avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2003 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ref. Daune solicitate de angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ref. Daune solicitate de angajator

Povestea este urmatoarea:
In institutul unde lucrez s-au organizat examene pentru gradul profesional de Cercetator Stiintific. Dupa luarea exeamenului, conducerea institutului a luat decizia de a ma incadra ca cercetator stiintific numai daca semnez un contract de munca pe perioada nedeterminata prin care ma oblig sa nu plec din institut o perioada minima de 3 ani. Daca vreau sa plec din institut inainte de aceasta perioada, conducerea institutului imi solicita daune materiale de de 10.000 euro.
Mentionez ca institutul nu a organizat cursuri de pregatire de niciun fel.
In aceasta situatie sunt toti tinerii angajati ca ingineri si care au promovat examenul de cercetator stiintific.
Va rog sa-mi raspundeti daca o astfel de decizie este legala.
Cel mai recent răspuns: Isa Radov , Consultant resurse umane 12:05, 27 Aprilie 2010
O astfel de prevedere ar fi fost legala doar daca era legata de un curs de formare profesionala la care salariatul ar fi fost trimis pe banii institutiei.
Cum inteleg ca nu este vorba de nimic de genul acesta (mai mult, promovarea examenului de cercetator stiintific este rezultatul cunostintelor salariatului, fara nici o legatura cu vreun curs) atunci aceasta prevedere este abuziva.
Curios este in ce baza legala se introduce aceasta prevedere?

Daca angajatorul ar dori sa considere aceasta prevedere ca fiind o clauza de stabilitate, atunci ar trebui sa prevada si un spor la salariu care sa sustina clauza de stabilitate.
Curios.....
clio06 a scris:
Curios este in ce baza legala se introduce aceasta prevedere?

Am intrebat si noi acelasi lucru. Ni s-a raspuns ca directorul poate introduce in contractul individual de munca ce clauza doreste el. Daca nu ne convine ramanem in continuare angajati dar pe postul de inginer, nu CS. CS numai in conditiile expuse mai sus.
Nici vorba de clauza de stabilitate.
Ce act (lege) ar trebui sa-i prezentam directorului penru ai dovedi ca masura este abuziva?

Va multumesc mult.
Revin, ca intre timp s-au mai schimbat datele problemei.
Directorul nu mai introduce in contractul individual de munca clauza de mai sus. Probabil la lamurit cineva ca este abuziv.
Dar, obliga angajatul la semnarea contractului, sa scrie cu mana lui ca nu paraseste institutul timp de 3 ani. Daca il paraseste va plati daune materiale in cuantum de 5.000 euro.
A mai redus si din cuantumul "daunei", normal, dupa bunul plac.
Poate fi legala o astfel de masura ???
Chiar daca a schimbat cumva procedura, ea ramane la fel de nelegala si abuziva.
Motivatia este aceeasi.
Cred ca daca mai faceti ceva presiuni o sa renunte si la partea asta.

Dar de ce nu scrieti pe CIM asa "La presiunea directorului ar trebui sa semnez ca nu plec 3 ani din institutie si ca, daca plec, platesc 5.000 euro. Dar eu nu semnez" :yeah:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariu confidential andrap andrap Buna ziua, Am nevoie de un sfat! Angajatorul meu vrea sa semnam acte aditionale la CIM prin care introduca o clauza referitoare la confidentialitatea ... (vezi toată discuția)
Patronul refuza sa-mi dea cartea de munca si ma santajeaza mgb1ro mgb1ro Sunt angajat (inginer) la o firma privata de 2 ani si jumatate. Mi-am gasit un loc de munca mai bine platit, in specialitatea mea. Acum 4 zile mi-am dat ... (vezi toată discuția)
Casco omniasig guvaci guvaci in anul 2007 am cumparat o dacia logan prin credit auto,si am semnat un contract casco cu firma omniasig pe un termen de 10 ani atat cat este si creditul auto. ... (vezi toată discuția)