta de judecata in vederea reductiunii liberalitatii excesive (in termen de 3 ani de la decesul autorului ).
Cele indreptatite ar fi parintii , sotul supravietuitori si copiii, linia descendentilor nefiind limitata (nepotii sunt cuprinsi in aceasta categorie).

Acestia pot actiona in doua directii , fie in sensul anularii actului / fie in sensul reductiunii , in vederea intregirii unei rezerve succesorale stabilite de lege .

Testamentul este un act esentialmente revocabil ( expres sau tacit), prin urmare, nimic nu-l impiedica pe testator sa-si exprime vointa in acest sens , lipsit de efecte juridice un asemenea act.

Exista alte acte care ofera mai multa certitudine : spre exemplu, un contract de intretinere.
Succes.;)
Mostenitorii rezervatari sunt copii, parintii si sotul supravietuitor al defunctului. Dupa decesul celor doi, daca nu au copii iar parintii lor nu sunt in viata, nu vor exista mostenitori rezervatari. Astfel ca fratii si nepotii unchiului si matusei dumneavoastra nu vor putea ataca testamentul, daca acesta va exista la data deschiderii succesiunii.
Reglementarea categoriilor de mostenitori rezervatari, precum si a cuantumului rezervei acestora este realizata de Codul civil in art. 841-843 si de Legea 319/1944 pentru dreptul la mostenire a sotului supravietuitor (art. 1-2).

Potrivit acestor dispozitii legale, sunt mostenitori rezervatari si au dreptul la rezerva urmatoarele persoane :
- Descendentii defunctului de orice grad (art. 841-842 Cod civil), deci toate persoanele care fac parte din clasa I de mostenire legala: copiii defunctului si urmasii lor in linie dreapta la infinit;
Ultima modificare: Duminică, 25 Aprilie 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament plesoiu irina plesoiu irina matusa mea este singura proprietera,sotul a murit iar copi nu au avut,iar mie nepoata ei mia facut un testament in care scrie ca imi lasa intreaga avere.as ... (vezi toată discuția)
Mostenire-moare unul din soti/nu sunt copii Mihaela Gradinaru Mihaela Gradinaru Buna ziua, Va rog sa ma ajutati/indrumati in vederea intelegerii si rezolvarii unui mare mister. Pornesc de la o intrebare care va genera o alta, si probabil ... (vezi toată discuția)