avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 657 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cartea de munca retzinuta de catre firma dupa ce a ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cartea de munca retzinuta de catre firma dupa ce a fost scoasa de la ITM. Ce pot sa fac???

Cartea de munca a fost ridicata de catre firma la care lucram iar acum fostul patron nu vrea sa imi dea cartea de munca! Ce pot face in acest caz pentru a recupera cartea de munca?
Din cate m-am interesat cartea de munca este un document important iar dupa ce a fost scos de la ITM trebuie returnat obligatoriu proprietarului...

Va multumesc,
Marius.
Cel mai recent răspuns: sasha , utilizator 01:18, 25 Martie 2007

poti sa faci o cerere la itm in acest sens. de asemeni te sfatuiesc sa faci o actiune in instanta. cere despagubiri egale cu salariul pe care l-ai avut in perioada cat ai lucrat la societate< prejudicii ( de exemplu pentru ca nu ai fost angajat la o mare societate intrucat nu ai putut depune carnetul de munca in termen, dupa ce ai cheluit mult (bani, stres etc) cautand acel loc de munca)< cheltuieli facute cu judecata. Nu te costa mai nimic. Eventual juristul care iti redacteaza actiunea. pentru alte intrebari> madalina.sauca@personal.ro
Daca procedezi asa cum spune Madalina ar fi super ok.
Uite si un argument in plus:
***DECRET Nr 92/1976 - privind carnetul de munca***
ART. 4
(1) Carnetul de munca este un act personal al titularului şi nu poate fi cedat sau înstrăinat. Carnetul se păstrează de unitate atât timp cât titularul este încadrat în munca, acesta având dreptul sa verifice exactitatea tuturor datelor înscrise în carnet.
(2) La încetarea activităţii sau în caz de transferare, carnetul de munca se înmânează titularului, completat cu toate înscrierile la zi.
(3) La reîncadrarea în munca, precum şi în cazul încadrării prin transfer, unitatea este obligată sa ceara, iar cel în cauza sa depună carnetul de munca.
ART. 5
Carnetul de munca poate fi reţinut numai de organul de urmărire penală, pentru cercetări în legătura cu datele pe care le cuprinde. Organul de urmărire penală este obligat sa elibereze, unităţii sau titularului, dovada de reţinere a carnetului de munca.

>Cartea de munca a fost ridicata de catre firma la care lucram iar acum fostul patron nu vrea sa imi dea cartea de munca! Ce pot face in acest caz pentru a recupera cartea de munca?
>Din cate m-am interesat cartea de munca este un document important iar dupa ce a fost scos de la ITM trebuie returnat obligatoriu proprietarului...
>
>Va multumesc,
>Marius.
Buna,
Am si e o intrebare. Am plecat ieri de la firma pt care lucram din cauza "sefului". I-am prezentat demisia mea cu incetarea activitatii si nu a vrut sa o semneze. Eu am plecat dupa ce i-am zis to ce aveam pe suflet fara sa mai stau in preaviz. Acum cartea de munca urmeaza sa se incheie cu "I" stie cineva ce insemana asta si cu ce afecteaza?

Va multumesc anticipat
Art. 79. codul muncii:
(1)Prin demisie se înþelege actul unilateral de voinþã a salariatului care, printr-o notificare scrisã, comunicã angajatorului încetarea contractului individual de muncã, dupã împlinirea unui termen de preaviz.
(2)Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dã dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probã.
(3)Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4)Termenul de preaviz este cel convenit de pãrþi în contractul individual de muncã sau, dupã caz, cel prevãzut în contractele colective de muncã aplicabile ºi nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariaþii cu funcþii de execuþie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariaþii care ocupã funcþii de conducere.
(5)Pe durata preavizului contractul individual de muncã continuã sã îºi producã toate efectele.
(6)În situaþia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncã este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzãtor.
(7)Contractul individual de muncã înceteazã la data expirãrii termenului de preaviz sau la data renunþãrii totale ori parþiale de cãtre angajator la termenul respectiv.
(8)Salariatul poate demisiona fãrã preaviz dacã angajatorul nu îºi îndeplineºte obligaþiile asumate prin contractul individual de muncã.
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Eliberare carte de munca dupa demisie SilviuR SilviuR De curand mi-am dat demisia. Am lucrat un an si jumata in baza unui CIM, dar angajatorul nu mi-a cumparat carte de munca. Acum la demisie spune ca o sa-mi ... (vezi toată discuția)
Neefectuarea preavizului n06d n06d Ce se poate intampla daca plec imediat dupa demisie, fara sa efectuez preavizul? (vezi toată discuția)
Incetarea contractului de munca Raluk_ Raluk_ cum pot sa plec de la o firma daca in data de 25.10 mi-am depus demisia si nu mi-a fost aprobata iar in data de 02.11 am trimis o alta demisie prin posta cu ... (vezi toată discuția)