Sa ne mai gandim putin si sa ii dam omului un raspuns mai detaliat. Astfel, la demisie, pe perioada preavizului contractul de munca va continua sa isi produca toate efectele, in sensul ca dvs trebuie sa va prezentati la munca iar angajatorul trebuie sa va plateasca. Angajatorul este singurul care poate renunta la beneficiul preavizului, fiind un termen instituit in favoarea lui, pentru a-i acorda ragaz sa gaseasca un inlocuitor. Adelaida are dreptate, daca dvs nu va veti mai duce la locul de munca pe perioada preavizului, angajatorul are tot dreptul sa initieze procedura desfacerii disciplinare a contractului de munca. Totul insa depinde de timp. Avand in vedere termenul de preaviz (de maxim 15 zile pentru functii de executie si, respectiv 30 de zile pentru functii de conducere), ar trebui ca toata procedura cercetarii disciplinare prealabile sa se desfasoare in cadrul acestui termen, avand in vedere ca la expirarea termenului de preaviz, contractul va inceta. Totul depinde de angajator. Daca sunteti constrans sa incepeti lucrul imediat la noul angajator, poate cel mai corect ar fi sa discutati - in masura posibila, bineinteles - cu actualul angajator, astfel incat el sa renunte la preaviz. Toate cele bune!
Art. 79. - (1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
(2) Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariatii cu functii de executie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele. (6) in situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.
Art. 51. – (1)
″(2) Contractul individual de munca poate fi suspendat in situatia absentelor nemotivate ale salariatului, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca, precum si prin regulamentul intern.″ (O.U.G. nr. 65/2005)
Art. 52. - (1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
a) pe durata cercetarii disciplinare prealabile, in conditiile legii;
Nu trebuie neaparat ca procedura desfacerii CIM sa dureze doar pana la implinirea termenului de preaviz , acesta se suspenda pentru absentarea nemotivata cat si pe durata cercetarii disciplinare.
Asta daca vrem sa discutam pe larg despre ce se poate intamla in cazul neefectuarii preavizului.
Situatia e urmatoarea: mi-am gasit in alta parte si trebuie sa incep imediat. Am functie de conducere si trebuie sa dau preaviz de 30 zile. Patronul la care lucrez nu vrea sub nici o forma sa plec dar este obligat ca in 30 zile sa imi dea drumul. Cred ca daca plec fara sa efectuez preavizul ar putea sa imi faca probleme ca si razbunare. Eu ma intreb daca ar putea sa ma lungeasca cu predarea cartii de munca, in cat timp ar fi obligat sa mi-o dea daca nu respect preavizul?
Lichidarea la zi
iulyya19
buna am si eu nevoie de ajutorul vostru,am o prietena si vrea sa isi bage lichidarea la zii dar ii este friga sa nu ii scrie ceva in contract de munca. se ... (vezi toată discuția)