avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1503 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... SOMAJ- sunt obligati sa ne plateasca concediile ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

SOMAJ- sunt obligati sa ne plateasca concediile restante?

Buna ziua. As avea si eu cateva intrebari. Incepand cu data de 23.04.2010 sunt in preaviz 20 de zile, pana pe data de 13.05.2010. Nu mi s-au platit 20 de zile de concediu, mi s-a spus sa nu mai vin in aceste 20 de zile de preaviz. Nu mi se pare deloc normal, deoarece am nevoie de bani nu de stat acasa. As dori sa stiu daca sunt obligati sa imi acorde un salariu compensator, deoarece incetarea contractului de munca nu are motive ce tin de persoana salariatului. Pana acum nu s-a acordat la nimeni(au fost multi dati in somaj in mai multe transe). Toti au fost obligati sa semneze in alb demisia, altfel ii transfera in alt oras(unde este sediul) si au spus clar" sa vedem daca va convine sa faceti naveta, sa ne batem joc cum vrem de voi, putem sa va facem viata foarte grea". Eu personal nu as fi semnat, (eu sunt in preaviz) insa toti cei ramasi au semnat. Astept un sfat. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 21:03, 27 Aprilie 2010
Va multumesc foarte mult pentru raspunsurile prompte!
Am sa fac o cerere prin care o sa solicit acest drept. In privinta platii concediului mi s-a spus ( dupa ce ma obligasera sa nu mai vin la munca si sa fac cerere de concediu desi sunt in preaviz deja) ca or sa mai intrebe la sediu sa vada ce zic, dar ca li s-a spus (Directorului de aici) ca nu ne plateste concediul sa stam acasa. Pe notificare scrie ca 20 de zile lucratoare incepand cu data de 23.04 pana pe 13.05.2010. M-am tot gandit inclusiv sambata si duminica? ca lucratoare sunt doar 15 zile, fara sambata si duminica.
Sunt hotarata sa imi solicit drepturile in instanta de judecata daca raspunsul va fi acelasi.
M-am saturat sa vad oameni care nu isi primesc drepturile salariale, sunt obligati sa semneze fel si fel de hartii, numai ca sa isi pastreze locul de munca.
Va multumesc foarte mult, mi-ati fost de un real ajutor.
Ultima modificare: Marți, 27 Aprilie 2010
micaa, utilizator
Mi s-a spus ca numai daca avem sindicat putem sa beneficiem de acest salariu compensator.Daca sindicatul a negociat cu patronatul si avem contract colectiv de munca in care este ceruta ca la desfintarea contractului individual de munca sa ne achite salarii compensatorii. Noi avand contracte individuale de munca nu avem dreptul. Se poate o lamurire? va multumesc.
In interventia mea anterioara v-am dat din Codul muncii si urmatorul articol:
Art. 239. - Prevederile contractului colectiv de munca produc efecte pentru toti salariatii, indiferent de data angajarii sau de afilierea lor la o organizatie sindicala.

Deci nu conteaza daca salariatul este sau nu intr-o organizatie sindicala, drepturile lui sunt aceleasi.
As vrea sa mai stiu aceste 20 de zile lucratoare, in perioada 23.04-13.05.10 de ce sunt 20 de zile cu sambete si duminici? trebuie sa lucrez 4 ore si in week-end?Nu prea vad in perioada asta decat 15 zile lucratoare, uitandu-ma pe calendar.
Tot ma bat la cap sa imi depun concediu pentru ca este legal( sa numai punem la socoteala ca ei nu vor un cumul ale celor 4 ore ci o zi de concediu sa fie aferenta unei zile din preaviz). Eu nu doresc, vreau sa mi se plateasca. Cum este legal sa procedez? mi s-a spus ca nu este ilegal sa bag concediu in preaviz.
Va multumesc si sper ca nu va deranjez cu prea multe intrebari.
1. Legea spune ca trebuie sa fie 20 de zile lucratoare. Daca sunt 15 nu este bine. Puteti face sesizare la ITM.
2. Daca doriti si dvs. puteti sa luati CO in preaviz dar nu se mareste preavizul. Zilele de CO intra in cele 20 de zile lucratoare.
3. Daca nu luati CO acesta va fi compensat in bani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salarii compensatoare stelamudura stelamudura Buna ziua. Imi puteti spune, va rog, cate salarii compensatoare vor primi cei concediati din cancelaria Boc? Presedintele nostru de Sindicat mi-a spus ca vom ... (vezi toată discuția)
Drepturile mele in cazul unui preaviz dat de angajator myky32 myky32 buna seara.am o problema.acum 2 zile am primit din partea conducerii companiei unde lucrez o decizie prin care am fost informat ca firma isi restrange ... (vezi toată discuția)
Restructurarea radu andreea radu andreea Am si eu o problema :( sunt angajata pe postul de agent vanzari la o firma de materiale de constructii de o luna, si am fost anuntata ca se fac restructurari ... (vezi toată discuția)