avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1841 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Patronul refuza sa-mi dea Cartea de munca si ma ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Patronul refuza sa-mi dea Cartea de munca si ma santajeaza

Sunt angajat (inginer) la o firma privata de 2 ani si jumatate. Mi-am gasit un loc de munca mai bine platit, in specialitatea mea. Acum 4 zile mi-am dat demisia in scris, urmand ca in 15 zile calendaristice sa plec. Patronul ma santajeaza ca nu imi da Cartea de munca daca nu semnez un contract de confidentialitate (acum in perioada de preaviz !?! ) care sa prevada imposibilitatea de a ma angaja la alta firma "concurenta" din domeniu. Teoretic toate firmele din domeniu sunt "concurente", acest lucru insemnand practic sa-mi anuleze diploma si sa nu pot profesa in domeniu. Este legal sa ma oblige prin santaj sa semnez acest contract de confidentialitate acum ? Am o vechime in munca de 20 de ani si de asa un abuz nu am mai pomenit ! Mentionez ca am cererea de demisie cu nr. de inregistrare si este aprobata si semnata de patron, care este dir. general al firmei. Mai mentionez ca la angajare (acum 2 ani si jumatate) nu am semnat nici un contract de fidelitate sau confidentialitate. Ce ma sfatuiti sa fac in conditiile in care nu imi da cartea de munca? Ma poate obliga sa semnez inainte sa plec un contract (clauza) de confidentialitate, prin santaj? Cum pot in conditiile de mai sus sa-mi recuperez Cartea de munca si sa am lichidarea facuta ? Cum pot contracara acest abuz din partea patronului ? Va rog sa ma ajutati, astept raspunsurile si sugestiile dvs. cat mai urgent posibil !
Cel mai recent răspuns: amda , utilizator 16:10, 4 August 2005
Nu are temei legal prin care sa nu iti dea cartea de munca.Asta e obligatia lui prin codul muncii.Profita probabil bazandu-se pe faptul ca majoritatea angajatilor nu cunosc legislatia.Oricum, singura clauza care are efect si dupa incetarea cim (insa trebuie sa iti fixeze o remuneratie lunara pentru a produce efecte precum si alte detalii cum ar fi;cu ce agenti sa nu lucrezi, etc) este clauza de neconcurenta. Clauza de confidentialitate se semneaza de regula la angajare , nu este remunerata si inceteaza in a-si produce efectele dupa ce nu mai lucrezi acolo. Este abuziv sa iti ceara sa semnezi, probabil sub sanctiunea de daune interese, o astfel de clauza.Asa ca stai linistit pentru ca nu are temei legal.Iar dak este incapatanat poti sa il dai tu in judecata si castigi linistit!!!Succes
Iti multumesc pentru raspuns, Madalina !
Madalina vezi mesajul privat !
Situatia ta este reglementata de Decretul 92.Fa plangere la judecatorie.
Angajatorul nu are nici un temei legal sa-ti retina carnetul de munca, este ca si cum ti-ar opri buletinul de identitate. Daca nu ti-l da, prima zi dupa incetarea perioadei de preaviz si deci a raporurilor contractuale, poti trimite o adresa cu confirmare de primire prin care soliciti sa-ti fie mentionata in scris (si dai o adresa la care o poti primi) ziua si ora la care poti sa-ti ridici carnetul de munca, evident sa fie si cu viza camerei de munca.
Daca si in aceste conditii refuza, poti sa faci o notificare scrisa si trimisa printr-un executor judecatoresc.Deobicei cei mai multi angajatori se sperie si renunta sa mai retina carnetul de munca.
O alta modalitate este sa faci o plangere la camera de munca in raza sectorului de care apatine firma.
Oricum eu cred ca angajatorul este inconstient ca iti retine carnetul de munca (fara temei legal) pt ca tu poti sa-i ceri daune materiale demonstrand ca din aceasta cauza nu ai putut sa te angajezi la o alta firma.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauza de neconcurenta alinnicolae alinnicolae Buna seara, Acum mai bine de o luna am fost concediat pe motive ce nu tin de persoana angajatului de la fostul loc de munca prin restructurarea postului.Am ... (vezi toată discuția)
Cartea de munca retzinuta de catre firma dupa ce a fost scoasa de la itm. ce pot sa fac??? Cartea de munca a fost ridicata de catre firma la care lucram iar acum fostul patron nu vrea sa imi dea cartea de munca! Ce pot face in acest caz pentru a ... (vezi toată discuția)
Angajament de confidentialitate Daniela.g Daniela.g Pot fi obligata sa semnez asa ceva sub denumirea de angajament de confidentialitate: \"Sa nu particip in calitate de proprietar, asociat, salariat, sau agenti ... (vezi toată discuția)