avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 813 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... declaratie falsa la politie- accident usor
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

declaratie falsa la politie- accident usor

Iata ce mi s-a intamplat. Stateam la un semafor si o masina m-a lovit din spate, venind de pe o straduta laterala.Pagubele nu sunt mari,greseala mea a fost ca nu am facut constatare amiabila pe loc sau daca nu sa merg la politie.(nu stiam chestia cu 24 de ore, nu am avut niciodata accidente).A doua zi persoana care m-a lovit, s-a razgandit brusc ca nu mai face intelegere amiabila, probabil ca sa nu plateasca in plus la RCA la anul, si mi-a spus ca se duce la politie. Am convingerea ca persoana respectiva a fost invatata de cineva( un smecheras care a trecut prin asa ceva) si ca urmare a mers la politie si a dat o declaratie falsa cum ca eu am dat in spate cu masina, LA SEMAFOR!!!! Precizez ca trecusera cele 24 ore, atat pentru mine cat si pt. ea.Eu am dat declaratia la politie fara sa stiu ca aceasta persoana a dat declaratie falsa, am aflat asta de la agentul constatator.Ca urmare a declaratiilor contradictorii , politistul ne-a chemat la o confruntare si am inteles ca el decide acum cine e vinovatul si face proces-verbal.
Va precizez ca eu sunt o persoana onesta, am fost socata cand am auzit de declaratia falsa si m-am speriat pt ca banuiesc ca aceasta persoana vrea sa umble cu cine stie ce "smecherii",pt ca in tara asta e posibil orice.Interesant ca ea si-a reparat masina in aceeasi zi in care am dat declaratiile la politie.De ce? Ca sa stearga urmele daca ajungem in instanta?
Va rog sa-mi dati un sfat ce pot face, in aceasta situatie, stiu ca pot contesta procesul verbal in 15 zile daca nu e in favoarea mea. Dar chiar daca e in favoarea mea , tot nu am de unde sa stiu daca nu contesta ea procesul-verbal.Cred ca sunt nevoita, indiferent de procesul-verbal, sa o dau in judecata, altfel risc sa am probleme cu ea , nevinovata fiind.Mentionez ca nu au fost martori, dar poate ca vine cu martori mincinosi.
Va multumesc, Mihaela.
Cel mai recent răspuns: mihaelamariat , utilizator 22:22, 26 Aprilie 2010
Chiar daca afirmatiile dvs.reprezinta realitatea,acestea trebuiesc probate cu acte ,martori sau alte mijloace de proba permise de lege.
Chiar daca procesul verbal ce va fi incheiat de agentul constatator .va va da dreptate,nimeni nu poate sa opreasca cealalta persoana sa formuleze contestatie,dar aceasta trebuieste sa probeze ca are dreptate,de altfel ca si dvs.
poltistii rutieri daca au minte si experienta pot exact sa determine cine peste cine a intrat din voi 2.
o anumita urma de tamponare o aveti atunci cand dvs intrati peste o masina care stationeaza si altul este semnul care este lasat pe caroserie atunci cand tu stai pe loc si vine unul din spate si intra in tine.B-)
~ Conținut șters la cerere ~
Daca faptele s-au intamplat asa...
Probabil ca politistul va va da dreptate. Daca persoana care v-a tamponat contesta in instanta nu inseamna ca ar putea castiga (asta ca sa nu spun ca sunt mici sansele sa reuseasca).

Daca politistul nu va va da dreptate va trebui sa depuneti plangere (contestatie) impotriva procesului verbal in instanta. In cazul asta va trebui sa va sustineti cauza, sa veniti cu argumente, planse foto si cu ce mai credeti ca v-ar avantaja. Daca nu au existat martori veti specifica acest lucru in plangere.

Totul tine de felul in care va veti sustine cauza.
Deocamdata nu aveti motive sa dati in judecata persoana respectiva.
Ultima modificare: Duminică, 25 Aprilie 2010
123Andrei, utilizator
Din pacate politistul nu a avut nici minte nici experienta, cum zicea dna avocat, si a facut procesul verbal in defavoarea mea, adica eu am dat in spate la semafor fara sa ma asigur. Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul , ca doar e tara lui Papura-voda , nu-i asa?
Nu mi-a venit sa cred ce decizie a luat politistul, acum trebuie sa contest procesul verbal in instanta in 15 zile.Se pare ca s-a adeverit ce va scriam initial, si anume ca persoana care m-a lovit a fost invatata de cineva care stia exact ce se intampla in Romania daca dai o declaratie falsa la politie, adica nimic , ba dimpotriva esti chiar felicitat pentru asta. Cum ramane cu textul de pe declaratie, cum ca orice fals in declaratii se pedepseste conform Codului Penal etc.etc......ca oricum nu se poate dovedi ca ai dat o declaratie falsa, si asta o stiu prea bine cei care fac astfel de lucruri.
Stiti care a fost reactia tuturor celor carora le-am povestit ce mi s-a intamplat? "Cum sa dai cu spatele la semafor?!"
Aceasta persoana mi-a adus mie prejudicii ca urmare a faptei ei, eu trebuie sa -mi caut dovezi ca sa-mi demonstrez nevinovatia, totul cere timp, bani ,costuri, care imi afecteaza familia si pe mine.Si cel mai grav (pentru mine ) mi-a calcat in picioare demnitatea pentru ca asta rezulta din procesul verbal ,ca eu am mintit, nu? Citeam pe net ceva de genul ca orice persoana are dreptul sa ceara dezmintirea informatiei care ii lezeaza onoarea, demnitatea sau reputatia profesionala, stie cineva ceva despre asta?
Din cate am inteles nu pot cere daune morale decat daca castig in privinta contestatiei la judecatorie.Asa e?
Poate a trecut cineva printr-o situatie asemanatoare si-mi poate da un sfat....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tamponare la trecerea de pietoni Eugen_79 Eugen_79 Buna ziua! Am fost implicat recent intr-o tamponare usoara: dupa iesirea din sensul giratoriu m-am incadrat pe banda din mijloc, pe care am mentinut-o pana ... (vezi toată discuția)
Tamponare fara victime Lara2202 Lara2202 Am fost lovita din spate, eu aflandu-ma pe banda a doua de mers, de o alta masina condusa de o domnisoara. La momentul accidentului eram singura in masina iar ... (vezi toată discuția)