avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1488 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... SOMAJ- sunt obligati sa ne plateasca concediile ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

SOMAJ- sunt obligati sa ne plateasca concediile restante?

Buna ziua. As avea si eu cateva intrebari. Incepand cu data de 23.04.2010 sunt in preaviz 20 de zile, pana pe data de 13.05.2010. Nu mi s-au platit 20 de zile de concediu, mi s-a spus sa nu mai vin in aceste 20 de zile de preaviz. Nu mi se pare deloc normal, deoarece am nevoie de bani nu de stat acasa. As dori sa stiu daca sunt obligati sa imi acorde un salariu compensator, deoarece incetarea contractului de munca nu are motive ce tin de persoana salariatului. Pana acum nu s-a acordat la nimeni(au fost multi dati in somaj in mai multe transe). Toti au fost obligati sa semneze in alb demisia, altfel ii transfera in alt oras(unde este sediul) si au spus clar" sa vedem daca va convine sa faceti naveta, sa ne batem joc cum vrem de voi, putem sa va facem viata foarte grea". Eu personal nu as fi semnat, (eu sunt in preaviz) insa toti cei ramasi au semnat. Astept un sfat. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 21:03, 27 Aprilie 2010
Conform CCMUN 2007-2010 aveti dreptul la un salariu compensator, dupa lichidare teoretic trebuie sa primiti drepturile salariale(pentru concediu neefectuat), pentru salariu compensator faceti o adresa la societate si cereti acest drept in temeiul art.78,daca nu va acorda acest drept, aveti termen 6 luni pentru a actiona in instanta societatea.
Art. 78. - (1) La încetarea contractului individual de muncă din motive ce nu ţin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensaţie de cel puţin un salariu lunar, în afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci când încetarea contractului individual de muncă a intervenit ca urmare a unor motive ce nu ţin de persoana salariatului.
Demisia nu da dreptul la somaj. Incetarea CIM trebie facuta pentru cauze neimputabile salariatului (art.65 in cazul concedierii pe motive economice, tehnice si organizatorice)
In perioada de preaviz puteti lucra 4 ore fara diminuarea drepturilor salariale. Deasemenea, angajatorul poate dispune (in scris) ca in perioada preavizului puteti sa nu va prezentati la firma. Indiferent de situatie (prezent la firma sau nu) cele 20 de zile de preaviz se platesc. La lichidare angajatorul va plati salariatului toate drepturile salariale: salariul pentru munca depusa, preavizul, concediu de odihna restant si fractiunea ce i se cuvine salariatului pe anul 2010, un salariu compensator prevazut de CCMN aplicabil tuturor angajatorilor care nu au incheiat CCM pe unitate sau nu au prevazut asemenea compensatie minima.
Va multumesc pentru raspuns. Mi s-a spus ca in cadrul contractului semnat nu este prevazut si art 78, de aceea nu mi se poate da un salariu compensator. As vrea sa stiu daca pot face o adresa catre sediu sau nu am dreptul la acest salariu?(articolul nu este prevazut in contractul nostru de munca).
Va multumesc din suflet.
1. Codul muncii scrie:
Art. 238. - (1) Contractele colective de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca incheiate la nivel superior.
(2) Contractele individuale de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca.
(3) La incheierea contractului colectiv de munca prevederile legale referitoare la drepturile salariatilor au un caracter minimal.
Art. 239. - Prevederile contractului colectiv de munca produc efecte pentru toti salariatii, indiferent de data angajarii sau de afilierea lor la o organizatie sindicala.
Art. 241. - (1) Clauzele contractelor colective de munca produc efecte dupa cum urmeaza:
a) pentru toti salariatii angajatorului, in cazul contractelor colective de munca incheiate la acest nivel;
b) pentru toti salariatii incadrati la angajatorii care fac parte din grupul de angajatori pentru care s-a incheiat contractul colectiv de munca la acest nivel;
c) pentru toti salariatii incadrati la toti angajatorii din ramura de activitate pentru care s-a incheiat contractul colectiv de munca la acest nivel;
d) pentru toti salariatii incadrati la toti angajatorii din tara, in cazul contractului colectiv de munca la nivel national.

2. Asadar angajatorul vrea sa va pacaleasca. Aratati-i ca sunteti bine informat, cunoasteti legea si va cererti drepturile cuvenite legal.
CCM la nivel de unitate nu poate contine clauze sub cele prevazute in contractele de munca incheiate la nivel superior. Daca nu a fost prevazuta o asemenea clauza ea se aplica obligatoriu deoarece este prevazuta la CCMN dar "scapata" la unitate.
Faceti o cerere prin care solicitati plata acestui drept. Dac nu vi-l acorda il puteti solicita prin instanta de judecata.

Alte discuții în legătură

Salarii compensatoare stelamudura stelamudura Buna ziua. Imi puteti spune, va rog, cate salarii compensatoare vor primi cei concediati din cancelaria Boc? Presedintele nostru de Sindicat mi-a spus ca vom ... (vezi toată discuția)
Drepturile mele in cazul unui preaviz dat de angajator myky32 myky32 buna seara.am o problema.acum 2 zile am primit din partea conducerii companiei unde lucrez o decizie prin care am fost informat ca firma isi restrange ... (vezi toată discuția)
Restructurarea radu andreea radu andreea Am si eu o problema :( sunt angajata pe postul de agent vanzari la o firma de materiale de constructii de o luna, si am fost anuntata ca se fac restructurari ... (vezi toată discuția)