avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 484 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept de abitatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept de abitatie

Buna ziua
As avea si eu nevoie de un sfat legat de dreptul de abitatie. Problema este urmatoarea: locuiesc impreuna cu mama si sora mea si, mai nou, ele vor sa ma scoata din casa. Motivul este ca sora mea mai are putin pana la implinirea varstei de 18 ani si mama doreste sa vanda apartamentul si sa cumpere doua gasroniere, dar vrea sa faca in asa fel incat eu sa nu pot pretinde nimic din vanzare (daca ma scoate din casa, va putea oricand spune ca am plecat singura, a mai facut acest lucru acum cativa ani cand a vandut un alt apartament, pe care l-a impartit intre ea si tatal meu). Din cate stiu, exista ceva care se numeste drept de abitatie, vreau sa aflu daca se aplica si in cazul meu, mai ales in conditiile in care nu am o alta locuinta, nu am avut niciodata si nici nu am posibilitatea materiala de a imi achizitiona una. Iar daca poate totusi sa ma scoata din casa, vreau sa stiu ce as putea face ca sa obtin partea mea din acea locuinta. Va multumesc
Cel mai recent răspuns: melrwen , utilizator 12:06, 5 Martie 2007
O problema care s-ar putea pune este al cui este apartamentul in care locuiti acum.
O alta problema daca nu este in proprietatea exclusiva a mamei tale atunci ea nu poate vinde singura acel apartament.
Poate detaliezi situatia juridica a acelui apartament si in functie de ce detalii dai putem sa te ajutam mai mult.
Din cate stiu eu, apartamentul este pe numele mamei mele, eu am doar mutatie acolo. Este insa foarte posibil sa fie si pe numele sorei mele, nu am de unde sti.

Din cate stiu eu, apartamentul este pe numele mamei mele, eu am doar mutatie acolo. Este insa foarte posibil sa fie si pe numele sorei mele, nu am de unde sti.

Dreptul de abitatie este un drept de uz care are ca obiect o locuinta. El confera titularului sau dreptul de a poseda si folosi acea locuinta proprietatea altei persoane, pentru satisfacerea trebuintelor de locuit ale lui si ale familiei sale.
Potrivit art.30 alin.1 din Legea nr.272/2004, copilul are dreptul sa creasca alaturi de parintii sai.
Art. 32 din Legea nr.272/2004 dispune ca , copilul are dreptul sa fie crescut in conditii care sa permita dezvoltarea sa fizica, mentala, spirituala, morala si sociala. In acest scop parintii sunt obligati:
a) sa supravegheze copilul;
b) sa coopereze cu copilul si sa ii respecte viata intima, privata si demnitatea;
c) sa informeze copilul despre toate actele si faptele care l-ar putea afecta si sa ia in considerare opinia acestuia;
d) sa intreprinda toate masurile necesare pentru realizarea drepturilor copilului lor;
e) sa coopereze cu persoanele fizice si persoanele juridice care exercita atributii in domeniul ingrijirii, educarii si formarii profesionale a copilului.
Pãrintele nu are nici un drept asupra bunurilor copilului si nici acesta asupra bunurilor pãrintelui, în afarã de dreptul la mostenire si la întretinere.
Ok, numai ca prin copil se intelege o persoana care nu a implinit varsta de 18 ani, ceea ce nu este cazul meu din pacate. Intre timp am mai intrebat pe cineva si am inteles ca, din nefericire, legile romanesti ii permit sa schimbe pur si simplu yala la usa si sa nu mai mai primeasca in casa, fara sa conteze daca am sau nu unde sa ma duc. Multumesc pentru raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezvoltare morala Ecaterinaa Ecaterinaa Buna, Ma intereseaza, cand se considera ca este pusa in pericol \"dezvoltarea morala a minorului\", cel putin din punctul de vedere al legii 272/2004 ? (vezi toată discuția)
Buna seara, numele meu este cristina. in acest moment mama mea ... ZCristina33 ZCristina33 Buna seara, numele meu este Cristina. In acest moment mama mea este ff bolnava la spital. In cazul in care mama decedeaza, asi dori sa stiu ce drepturi are ... (vezi toată discuția)
Copilul fumator pasiv = abuzat ? singurbn singurbn Copilul are 5 ani, are astm bronsic, si se chinuie tusind intruna,pentru ca traieste intr-o locuinta unde fumeaza mama, sora(16 ani! ) si bunicii.Conform legii ... (vezi toată discuția)