avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 677 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025. Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit Impozit minim trim I 2010
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

Impozit minim trim I 2010

Buna ziua!

Care e statusul unei firme care si-a suspendat activitatea (pentru 3 ani) la 1 iulie 2006, dar nu a facut nici un demers pentru reluarea activitatii?

Exista obligatia de plata a impozitului minim?

Multumesc

Lavinia
Cel mai recent răspuns: lavinia17d , utilizator 22:50, 19 Mai 2010
Firma, activitatea suspendata pe perioada maxima (3 ani). Suspendarea a expirat la 30 iunie 2009. Registrul Comertului nu reactiveaza automat firmele a caror suspendare expira. Asociatul unic nu a facut nici un demers pentru reluarea activitatii. A trecut aproape un an. Am intrebat la Finante care e stadiul societatii. In evidenta lor apare cu activitatea suspendata, desi au trecut cei 3 ani. Administratorul doreste sa ceara reluarea activitatii, dar asta nu se poate face retroactiv, astfel ca reluarea activitatii se va face cu data de, cel tarziu sfarsitul lunii mai 2010.

Intrebarea mea: firma datoreaza impozit minim pe trimestrele III, IV 2009 si trimestrul I 2010? In acte, firma inca nu si-a reluat activitatea, dar nici suspendata nu mai e, ca a expirat suspendarea?

Va rog sa ma ajutati sa solutionez aceasta situatie.

Multumesc
Raspunsul vi l-am dat aparte (o alta postare)
Aici intentionez sa va dau un sfat : daca sunteti contabilul firmei si nu administratorul ei, ori asociat in firma - inregistrati ceea ce constiinta dv profesionala va impune, ci nu ceea ce i-ar conveni clientului dv.
Nu conteaza cum apare firma in evidenta fiscului - acea evidenta este constituita in baza informatiilor primite de la ONRC. Puteti si dv. sa intrati pe situl MF si sa vedeti ca la firma in cauza apare mentiunea "intrerupere de activitate incepand cu data de ..".
La un eventual control cei de la fisc vor prelucra informatia si vor ajunge la concluzia la care ati ajuns si dv. : ca firma nu mai este cu activitate intrerupta din luna X 2009 si va vor taxa ca atare in privinta obligatiei de plata. De fapt, pe administrator il vor taxa.
Dv. veti fi taxata pentru ca nu ati depus declaratiile cu obligatia de plata a impozitului minim. Revin deci la sfatul meu : lasati-l pe administrator sa suporte cheltuielile materiale ale delasarii sale, iar dv. faceti-va meseria cum spune legea.
Numai bine,
Florin Savu
Multumesc pentru raspuns! Nu sunt nici administratorul si nici contabilul firmei! :)

Administratorul doreste suspendarea in continuare pe inca 3 ani, dar asta presupune reluarea activitatii, prin cerere la ONRC! Reluarea activitatii nu se poate face retroactiv, deci va fi probabil cu data de 1 iunie 2010. Pentru noua suspendare trebuie platite toate datoriile firmei, adica impozitul minim. Dar daca firma cere reluarea activitatii in iunie 2010, care a fost statutul ei in perioada iulie 2009 - iunie 2010?

Varianta 1: activa - deci datoreaza impozit minim
Varianta 2: activitatea suspendata temporar - nu datoreaza impozit minim - dar suspendarea a expirat.

Asta e dilema.
In opinia mea dilema este inexistenta. Sau cel mult consta in a stabili cum este paharul : pe jumatate plin sau pe jumatate gol.
Firma datoreaza impozit minim pe perioada pentru care nu exista acte de intrerupere a activitatii. Iar o data cu intrarea in vigoare a OUG care reintroduce penalitatile (daca sumele datorate cu titlu de impozit pe profit nu sunt achitate pana atunci) se vor calcula , pe langa dobanzile de intarziere si penalitati de 15% din cuantumul acestora.
In rest - putem discuta teoretic pe aceasta tema oricat, cat timp nu trebuie sa platim penalitati.
Daca raspunsurile de pe acest site nu va multumesc, puteti sa va adresati Ministerului de Finante pentru indrumari.
Intr-adevar nu e o dilema!

Am recomandat intocmirea declaratiilor restante, adica 300, 100 si 101 (pentru 2009). Declaratiile 100 pentru trimestrele III, IV 2009 si I 2010 vor fi cu evidentierea impozitului minim. Urmeaza plata.

In ceea ce priveste ONRC, am discutat cu un conslier juridic de acolo si cred ca se va putea face cererea de reluare a activitatii bazata pe hotararea asociatului unic, unde putem mentiona ca nu exista nici o ratiune economica pentru reluarea faptica a activitatii.

Multumesc pentru raspunsuri! Consider ca sunt lamurita desi am auzit cel putin 3 variante total diferite!! NU cred sa ma lamureasca mai bine "pere Vladescu" si altii de la MF!!! :)

O seara excelenta!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expirare suspendare activitate firma lavinia17d lavinia17d Firma, activitatea suspendata pe perioada maxima (3 ani). Suspendarea a expirat la 30 iunie 2009. Registrul Comertului nu reactiveaza automat firmele a caror ... (vezi toată discuția)
Imp profit trim iv geo123 geo123 Cum se declara si plateste imp.pe profit trim.IV in declaratia 100 cu termen 25 ian.2010 ? Ca si in anii precedenti, la nivelul trim. lll, sau se calculeaza ... (vezi toată discuția)
Firma suspendata Cristina Vasile Cristina Vasile Buna ziua, Stiti cumva daca o firma poate fi suspendata temporar la Reg. Com. in cazul in care are obligatii neplatite la stat? Daca da, pentru ... (vezi toată discuția)