avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 916 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... restructurarea
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

restructurarea

Am si eu o problema :( sunt angajata pe postul de agent vanzari la o firma de materiale de constructii de o luna, si am fost anuntata ca se fac restructurari si voi vi data afara. contractul meu de munca este nedeterminat. ce obligatii are angajatorul? si ce pot face eu ca angajat? aceasta este o perioada in care nu se fac angajari...mi-este foarte greu sa cred ca voi fi data afara pur si simplu.. este obligatoriu ca angajatorul sa ofere un preaviz? va multumesc mult! astept sa ma ajutati ..maine trebuie sa stiu ce pot face..:( va multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 19 Noiembrie 2008
radu andreea, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:35, 27 Noiembrie 2008
1. Angajatorul poate decide concedierea salariatului în situaţia în care locul de muncă ocupat este desfiinţat ca urmare a dificultăţilor economice, a transformărilor tehnologice sau a reorganizării activităţii.
Salariaţii aflaţi în această situaţie beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.
2. În cazurile în care unitatea este obligată, potrivit legii, să acorde un preaviz la desfacerea contractului de muncă, durata preavizului va fi de 20 de zile lucrătoare. În perioada preavizului, salariaţii au dreptul să absenteze patru ore pe zi de la programul unităţii, pentru a-şi căuta un loc de muncă, fără ca aceasta să afecteze salariul şi celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, în condiţiile stabilite de angajator.
3. La încetarea contractului individual de muncă din motive ce nu ţin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensaţie de cel puţin un salariu lunar, în afara drepturilor cuvenite la zi.
Va multumesc enorm!
buna ziua ! asta mi s-a dat preavizul motivul restructurarii este reducerea de cheltuieli. mi s-a spus ca nu sunt obligati sa mi se dea compensatie salariala, deoarece sunt motivele restructurarii sunt fortate de situatia firmei. au dreptate ? nu sunt obligati ?mi s-a acordat un preaviz de 20 zile lucratoare .pe acesta nu este nimic precizat de compensatiile salariale..
ce pot face..?
va multumesc mult
Potrivit Codului Muncii (art.67) si Contractului colectiv de munca la nivel national (art.78 alin.1) sunt obligati sa va acorde compensatii salariale.
Depuneti o cerere in acest sens, iar in caz de refuz adresati-va ITM-ului sau instantei de judecata.
va multumesc mult ! am semnat preavizul asta ma poate impiedica sa fac cererea? imi cer scuze pt intrebarile naive dar chiar am nevoie de ajutor!

Alte discuții în legătură

Salarii compensatorii concediere art 65 cm amya1808 amya1808 Care va fi nivelul salariilor compensatorii cuvenite salariatilor, daca in perioada preavizului acordat pentru concediere datorata desfiintarii postului, ... (vezi toată discuția)
Salarii compensatorii Towelie Towelie Buna ziua, M-ar interesa in ce conditii se acorda salariile compensatorii la o societate comerciala privata, avand in vedere ca se face o restructurare ... (vezi toată discuția)
Pot primi indemnizatie de somaj?(1) Tinaya Tinaya Lucrez la o firma de aproape 2 ani de zile,iar in decursul zilei de ieri am avut frumoasa surpriza sa fim anuntati ca firma se va inchide din motive ... (vezi toată discuția)